I HALL F. Torsdag var formannskapet med flere på Sisomar for å høre siste nytt om bedriften, og her er de inne i hall F. Fra venstre ordfører Lars Evjenth (Ap), kommunalsjef Kurt Peder Hjelvik, næringssjef Gerd Bente Jakobsen, Anne Lise Evjen Lillegård (Ap) og Sisomar-sjef Jon Meisfjord. Alle foto: Eva S. Winther
I HALL F. Torsdag var formannskapet med flere på Sisomar for å høre siste nytt om bedriften, og her er de inne i hall F. Fra venstre ordfører Lars Evjenth (Ap), kommunalsjef Kurt Peder Hjelvik, næringssjef Gerd Bente Jakobsen, Anne Lise Evjen Lillegård (Ap) og Sisomar-sjef Jon Meisfjord. Alle foto: Eva S. WintherTATT AV VINDEN. Ekstremværet Ylva tok vegger og tak på den gamle hallen til Sisomar i november. Her ser vi hvor de har måttet reparere den.PÅ BESØK. Politikerne og representanter for administrasjonen fikk høre om Sisomar sine planer videre. Fra venstre Turid Willumstad (H) Anne Lise Nordvik Arntzen (Sp, delvis skjult), Anne Lise Evjen Lillegård (Ap), Terje Nystabakk (SV), ordfører Lars Evjenth (Ap) og Sisomar-sjef Jon Meisfjord.

Solgte smolt for 101 millioner kroner

Smolt-produsenten Sisomar øker stadig omsetningen, og har nye mål om utbygging.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: I 2017 ble det et årsresultat på fem millioner kroner for Sisomar. Da hadde de omsatt for over 101 millioner kroner, og havnet på nytt på lista over Gasellebedrifter.

Omsetningen er nesten tredoblet siden 2012.

LES OGSÅ: Sisomar har investert for over 330 millioner.

Klar i oktober

I høst skrev Saltenposten om de store investeringene i bedriften. Når hall G står ferdig i oktober i år, har eierne bygget om eller ut bedriften for over 330 millioner kroner i løpet av de siste ti årene.
- Nå skal de bli ferdige med gulvet som skal støpes, og om fire-fem uker kommer karene. Denne gangen skal vi teste ut anlegget før fisken kommer, forklarer Jon Meisfjord, daglig leder i Sisomar.

Den nye hallen blir på 2.480 kvadratmeter og inneholder blant annet seks store og åtte mindre kar.

LES OGSÅ: Sisomar jobbet seg opp til en av Norges mest vellykkede bedrifter.

Nye planer

Utviklingsplanene ved smoltbedriften stopper ikke med hall G. I tillegg til å undersøke mulighetene for utfylling og utvidelse av tomta mot fjorden, jobber de med planer om nytt sjøvannsinntak. Det vil ha en kostnad på 30-50 millioner kroner.

De er i dialog med Elkem om dette, og et eventuelt nytt inntak er tenkt plassert utenfor Seljeåsnes.

- Det vil gi renere vann med kaldere temperatur, opplyser Meisfjord.

Færre, men større

I 2017 solgte de 8,2 millioner smolt. I de foregående årene var tallene 5,5 millioner (2014), 7 millioner (2015) og 7,5 millioner (2016). Snittvekten varierte fra 91 gram i 2014 til 97 gram i 2016.

- For 2018 har vi en plan om at snittvekta skal opp på 160-170 gram og antall smolt ned på 7,3 millioner. Vi skal altså ned i antall solgt smolt, men opp med snittvekta, forklarer Meisfjord.

Alt leveres til eierne, og smolten vokser videre i merder fra Nord-Trøndelag i sør til Nord-Troms i nord.

Lokal rogn

For tiden har de 9,5 millioner fisk inne i anlegget. Rogna henter de fra Aquagen i Steigen.

- Vi ønsker å hente det lokalt, sier Meisfjord.

Målet er å ligge på minst 90 prosent smolt-utbytte, og de ligger nå på 92.

- Jeg tror vi er i verdenstoppen når det gjelder det, sier Sisomar-sjefen.

Legger igjen penger

De er opptatt av å handle lokalt, ikke bare når det gjelder rogn. Av de 85 millioner kronene de brukte på varer og tjenester i 2017, ble 70 prosent lagt igjen hos bedrifter i Nordland.

Sørfold industriservice har de leid inn for 4,8 millioner kroner, mens SKS og Fauskebygg har de lagt igjen fem millioner kroner hos hver.

Også andre enn næringslivet drar nytte av Sisomar. De sponser nemlig en del tiltak for barn og unge, både Sørfold fotballklubb, IL Siso, Fauske og Sørfold JFF, og ikke minst Newtonrommet på Straumen skole. De har dessuten både ungdommer i sommerjobb og en flyktning inne på språkpraksis.

Ansetter flere

I dag er det 13,2 årsverk i bedriften. Siste tilskudd er en ny hallansvarlig som ble ansatt tidligere i år.

I løpet av sommeren skal de øke med enda ett årsverk.
- Vi må ha minst en mann til på plass når hall G er klar. For hver hall trenger vi en til to årsverk, i tillegg til støttestilinger i administrasjonen, forklarer Jon Meisfjord.

LES OGSÅ: Ekstremværet Ylva: Taket fløy av gårde hos Sisomar.

Powered by Labrador CMS