ALTERNATIVT FORMÅL. Ordfører Monika Sande (Sp) i Beiarn foreslo å ikke støtte årets TV-aksjon. Hun fikk forslaget sitt gjennom, og årsaken er at politikerne anser WWF sitt budskap som politisert og at det blant mange oppfattes som kontroversielt. I stedet skal kommunen støtte et annet tiltak som jobber mot plastforurensning. Foto: Sylvia Bredal
ALTERNATIVT FORMÅL. Ordfører Monika Sande (Sp) i Beiarn foreslo å ikke støtte årets TV-aksjon. Hun fikk forslaget sitt gjennom, og årsaken er at politikerne anser WWF sitt budskap som politisert og at det blant mange oppfattes som kontroversielt. I stedet skal kommunen støtte et annet tiltak som jobber mot plastforurensning.

Beiarn vil ikke støtte årets TV-aksjon for WWF

Kampen mot plasten i havet er tema i årets TV-aksjon. Men å støtte WWF blir for kontroversielt for Beiarn kommune.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: I siste møte i kommunestyret den 19. juni skulle politikerne ta stilling til anmodningen om å opprette en kommunekomite for TV-aksjonen til NRK 2020. Ordfører Monika Sande (Sp) fremmet et forslag om ikke å oppnevne en slik komite i år.
Forslaget ble vedtatt med ti mot fire stemmer.
Begrunnelsen for ordførerens forslag er WWF sin linje i rovdyrpolitikken.
– Uavhengig av standpunkt i den nasjonale rovviltpolitikken, så er det åpenbart at WWF står for et tydelig og politisert budskap, som rundt om i landet kan oppleves som kontroversielt, står det i vedtaket som er gjort i saken.

Les også: TV-aksjonen mister støtte i distriktene (NRK)

Rovdyrtema

WWF (World Wide Fund for Nature) får støtte gjennom årets TV-aksjon som går av stabelen 18. oktober. Hovedtema er kampen mot plasten i havet.
Politikerne i Beiarn er imidlertid i tvil om at denne tildelingen er i tråd med intensjonene for TV-aksjonen, som skal være en nasjonal dugnad for gode formål som skaper bred oppslutning og støtte uten blant folk.
– Den harde tonen i rovdyrpolitikken gjør det vanskelig å skille mellom organisasjon og formål, og det er tydelig at mange av våre innbyggere har store utfordringer med å delta i en innsamling som er tildelt WWF.

– Kontroversielt

Videre tror politikerne som stemte for forslaget at dette også kan være uheldig for TV-aksjonen lokalt.
– Som kommune mener vi også det kan ha en klar negativ effekt for TV-aksjonen lokalt, dersom deltakelse som bøssebærer blir tolket som støtte til kontroversielle standpunkt. En nasjonal dugnad må ha en klar forankring i frivillig engasjement og dugnad.

Privatpersoner som ønsker å bidra, kan selvsagt gjøre dette. Videre arbeid med TV-aksjonen NRK må skje på frivillig basis og ikke i kommunens regi, står det i vedtaket.

Tidligere har ordfører Monika Sande uttalt til Saltenposten at hun ikke kom til å boikotte TV-aksjonen.

Alternativ støtte

Kommunen understreker at de støtter deler av aksjonen, selv om de i år ikke kommer til å delta.

- Kommunen støtter fullt opp under formålet for årets innsamling for å bekjempe plastforurensning, og har et klart ønske om å bidra inn i senere innsamlingsaksjoner.
Kommunen vil oppfordre TV-aksjonen om å se på retningslinjene sine og om mulig foreta en revurdering av disse.
- Slik at man ved senere anledninger ikke havner i en situasjon hvor organisasjoners øvrige virke kommer i konflikt med den nasjonale innsamlingen til gode formål.

Ordføreren har nå fått i oppdrag å finne en alternativ organisasjon som arbeider med plastinnsamling, og gi 10.000 kroner til dette arbeidet i stedet for til TV-aksjonen.

Powered by Labrador CMS