Forhastet Fauske kommune seg? Foto: Lars Olav Handeland
Forhastet Fauske kommune seg?

Reagerer sterkt på prosessen:

- Vi risikerer å ta ned elgstammen mer enn det som er forsvarlig

Øystein Vedal har skrevet et leserinnlegg om vedtaket og bruk av 50-prosentregelen for å ta ut flere dyr i Lakså (Åpen sak).

Publisert Sist oppdatert

Viser til oppslag i Saltenposten i onsdag 3. juni, samt saksframlegg og politisk behandling i planutvalget 25. mai 2020.

Som grunneierrepresentant på Stifjell, reagerer jeg sterkt på prosessen i forkant av vedtaket om bruk av 50 prosent-regelen, det vil si dobling av antall elg som kan tas ut høsten 2020.

Kommunens viltforvaltning må baseres på et godt faktagrunnlag. I denne saken vil jeg påstå at grunnlaget for «panikkvedtaket» er heller usikkert. Her nevnes en del relevante forhold:

Det har ikke vært utført elgtelling i vinter. Det har ikke vært beitetaksering i noen del av området, kun ei kort befaring på Engan (som jeg forøvrig deltok på). Den såkalte obduksjonen av en elgkalv hefter det stor usikkerhet ved, og kan ikke tas med som en del av faktagrunnlaget. Denne vinteren har vært høyst unormal, med mye større snømengder enn normalt. Det kan antas at det er de enorme mengdene med løs snø som har skapt ekstra store utfordringer for elgen og ikke nødvendigvis at det generelt sett er ei nedbeiting av vintermat over hele linja. Elgen står rimeligvis mye i samme område når det er så mye snø at vandring blir for tungt. Det er også grunn til å tro at naturen har regulert ned stammen en del i vinter pga snømengdene. Det har gjennom en årrekke vært stor avskyting, mye større enn tidligere. Utfra observasjoner under jakta de siste åra, vil jeg si at stammen allerede er tatt ned betraktelig. At flere jaktfelt ikke har fylt kvotene sine, tyder også på dette. Det er ikke noe entydig bilde at elgstammen er i dårlig forfatning. Vedtaket ser ut til å være ei overkjøring av hjemmelshaverne.

Med dobling av kvotene på et så mangelfullt beslutningsgrunnlag, risikerer vi å ta ned stammen mer enn det som er forsvarlig. Etter min mening ville det beste vært å fullføre driftsplanen slik den er satt opp for 2020, med 2.500 dekar som areal per dyr. Kommunen skal ha svært gode grunner til avvike fra driftsplanen, og i dette tilfellet mener jeg at kommunen ikke har det.

Før neste planperiode må det foretas telling av dyr på vinterbeite, og grundig beitetaksering også, om det er mulig å få til. Sett elg, fangststatistikk, slaktevekter m.m. må også være en del grunnlaget for neste periode. Til elgtelling må helikopter benyttes, gjerne kombinert med folk på bakken. Kostnader til helikopter hvert tredje år må primært tas av avgiftene for felte elg.

I saksframlegget nevnes det at det må være større fleksibilitet i forhold til avskyting. Mitt inntrykk er at det allerede ligger en god nok fleksibilitet i forvaltninga i valdet, så jeg skjønner ikke hva kommunen mener med økt fleksibilitet?

Øystein Vedal

Powered by Labrador CMS