FESTKLAR. Ole Martin Pettersen gleder seg til jubileumsfest for UL Håpet 11. september. Foto: Kenneth Strømsvåg
FESTKLAR. Ole Martin Pettersen gleder seg til jubileumsfest for UL Håpet 11. september.

Ungdomslaget Håpet på Leivset skal feires:

100 år som lim for folket

Smed-Ola ga liv til idéen. Siden har ungdomslaget vært som lim for den vesle bygda.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: I følge relativt kvalitetssikrede opplysninger bor det i dag 140 personer på Leivset. 40 av disse er begeistrede medlemmer av Ungdomslaget Håpet.

- Det må jo sies å være bra. Nye medlemmer kommer stadig til, så det er ikke bare godt voksne. Men vi holder oss godt, sånn må det jo være i ungdomslaget, humrer 66-årige Ole Martin Pettersen, så det det riktigflagrer i skjegget.

Fest i emning

Neste måned inviterer Pettersen til fest. 100-åringen skal feires. Og det skal mimres.

- Med en så lang historie må det mye mimring til. Så kombinerer vi det med en riktig så god middag ispedd en passende dose underholdning for de som tar del i feiringen. Det blir jo noe nedskalert på grunn av denne koronaen, men en 50-60 personer blir det nok, forteller Ole Martin, som er med i festkomitéen.

BYGDAS MIDTPUNKT. Ungdomslaget Håpet og huset til laget har vært en viktig ingrediens for bygda gjennom 100 år. Foto: Kenneth Strømsvåg
BYGDAS MIDTPUNKT. Ungdomslaget Håpet og huset til laget har vært en viktig ingrediens for bygda gjennom 100 år.

Smeden tok grep

Det var i mars 1921 at ungdomslaget kom til. Smeden Ole Olsen har for alltid navnet sitt risset inn i historieboka til UL Håpet.

- Det begynte med Smed-Ola. Siden har det igrunn aldri tatt slutt, selv om aktivitetsnivået har bølget en anelse med årene. Da det virkelig var på topp var det stor aktivitet, med kor, stadige dansetilstelninger, idrettslag, teater og alt som hører med i et ungdomslag, sier Ole Martin Pettersen.

2021-Håpet byr på stadige basarer, og leier ut huset til blant annet julebord og selskap som konfirmasjon og bryllup.

- Det er veldig populært, så folk har lært seg til å være tidlig ute med reservasjon, opplyser Pettersen.

ÆRESMEDLEMMER. I UL-huset henger en plakett over lagets æresmedlemmer. 22 sjeler har vært med i mer enn femti år. Foto: Kenneth Strømsvåg
ÆRESMEDLEMMER. I UL-huset henger en plakett over lagets æresmedlemmer. 22 sjeler har vært med i mer enn femti år.

Brann og bank-trøbbel

En dose dramatikk har det også vært knyttet til Håpet-historien på Leivset noen svært solide steinkast utenfor Fauske sentrum.

- Vi hadde jo brannen i 1934. Den la huset i ruiner. Forsikringen var heldigvis i orden, så året etter kunne et nytt og større hus taes i bruk. Så var det ei ny kneik på slutten av 60-tallet. Banken truet med å selge huset. Da våknet bygda og en innsamlingsaksjon fikk meget stor oppslutning og sørget for at vi unngikk å knekke ryggen, forteller Ole Martin.

KORET. Leivset blandakor på 1950-tallet. Dirigent Halvdan Thuv i front. Kristine B. Pettersen er nummer 4 fra høyre i midten, søsteren Haldis B. Andreassen er nummer 3 fra venstre i første rekke. Foto: UL Håpet
KORET. Leivset blandakor på 1950-tallet. Dirigent Halvdan Thuv i front. Kristine B. Pettersen er nummer 4 fra høyre i midten, søsteren Haldis B. Andreassen er nummer 3 fra venstre i første rekke.

Stor stas

Ungdomslaget og huset deres på Leivset har stått og står stadig meget høyt i kurs for folk med tilknytning til bygda. En av dem er Kristine B. Pettersen.

89-åringen er én av fire gjenlevende æresmedlemmer.

- Det har alltid vært stor stas med ungdomslaget. Det var jo sånn at fra vi var konfirmert fikk vi lov til å gå på festene der. Ikke før. Det var strengt sånn, minnes Kristine, som blant annet var med i Leivset blandakor, et produkt skapt av ungdomslaget.

- I Håpet var det - og er det - et godt miljø og et trygt fellesskap for alle.

Powered by Labrador CMS