Ga et unikt innblikk i hvor krevende livet kan være:
- Alle kan gjøre en forskjell
- Selv om det er mange vonde historier, gir det meg håp å vite at vi kan gjøre en forskjell. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen, sier Geir Wenberg.Lise Ailin Rosvoll
For de aller fleste er julen en tid for glede, god mat og hyggelig samvær. Dessverre er det flere enn man skulle tro som gruer seg til jula fordi økonomien ikke strekker til. - Vi må bli flinkere til å se hverandre, mener Geir Wenberg.
- Jeg er så ydmyk i forhold til den åpenheten og tilliten så mange har vist meg gjennom å dele sine historier så åpent med meg. Enda en gang har jeg fått ett innblikk i alle de utfordringene vi mennesker må forsøke å mestre på livets vei.
Han innrømmer at det har vært en emosjonell påkjenning å lese disse historiene.
Annonse
Annonse
- Jeg har måttet ta pauser, men samtidig har det vært
lærerikt. Jeg har sett hvordan mennesker jeg trodde hadde det bra, egentlig
skjuler store problemer bak en fasade.
Annonse
Gjennom historiene har Wenberg fått et unikt innblikk i hvor krevende livet kan være.
- Mange handler om samlivsbrudd, partnere som stikker fra ansvar, eller tilfeller av fysisk og psykisk vold. Disse situasjonene er hjerteskjærende, og de viser hvor viktig det er at vi som samfunn støtter dem som faller utenfor, sier han.
Spesielt vanskelig har det vært å lese om barna, forteller han videre.
Annonse
- Det er mange unger som må si nei til aktiviteter fordi familien ikke har råd, eller
som trekker seg unna sosialt fordi de ikke vil vise hvor vanskelig situasjonen
er hjemme. Alle vil så gjerne holde en fasade, og unger lærer seg veldig fort å si «nei jeg har ikke lyst til å gå på fotball», når sannheten er at man ikke har råd. Da havner ungene fort utenfor vennegjengen og der man burde hørt til sosialt.
- Dette er barn som havner utenfor, og det understreker behovet for at vi som samfunn ser dem og hjelper til der vi kan.
Skam
Men det er ikke bare barna som lider – voksne som opplever økonomisk usikkerhet står ofte også alene med tunge følelser av skam.
Et gjennomgående tema i mange av historiene er sammenhengen
mellom økonomiske utfordringer og psykisk helse, forteller han videre.
- Mange
uttrykker at det føles tungt og skamfullt å måtte be om hjelp, og den skamfølelsen mener jeg gjenspeiler hvordan samfunnet vårt måler suksess gjennom
materielle goder og hvor mye penger man har. Denne holdningen må vi utfordre og gjøre noe med. Vi er nødt til å snakke mer åpent om at det faktisk er greit å be om hjelp.
Wenberg tror at mange synes det er vanskelig å innrømme hvordan de egentlig har det.
- Det er viktig at vi lærer oss å tørre å innrømme det når vi sliter, enten det er økonomisk eller med noe annet. Det finnes ofte hjelp å få, og det skal ikke være skamfullt å be om hjelp.
Fasade
Skammen knyttet til økonomiske utfordringer forsterkes ofte av et samfunn der fasade og status betyr mye, mener Wenberg.
- Penger og materielle goder har blitt målestokken på hvor vellykket man framstår, og jeg opplever at folk flest ønsker å opprettholde en fasade.
- Det er mange som tilsynelatende har det bra - men så viser det seg ofte at fasaden skjuler så mye vondt. Det er derfor jeg mener at vi må tørre å være mer åpen om hvordan vi egentlig har det, for om man krampeholder på fasaden og aldri sier noe, så vil heller aldri noen se at man faktisk trenger hjelp.
Flere av historiene som har blitt delt med Wenberg gjennom aksjonen har vært vonde å lese, innrømmer han.
Annonse
- Alle historiene har påvirket meg på en eller annen måte, men det jeg synes er vondest å høre om er barna som har det vanskelig.
- De henvendelsene der folk har havnet i en økonomisk vanskelig situasjon uforskyldt, for eksempel ved et samlivsbrudd eller at partner tar opp lån uten at man vet om det, har jeg også sterk medfølelse for sier han.
- Se menneskene rundt deg
Wenberg mener alle kan bli flinkere til å se menneskene de har rundt seg og tilby hjelp der man kan.
- Som enkeltmennesker kan vi gjøre mye om man senker tempoet litt og er oppmerksom på
menneskene rundt seg. Legg merke til de små tingene som kan bety mye for noen
andre. Det kan være så enkelt som et smil eller en hyggelig kommentar. Å tilby
hjelp trenger ikke å være en stor kostnad – ofte er det de små handlingene som
har den største effekten.
- Det trenger ikke å være økonomisk hjelp, det kan være et kompliment, noen gode råd, eller noe så lite som å hjelpe noen med å bære handleposene fra butikken og ut i bilen. Noe som kanskje virker lite og ubetydelig for deg, kan bety veldig mye for et annet menneske. Det koster ingenting å se menneskene rundt deg og være snill.
- Alle kan hjelpe noen
Hjelp til jul-aksjonen har hjulpet mellom 60 og 70 familier, og over 80 barn har
fått en bedre jul takket være denne innsatsen.
- Selv om det er mange vonde
historier, gir det meg håp å vite at vi kan gjøre en forskjell. Ingen kan
hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.
- Ta grep før det er for sent
Han forklarer at alle som har henvendt seg har fått hjelp, men har likevel en oppfordring:
- Jeg har sagt at man ikke skal moralisere, men jeg har lyst til å gi en pekefinger til enkelte. Når renta går opp og de grunnleggende tingene man trenger blir dyrere, da må man faktisk ta grep. Det er mange som ikke har gjort de rette økonomiske tiltakene og gått inn i problemer med åpne øyne. En ting er sikkert, og det er at økonomiske problemer ikke går an å børste under matta. Man må ta grep når man ser at ting blir dyrere.
Wenberg påpeker at dette ikke har vært en faktor under Hjelp til jul-aksjonen.
- Er det krise så er det krise, så det har ikke vært en årsak til å ikke gi hjelp. Se det heller som et råd som kan være verdt å ta til seg.
Alle kan gjøre en forskjell, enten det handler om økonomisk støtte eller små handlinger i hverdagen. Samtidig er det viktig at vi som enkeltpersoner tar ansvar for egen økonomi og søker hjelp før problemene blir uoverkommelige.