FORNØYD SJEF. Jon Meisfjord trives godt som daglig leder på Sisomar, som stadig har nye utbyggingsprosjekter på gang. I bakgrunnen begynner hall G å ta form. Den skal stå klar til bruk neste høst. Alle foto: Eva S. WintherGODT SAMARBEID. Fauskebygg er et av firmaene som jobber med prosjektet. De har stått for betongarbeidet på alle de nye hallene til Sisomar. I bakgrunnen ser man rester av det gamle anlegget.ARBEIDSFOLK. Da Saltenposten var innom Sisomar torsdag denne uken, var denne gjengen i arbeid på den nye hallen. Fra venstre Andrius Karpuninas, Vladislav Demcenko og Dmitrijus Krickis fra Bygg Engineering, Thor Magnus Jakobsen, Stig Haldorsen og Rainer Hansen fra Fauskebygg.HAR LAGT ASFALT. Uteområdet til Sisomar er nylig asfaltert, og nå kommer det opp lys utenfor administrasjonsbygget. Neste år skal det pyntes med planter.
FORNØYD SJEF. Jon Meisfjord trives godt som daglig leder på Sisomar, som stadig har nye utbyggingsprosjekter på gang. I bakgrunnen begynner hall G å ta form. Den skal stå klar til bruk neste høst. Alle foto: Eva S. Winther
Sisomar har investert over 330 millioner
Smoltbedriften på Straumen har snart investert for 334 millioner kroner på 10 år. - Jeg tror ikke det stopper der, sier Jon Meisfjord.
SØRFOLD: Når hall G står ferdig neste år, har oppdrettsfirmaet Sisomar vært gjennom 10 år med omfattende utbygging og investeringer for 334 millioner kroner.
- Vi har nok bare sett starten på utviklinga, sier daglig leder ved Sisomar, Jon Meisfjord.
Bruker lokale firma
Nå begynner hall G å ta form, og denne uken har stålarbeidet vært i innspurten. Planen er at hallen skal være tett til 15. desember, slik at det kan settes inn vifter for å tine grunnen.
- Etter nyttår kommer Plastsveis/Akva group for å gjennomføre sin del av leveransen med hensyn til rør, kar, gangbaner og teknisk utstyr, forklarer Meisfjord.
Betongarbeidet er det Fauskebygg som har stått for. Det samme oppdraget har de hatt på de andre byggene også.
- Vi har et godt samarbeid med dem. Det samme gjelder Sørfold industriservice, som gjør alt av gravearbeid og masseutskifting. De har vi samarbeidet med siden 80-90-tallet, sier bedriftslederen.
Haller på rekke og rad
Siden 2008 har det vært en eventyrlig utbygging ved Sisomar.
I 2008 stod hall C ferdig til en verdi av 25 millioner kroner, og i 2010 investerte de 20 millioner i ny ferskvannsledning.
I 2012 stod hall B ferdig (35 millioner), i 2013 kom hall D (30 millioner), i 2014 var hall A ferdig (35 millioner) og i 2015 kom hall E (16 millioner). I 2014 kom også nytt klekkeri (2,5 millioner).
Mye siste årene
2015 var året da de også brukte i alt 13 millioner kroner på renseanlegg og dykking av avløp, og det stopper ikke med det.
Året etter ble hall F ferdigstilt, til en verdi av 65 millioner kroner. Samme år investerte de 21,5 millioner på blant annet nytt administrasjonsbygg, mer ferskvann/energivann og utskipningsanlegg.
I år har de brukt 2,8 millioner på asfaltering rundt anlegget, og neste år skal altså hall G (54 millioner) være klar til bruk.
I tillegg har de brukt store summer på logistikk, utstyr og annet som måtte på plass.
Måtte ta grep
334 millioner kroner er ikke småpenger, selv ikke over en periode på 10 år.
- Det er en betydelig sum, men eierne er positive til å bygge ut. Skal man henge med på utviklinga, så må man satse, slår Meisfjord fast.
Han mener at dersom ikke eierne hadde tatt grep i 2008, ville ikke anlegget vært liv laga nå.
-Det gamle anlegget var gått ut på dato, det er en enorm utvikling innenfor næringen og kravene som stilles opp mot fiskevelferd og dokumentasjon er strenge og må opprettholdes, legger han til.
Sisomar er eid av Lofoten Sjøprodukter AS, Eidsfjord Sjøfarm AS og AS Aqua.
Ansetter flere
Sisomar har i dag 10 fast ansatte, men fra 1. januar kommer det en til fast ansatt på plass.
- Det ser vi fram til. Vi regner også med å få en til ansatt utpå nyåret. Vi hadde 54 søkere til to stillinger, så det er lett å få folk hit, sier Meisfjord.
To lokale lærlinger har de også i bedriften nå, og de får årlig forespørsel fra Kunnskapssenteret i Gildeskål om å ta inn lærlinger.
For lett smolt
Økonomisk kommer de ikke helt i mål i år, selv om de trolig vil gå med et overskudd på seks til åtte millioner kroner.
- Vi hadde budsjettert med en omsetning på 100 millioner, men ender nok på 93-94. Det skyldes at smolten har hatt lavere snittvekt enn planlagt, noe det er flere årsaker til. Jeg regner med at vi klarer målet neste år, mener Meisfjord.
Pynter til fest
Neste år er det 32 år siden Sisomar ble stiftet.
- Da må vi vel få feiret. Vi har ikke prioritert å markere 30-årsjubileet, men vil gjøre noe når vi er ferdige med hall G og har fått pyntet opp utenfor her, sier den daglige lederen.
For et par uker siden fikk de asfaltert rundt hele anlegget, og de har engasjert Indre Salten hagelag til å foreta beplantning utenfor neste år.
Vil utvide
Av den 34 dekar store tomta er det nå bare fem-seks mål som ikke er utnyttet.
- Stopper utbyggingen ved hall G?
- Jeg tror ikke det stopper der. Vi har søkt Sørfold kommune om å få utvide tomten ned mot fjæra, og har allerede gjort grunnundersøkelser med tanke på utfylling, sier Jon Meisfjord.