Saltenposten A/S

Saltenposten

- Vi flyttet til Rognan for å slippe å gå på skole i Bodø

KJEMPER FOR SALTDAL. To av dem er ferdige med utdannelsen i Saltdal, men vil likevel slåss for at linja for blomsterdekoratør skal forbli. Fra venstre: Maja Elise Sjøstedt og Lotte Nesje Jakobsen gikk blomsterdekoratør i Saltdal i fjor og går påbygging i år. Tom André Ånensen og Barbro Fredrikke Andersson er ferdig på skolen og i lærlingeprosessen. Helge Simonsen

Elevene har alle gått linja som blomsterdekoratør i Saltdal. To av dem tok valget om å gå på Rognan for å slippe å gå i Bodø.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 03.12.2018 kl 10:01

SALTDAL: Kommende onsdag skal det endelig avgjøres hvilke linjevalg som fylkestinget skal videreføre og hvilke de skal legge ned til neste år.

En av utdanningene som er i fare er det tre år gamle tilbudet om utdannelse som blomsterdekoratør ved Saltdal videregående skole.

Nå vil fire av de som har gått på utdanningen si fra om hvorfor de mener det er galskap å skulle legge den ned og flytte den til Bodø.

- Et unikt miljø

Stemningen er preget av alvor og kampvilje på gamle trakter for Tom André Ånensen og Barbro Fredrikke Andersson. De gikk linja for blomsterdekoratør i fjor, og er nå henholdsvis på jakt etter lærlingeplass og i gang med lære tiden.

Sammen med Maja Elise Sjøstedt og Lotte Nesje Jakobsen, er de tilbake for å slåss for det de mener er et helt unikt skolemiljø. Et miljø som gjorde at Sjøsted og Nesje Jakobsen ville gå videre på skolen og derfor tar allmenn påbygningsfag.

- Det er en skole som er noe helt for seg selv. Det må vi få sagt høyt sånn at alle kan forstå det, sier de fire.

Andersson har skrevet et innlegg på Facebook hvor hun kjemper for at linja skal bestå i Saltdal.

- Jeg måtte bare få det ut, det er så viktig for meg, slår hun fast.

Respekt

Maja Elise og Lotte kommer opprinnelig fra nettopp Bodø, der det nå antydes at linja for blomsterdekoratør skal flyttes. Men de er ikke i tvil om at det å gå på skole på Rognan var det som var riktig for dem.

- Skolemiljøet i Bodø er noe helt annet enn her. Der er det mange flere som går, det blir mye mer gjenger og vanskelig å bli kjent med folk. Det er totalt motsatt her på Rognan. Alle hilser på hverandre, og det er lett å komme i kontakt med de som går på skolen, forteller de to.

- Man kan være seg selv og det er en gjensidig respekt hos alle. Det gjør læringsmiljøet helt unikt, sier de videre.

Noe for seg selv

I tillegg framhever de fire elvene hvor mye bedre forutsetningene for å gå på skole er i Saltdal.

- Det er mye billigere å gå på skole her, hybelprisene er halvparten av det de er i Bodø. Det er veldig mye lettere å bli kjent med folk og få noe ut av hverdagen sin, og det er utrolig viktig hvis man må flytte for å gå på skole, sier de.

De ber innstendig om at politikerne skal revurdere de signalene som er kommet, og la linja bestå.

- Tre år er alt for kort tid til å etablere tilbudet, og den tiden må skolen få. Om dette flyttes fra Rognan, er det tragisk, sier elevene til Saltenposten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...