HADDE KVALER. Hege Ruud og mannen Kjell Terje Sevaldsen utenfor huset deres på Strøksnes. Det er 19 år siden huset sto ferdig, og de to hadde sine kvaler da de bestemte seg for å satse sammen om å bygge hus her. Foto: Eva S. Winther
HADDE KVALER. Hege Ruud og mannen Kjell Terje Sevaldsen utenfor huset deres på Strøksnes. Det er 19 år siden huset sto ferdig, og de to hadde sine kvaler da de bestemte seg for å satse sammen om å bygge hus her.

Leder:

Å prøvebo på bygda er lurt

Hva skal til for å få folk til å bygge og bo på bygda?

Publisert Sist oppdatert

De vil gjerne ha en oppskrift for å snu strømmen

Det er et spørsmål mange kommuner stiller seg etter hvert som innbyggertallet går ned og hus blir stående tomme. De vil gjerne ha en oppskrift for å snu strømmen.

Vi har ikke noen sikker oppskrift på tilflytting i stedet for fraflytting. Men vi har prøvd å gi noen svar i vår serie ”Den store folkevandringa”, der vi gir eksempler fra virkeligheten om folk som flytter på seg.

De som leste lørdagens avis fikk eksempler på folk som har flyttet til Strøksnes i Sørfold, og som har bygget hus her. Noe som kan være en sjanse å ta, dersom man blir nødt til flytte. Da er mange spent på om de får igjen det de har investert i huset.

Hege Ruud var blant de spente da hun og og Kjell Terje Sevaldsen bygget hus på Strøksnes først på 2000-tallet. De bor fortsatt på Strøksnes, men hun forstår de som vegrer seg til å gjøre de samme som dem.

Ideen hennes om at kommunen burde legge til rette for at noen kunne prøvebo på stedet, synes vi er god. Da hadde nok flere tatt sjansen til å flytte hit, enten de fikk seg jobb i bygda eller pendlet ut av bygda på jobb.

Det er flere kommuner som tilbyr innflyttere en slik ordning. På Træna er det mulig å kjenne på hvordan det er å bo på ei øy. I Buskerud fylke tilbyr Sigdal kommune folk å prøvebo i et nytt hus.

I Beiarn har de gratis tomter, noe som gjør det fristende å bygge her. Sørfold gir 150.000 kroner i tilskudd for de som bygger hus i kommunen. På sikt er det en god investering, dersom det bidrar til å stabilisere folketallet.

Hege Ruud har dessuten rett i at den teknologisk utviklingen gjør det enklere å jobbe hjemmefra for de som har et yrke som ikke krever fysisk tilstedeværelse. Det er også noe kommunene kan legge til rette for.

Alt i alt har vi tro på at flyttestrømmen kan snu. Vi er spent å hvordan folkevandringen ser ut om ti år. De som vil sikre seg rimelige tomter eller gjøre et godt huskjøp, bør ikke sitte på gjerdet for lenge.

Powered by Labrador CMS