NYSATSNING. Byfeskern Bård Larsen er klar til å produsere en lokal delikatesse. Omsider har han fått godkjenningen han trenger for å komme i gang med produksjonen. Foto: Anita Sjåvik
NYSATSNING. Byfeskern Bård Larsen er klar til å produsere en lokal delikatesse. Omsider har han fått godkjenningen han trenger for å komme i gang med produksjonen.

Bård lanserer gammel lokalrett

Det er litt over et år siden Bård Larsen startet opp fiskebutikken sin. Nå utvider han sortimentet.

Publisert Sist oppdatert

Gammelsaltet sei/ Rødsei

Laget av sei som opprinnelig ble konservert ved fermentering, det vil si med lite salt.

Den har opprinnelse fra Salten og Helgeland, og servere oftes kokt med bacon, gulrotstuing og poteter.

Kilde: snl.no

FAUSKE: Bård Larsen og firmaet Byfeskern har endelig fått tillatelse fra Mattilsynet til å kunne produsere den kjente saltenproduktet rødsei. De har alt av produksjonsutstyr på plass, og anslår at seien er klar for salg om et halvt år.

– Etterspørsel har vært stor fra privatkunder og større aktører om vi kan lage rødsei, forteller Larsen.

Får utnyttet mer

Det mest positive er at de får utnyttet fangsten mest mulig. Fisken som ikke har blitt solgt av butikken har blitt sendt til andre produsenter. Men det er ikke noe som gir store inntektene for Larsen.

– Vi sender fisk til blant annet Korsnes, men hvis det ikke er full bil, så er det et tapsprosjekt, sukker Larsen.

Fisken som ikke er videreforedlet er mer sesongbasert hvor mye som blir solgt. Deriblant er sei en fiskesort som ikke selger så godt, men Larsen tror det blir bedre når de får rødsei i disken.

Tre turer i Lofoten

Larsen var med på årets skreisesong, nærmere bestemt på Røstbanken. Der hadde han med seg en saltdalsgutt som går vg1 naturbruk på Inndyr.

– Han fikk virkelig kjenne på livet som fisker, ler Larsen.

Prøving og feiling

Det første året gikk omsetningen for Byfeskern i minus, men han klarte å komme seg i null på starten av 2022. Omsetningen gikk litt ned rundt påsken, men Larsen er optimistisk.

– Før jul startet vi med røyking av ørret og torsk, og det går ganske godt, sier Larsen.

I dag er butikken åpen kun tirsdag, onsdag og torsdag. Det har vært forsøkt å holde åpent på fredager, men det er så ustabilt salg den dagen.

– En gjennomsnittlig kunde handler for omtrent 160 kroner, forteller Larsen.

Flere tonn fiskekaker

Det produktet som butikken selger mest av er fiskekaker. Fiskegrateng og fiskeboller er også veldig populært. Og butikken har fått mye skryt for produktene sine.

– Vi selger omtrent 200 kilo fiskekaker i uken, med litt variasjoner. Men det betyr at det blir flere tonn i året, sier Larsen.

Store avtaler

For Larsen er det bedriftsavtalene som sikrer driften mest. Noen er via grossister og andre er direkteavtale med bedrifter.

– Vi leverer til blant annet Bunnpris, Nordnes kroa, Orlando og Fauske hotell, forteller han.

For tiden blir det lite aktivitet for Larsen på Skjerstadfjorden. Han har solgt båten ”Simen H”, men har planer om å skaffe seg en ny båt.

Powered by Labrador CMS