2025 blir friluftslivets år, og særlig i folk sine nærområder
I løpet av 2025 vil det bli gjennomført en rekke friluftslivsaktiviteter og arrangementer over hele landet, og det starter med bålbrenning i januar.
- Jeg mener dette gir kommunene en god mulighet til å gi friluftslivet lokalt et solid løft. Økt aktivitet i friluftsliv har mange fordeler. Det kan gi bedre livskvalitet for mange, blant annet fordi friluftsliv fremmer både fysisk og psykisk helse, skriver Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i et brev til alle Norges ordførere.
- Regjeringen ønsker at hele befolkningen skal kunne delta aktivt i friluftsliv gjennom året, og at alle skal kunne finne arrangementer og aktiviteter som de har lyst til å delta på. Året skal særlig inspirere flest mulig til å oppleve naturen nær der de bor. Friluftslivets år skal vise at friluftsliv er for alle, og at friluftsliv også kan utøves i naturområdene i nærmiljøet. På den måten får vi alle med, og terskelen for å utøve friluftsliv blir lav. Dette er positivt for den
enkelte og for folkehelsen, fortsetter han.
Barn, unge, barnefamilier og de som i liten grad deltar i friluftsliv er prioriterte målgrupper for året. Året skal også fokusere på naturvennlig friluftsliv og frivilligheten i friluftslivet.
Norsk Friluftsliv er prosjekteier, og har ansvaret for planlegging og gjennomføring av året. Regjeringen støtter opp om året, og har satt av midler til både friluftslivsaktivitet og til Norsk Friluftsliv sitt arbeid med planlegging av Friluftslivets år.
- Friluftslivets år vil som nevnt innledningsvis være en god mulighet for kommunene til å satse ekstra på friluftsliv, og å vise innbyggerne hvilke muligheter for friluftsliv som finnes i den enkelte kommune. Jeg håper dere bruker denne anledningen til å prioritere friluftsliv litt ekstra. Det vil gi positive virkninger både i 2025 og i årene etterpå, skriver Bjelland Eriksen.
Han mener at en viktig målsetning med året er at enda flere oppdager friluftslivet som kilde til helse og livskvalitet, og dermed fortsetter med et aktivt friluftsliv på egen hånd også etter at året er over.
Tilrettelegging for friluftsliv i Friluftslivets år kan gjerne være varige tiltak, som kommunenes innbyggere - og alle andre - kan nyttiggjøre seg av også i årene som kommer.
For eksempel kan kommunene merke og skilte minst en ny turrute i 2025, eller gjøre andre tilretteleggingstiltak for friluftsliv.
- Jeg håper vi sammen kan bruke året til å øke interessen for og gleden over å ta del i friluftslivet også etter at året er ferdig.
- Året åpnes offisielt den 18. januar, med arrangementet «Hele Norge båler». Da håper jeg at alle ordførere deltar. Jeg vil oppfordre kommunene til å kontakte lokale lag og organisasjoner for å planlegge tiltak og arrangement i Friluftslivets år, både når det gjelder åpningsarrangementet og i året ellers, skriver han.
Erfaringene fra det forrige Friluftslivets år i 2015 var at kommunene var veldig viktige for et vellykket år, og mange kommuner brukte året aktivt til å løfte frem friluftsliv.