GLEDER SEG. Rådmann Ole Petter Nybakk og økonomisjef Geir Arne Solbakk kan glede seg over at Beiarn, som eneste kommune i Indre Salten, økte folketallet fra 2021 tl 2022. Foto: Bjørn Savstad
GLEDER SEG. Rådmann Ole Petter Nybakk og økonomisjef Geir Arne Solbakk kan glede seg over at Beiarn, som eneste kommune i Indre Salten, økte folketallet fra 2021 tl 2022.

Beiarn øker folketallet - som eneste kommune i Indre Salten

Det er færre innbyggere i Indre Salten-kommunene i 2022 enn i 2021 - bortsett fra i Beiarn.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Ole Petter Nybakk, rådmann i Beiarn, er naturlig nok fornøyd med tallene.

- Jeg satt i går og skrev på årsoppgjørsdokumentet, og da så jeg på de tallene du nevner. Jeg registerer at vi er 13 flere nå. Vi er fortsatt små, men økning er bedre enn det motsatte, sier Nybakk.

Beiarn økte folketallet fra 999 til 1.012, og Nybakk har ingen grunn til å tro at de skal tilbake til tresifret antal med det første.

Yngre er avgjørende

- I min del av Beiar-samfunnet, Beiarn kommune, hadde vi 31 stillingsutlysninger i fjor og er 150 ansatte. Vi er de største til å påvirke flytting til arbeid i kommunen, sier han videre.

- 13 flere er bra og viktig av mange årsaker. Forholdet mellom eldre og yngre, for eksempel. Alderssammensetningen er utfordrende og setter fremdeles krav til ekstraordinær innsats. At yngre folk flytter hit er helt avgjørende for å gjøre noe med det forholdet. Vi er dømt til å lykkes, hvis ikke kommer vi til å slite med å ta oss av et økende antall eldre, fortsetter rådmannen.

Fem prosent i bevegelse

11 beiarværinger gikk bort mens 10 beiarværinger ble født i 2021. De store tallene ligger imidlertid på flytting. Hele 54 personer flyttet til Beiarn, mens 39 personer flyttet fra bygda.

- Vi har over flere år sett at nær fem prosent av kommunens innbyggere er i bevegelse som innflyttere og den samme prosenten er utflyttere. Jeg synes det er verdt å dvele ved disse tallene. Hva gjør hver enkelt av oss for at femti innflyttere skal føle seg velkommen til å bo her - lenge. Og like viktig, hva gjør vi som sambygdinger, arbeidsgivere og deltakere i frivillig sektor for at færre skal flytte ut?

Det er spørsmål Nybakk stiller seg, og som hele Beiarn skal svare på.

Lytte til framtidsønsker

At de er blitt flere er positivt på mange måter, blant annet økonomisk. Mer skattpenger, mer handling i lokalt næringsliv er et par av dem.

- Det er av betydning, ingen tvil om det, sier Nybakk.

Det bor ifølge SSB 154 personer i Beiarn som er 18 år eller yngre.

Nybakk spør seg om tiden er inne til å lytte enda mer på de ønskene de har for fremtidsbeiarn.

- Alle i bygda er viktige, men for arbeidslivet, enten det er i private eller det offentlige, så trenger vi yngre krefter mest. Ungdomsrådet er faktisk oppe og går. De har en viktig stemme. Skolens mantra er at vi skal sette ungdommen i stand til å følge sine drømmer. Som rådmann kan jeg bare håpe at framtidsdrømmene inkluderer Beiarn for flere av disse, sier han.

Planlagte satsninger

Beiarn kommune har vedtak om bygging av ny skole med hall og svømmebasseng, med skytebane for miniatyr og med bibliotek. Det planlegges for dette, men endelig finansiering og byggestart gjenstår.

- I skrivende stund er nok dette et avgjørende tiltak for fremtidig tjenestekvalitet og trivsel på tvers av generasjoner. Et slikt samlende senter må drives og bygges på en slik måte at vi noen år etterpå kan bruke en større andel av kommunens driftsbudsjett på den andelen av befolkningen som nokså sikkert øker, de eldre, fortsetter rådmannen.

- Jeg har aldri vært i tvil om den sosiale og den miljømessige bærekraften i den nye storstua. Nå må vi være sammen om å bidra til at den økonomiske bærekraften også sikres, slår Ole Petter Nybakk fast.

Nedgang for de andre

I de andre tre kommunene i Indre Salten går folketallet ned.

Saltdal ble 15 færre i 2021 og teller nå 4.617 innbyggere, i Sørfold gikk man ned 43 til 1.869, mens Fauske nå huser 9.603 innbygger, 37 færre enn i 2021.

Powered by Labrador CMS