PLUKKER SELV. I jordbæråkeren til Anne-Lise plukker hun som regel bærene selv, men har en nabo som hjelper litt til i blant.
PLUKKER SELV. I jordbæråkeren til Anne-Lise plukker hun som regel bærene selv, men har en nabo som hjelper litt til i blant.NÅ MODNES DET. I jordbæråkeren til Anne-Lise Løkken i Gyltvika har bærene begynt å bli modne. Hun har allerede ei lang liste over folk som vil kjøpe bær. Alle foto: Eva S. WintherSØTT OG GODT. Etter en tørr periode, begynner det å se noenlunde bra ut i jordbæråkeren.IKKE BARE BÆR. Anne-Lise Løkken i Gyltvika lager også saft, sirup, gelé og marmelade som hun selger. Sild har hun også, og når det er sesong for det, så baker hun gjerne kaker og julebrød også og har med seg på stand.

Å, du søte mi tid!

Anne-Lise Løkken er i full gang med å høste årets jordbær.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Før man kommer til det første huset i Gyltvik i Sørfold, passerer man den største jordbæråkeren til Anne-Lise
Løkken. Med trillebår og plastkurver er hun ute i åkeren for å plukke bær. Allerede en god stund før bærene var modne, kom den første bestillingen.

- Noen bestiller tidlig for å være sikker på å få bær, forteller hun.

Variert avling

I 2012 plantet hun de første plantene, men de frøs på vinteren, så i 2013 måtte hun plante på nytt.

- I 2014 ble det 2-300 kilo bær. Det går gjerne noen år før man får noe særlig avling. De siste årene har det vært ganske bra, sier Anne-Lise Løkken.

Tidlig ute

Først helga etter 17. mai hadde snøen tint i åkeren, og en drøy måned etterpå var det full sommer. Da hun begynte å plukke bær for vel en uke siden, hadde hun allerede fått flere bestillinger.

- Det er folk både fra området her og fra Bodø som kjøper. Noen av dem har hytte lengre nord, og kjører innom når de drar forbi. Ellers selger jeg av og til bær utenfor butikker, sier Løkken.

Saft og gelé

Selv bruker hun å fryse ned litt bær. I tillegg lager hun saft, gelé og syltetøy.

- Jeg har prøvd å lage sirup også, forteller hun.

Anne-Lise er glad i bær, og hun plukker gjerne blåbær og krøkebær også. Siden multene blir modne omtrent på samme tid som jordbærene, er det begrenset med muligheter for å plukke det.

Hun har gjerne med seg ulike geléer, marmelader, saft og sirup rundt på stand. I tillegg lager hun kryddersild og baker kaker og julebrød. Løkken har også grønnsaksåker, og har allerede høstet knutekål derfra.

Plukker selv

Vanligvis plukker hun jordbærene selv, men har hatt litt hjelp av en nabo. En annen nabo trør til med traktor når det skal pløyes.

- Hvis jeg skal ha selvplukk, må jeg være sikker på at folk plukker bort de dårlige bærene også, ellers må jeg gjøre det selv. På grunn av korona er det kanskje like greit
å vente med noe slikt, mener Løkken.

Powered by Labrador CMS