Ketil Sørbotten, Fauske Rødt
Ketil Sørbotten, Fauske Rødt

Debatt:

En skole til besvær?

Når et stort antall lærere slutter på en skole, er det ikke lærerne det er noe i veien med.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost redaksjonen@saltenposten.no

Når et stort antall lærere slutter på en skole, er det ikke lærerne det er noe i veien med. Da er det skolen, eller rettere sagt skoleeieren, Fauske kommune. Dette burde ikke være en overraskelse for kommunestyret, da problemene ved Vestmyra har vært kjent lenge. Men sparing og hurtigspor ut av Robek har visstnok vært viktigere enn ansattes arbeidsforhold og barnas oppvekst og læring.

Rødt har alltid jobbet for å styrke skolen og de ansattes arbeidsforhold. Rett og slett fordi disse viktige ansatte, våre lærere og assistenter, tar vare på det mest verdifulle vi har. Våre barn og vår ungdom. De som skal ta over etter oss. De som skal drive dette samfunnet videre. Det må aldri være der vi sparer, for dette er ikke utgifter. Det er en investering i fremtiden vår og fremtiden til kommunen.

Et barn eller en ungdom som har opplevd en god oppvekst i kommunen vil gjerne bli der, eller komme tilbake etter studier. Har man derimot hatt en dårlig oppvekst er det slett ikke sikkert at man vil tilbake. Det er det ene argumentet for å satse på barn og oppvekst.

Hvordan man tar vare på sine barn er også en indikator på hvem og hva vi er. Foreldre som ikke oppdrar sine barn godt, eller behandler dem dårlig blir ikke respektert. Og er det dårlig nok vil barnevernet gripe inn og ta omsorgen fra disse foreldrene. Fauske kommune bryter loven nærmest daglig i sin forvaltning i skolesaker, og hadde det vært et barnevern for kommuner hadde Fauske kommune mistet retten til å oppdra og undervise våre barn for lenge siden.

Enkeltvedtak om spesialundervisning følges ikke opp, til tross for at det følger penger med vedtaket. Vikarer ned i 20 års-alderen, uten pedagogisk utdanning settes inn som kontaktlærere. Lærerstaben er under så stort press at sykemeldingene kommer på løpende bånd. Vikarer tas nærmest inn fra gata. Dette er resultatet av de siste fire års styre med høyresiden.

Tenk om vi som foreldre hadde behandlet våre barn på samme måte som Fauske kommune gjør. Der de ser på dem som noe de kan spare penger på. Henter inn barnevakter uten kompetanse for å slippe å betale dem så mye. Sparer på nødvendig materiell og ressurser for å betale ned ei gjeld litt fortere. Listen er ikke uttømmende.
Hadde vi som foreldre behandlet våre barn på en sånn måte, ville vi ha mistet omsorgen for dem.

Dessverre ser det ikke ut til at dagens posisjon har forstått dette. Kanskje fordi det er vanskelig å få disse verdiene inn i et regneark. I et økonomisk perspektiv. Fornøyde barn og lærere vises ikke som pluss i skoleregnskapet. Gode oppvekstvilkår vises ikke som pluss i omsorgsregnskapet. Det vises som fravær av minus i alle andre regnskap. Lavere kostnader til rus og psykiatri. Lavere kostnader til kriminalomsorg. Og ikke minst, lavere kostnader til spesialundervisning.

Skolebudsjettet viser kun kostnaden ved drift av skolen. Ingen inntekter. Det samme med budsjettet til barnehagen. Kun kostnader, men over tid vil dette fremkomme som plusser og inntekter i mange andre budsjetter. Barn som har hatt en god oppvekst og god skole vil kunne bli en viktig del av kommunen. Både som ressurs som kan levere tjenester vi trenger, samt en kilde til skatteinntekter. Men det forutsetter at de bor her. At de er i stand til å fullføre videre utdanning og at de ønsker å komme tilbake etter endt utdanning.

Gode oppvekstvilkår er som vedlikehold. Det bør Fauske kommune kjenne konsekvensen av å unnlate. Det fører til dyre reparasjoner, eller i verste fall må man bygge nytt. Vi kan til en viss grad reparere konsekvensene av en dårlig oppvekst, men vi kan ikke bare lage nye folk hvis noen går i stykker. Utenforskap er svært dyrt, og en ungdom som ender opp som rusmisbruker koster samfunnet flere millioner i året. Dette bør være enklere å få til å passe inn i et regneark. Så hvorfor gjør ikke høyresiden det? Er det tunnelsyn som gjør at de ikke ser de langsiktige konsekvensene av å spare på feil plass? Konsekvensene av det dagens dårlige oppvekstvilkår skaper, vises ikke i dag. De vil ikke ramme kommunen før etter fem til ti år. Er det derfor det tilsynelatende er så enkelt å utelate det i regnearket. Eller er det fordi det er vanskelig å sette en presis kostnad på kommende problemer.

Det er store sjanser vi tar hvis vi ikke tar oppvekst på ramme alvor. Det er sagt fra posisjonen at vi ikke kan gamble med pengene våre. At vi ikke kan ta noen sjanser mens vi er på Robek. Vi er uenige. Hvis det er noe vi kan gamble med, hvis det er et område vi har råd til å ta noen små sjanser, så er det i økonomien.
Barna våre derimot, de gambler vi ikke med.

Invester i fremtiden. Stem Rødt.

Kjetil Sørbotten
1.kandidat Rødt Fauske

Powered by Labrador CMS