Saltenposten A/S

Saltenposten

- Ofte tror folk at dette er en lekejobb, men her er det storskala matproduksjon som foregår

- INGEN LEKEBEDRIFT. Marit Trones er arbeidsleder og produksjonsansvarlig hos Beiarvekst. Her viser hun politikerne rundt i sennepsproduksjonen etter endt frokost. Foto: Victoria Finstad

Marit Trones og Silje Vold Pedersen i Beiarvekst er klar på at de ikke har brukere, men ansatte.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

BEIARN: Marit Trones, arbeidsleder og produksjonsansvarlig hos Beiarvekst, syns det er viktig å vise fram hva de kan tilby til den arbeidskraften som ofte blir holdt utenfor.

- Ofte tror folk at dette er en lekejobb, men her er det storskala matproduksjon som foregår, sier hun alvorlig og stolt.

- Vi har ikke brukere, vi har ansatte. De er underlagt arbeidsmiljøloven og har like rettigheter som alle oss andre. De har dermed også plikter, legger Silje Vold Pedersen, attføringskonsulent i Beiarvekst, til.

Inkludert i samfunnet

De forteller at det betyr mye for de ansatte å komme inn i arbeid, få et kollegium og en sosial ramme. Det er viktig for livskvaliteten.

- De er uunnværlige for de fleste av oss. Og de er blitt utrolig dyktige. Vi startet i en vanlig plastdunk, og nå står vi her og driver storskala matproduksjon, sier Trones engasjert.

LES OGSÅ: - Livet uten Beiarvekst hadde vært helt elendig.

Alle ansatte har nå lært seg hele produksjonslinja, fra start til ferdig fylt og forseglet sennepsglass.

- I all hovedsak skal de kunne drive hele produksjonen. Noen har jo selvfølgelig arbeidsoppgaver som de liker bedre enn andre, og da vil de jo helst gjøre dem, men sånn er det jo for alle oss andre også, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

FINT MILJØ. Lennart Nystad er ansatt hos Beiarvekst. Han er produksjonsmedarbeider og bingovert på huset. Silje Vold Pedersen er attføringskonsulent i bedriften og stiller opp når de ansatte trenger henne.

Kritisk for ungdom

Bedriften skal ikke bare gi folk utenfor arbeidsmarkedet en jobb å gå til. De skal også få ansatte over i ordinært arbeid, dersom det går. Noen ganger gjør det ikke det, men Beiarvekst følger dem alle opp.

- Det er viktig å få fokuset over på VTA-plasser. Mange blir stående fast en plass i mange år. Det er spesielt vanskelig for ungdom, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Krever flere VTA-plasser.

Mange ungdommer med utviklingshemninger kommer seg gjennom skolen, men så står de uten arbeid etter endt skolegang. Derfor er det kritisk at regjeringen må skaffe flere tilrettelagte arbeidsplasser.

- Vi vet jo selv når vi har vært på ferie, hvor tungt det er å komme seg opp og på jobb igjen. Da hjelper det ikke å ha så få arbeidsplasser som er tilrettelagt, når de ikke får plass før ti år fram i tid, forklarer Pedersen alvorlig.

Behov for alle

Bedriften er avhengige av de ansatte de har, funksjonshemning eller ei. Når en slutter eller er borte, merkes det godt på både stemningen blant de ansatte og arbeidsmengden.

- Vi har ikke fått noen nye plasser siden 2012. Stortinget må bevilge penger til det, og det er det vi holder på med i dag, sier hun.

Selvsagt finnes det også utfordringer med VTA-ansatte. De behøver mer personlig tilrettelegging, og da er det viktig at deres forventninger og evner ikke skal tilpasses bedriften, men omvendt.

- Målet er å øke livskvaliteten, ikke produksjonen. En VTA-plass er noe helt annet enn et dagtilbud, sier Pedersen.

- Hva vil dere at utfallet av frokosten skal bli?

- Hvis vi kan ønske, så vil vi bli mer synlige og få flere ansatte. Særlig siden vi i Beiarn har så høy andel uføre. Sammen får vi det til, vi er ingen lekebedrift, konstaterer Trones.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...