Saltenposten A/S

Saltenposten

Debatt:

Betydningen av nærturen
- bevar lysløypa i Hauan!

Vi viser til sak i oppvekst- og kulturutvalgets møte den 22.11.18, der det ble foreslått rivning av Hauan lysløype. Dette mener vi i Barnas Turlag (D...

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 04.12.2018 kl 13:03

Vi viser til sak i oppvekst- og kulturutvalgets møte den 22.11.18, der det ble foreslått rivning av Hauan lysløype.

Dette mener vi i Barnas Turlag (DNT - SOT) er helt feil vei å gå. «De store naturopplevelsene finner man ofte rett utenfor stuedøra», sa tidligere generalsekretær i DNT, Kristin Krohn Devold i 2013.

Dette sitatet kom i forbindelse med Den Norske Turistforenings satsning på nærturen; turmuligheter i nærmiljøet som skal gjøre det lettere for folk å drive hverdagsfriluftsliv og dermed bidra til økt fysisk aktivitet og bedre folkehelse.

Tilrettelegging og lyssetting av stier og skiløyper der folk bor, gjør det lett for folk å drive hverdagsfriluftsliv, en aktivitet som har helt klare fordeler i et folkehelseperspektiv. I de senere år har det også vist seg å være ikke bare fysisk men også psykisk helsefremmede å ta turen ut i naturen - i nærturen.

Med et slikt bakteppe er det svært bekymringsverdig at Fauske kommune vurderer å kutte tilretteleggingen og lyssettingen av det mest brukte turområdet i kommunen, hvor en stor del av Fauskes befolkning har gangavstand til anlegget.

Et lavterskeltilbud hvor du både kan gå på ski og bruke beina, for gamle og unge, med og uten hund.

For å komme til Klungsetmarka, som er alternativet listet opp i saksfremlegget, må man sette seg i bilen å kjøre. Pakke skiene og ungene i bilen for å suse avgårde på glatt vinterføre.

Hvem har ikke tenkt: «nei, kanskje vi heller venter til søndagen med å dra til Klungset, litt mye styr å ta bilen for en så kort tur. Men hva med å ta turen opp i marka? Nei der er det jo blitt så mørkt nå».

Vi ser på turene våre i Barnas Turlag at barna får en utrolig mestringsfølelse av å gå på ski og bevege seg på andre måter i ulendt terreng ute i naturen, og de trenger slett ikke trikkespor eller tilrettelagte treningsturer i et skianlegg.

De trenger å komme seg ut- en helt vanlig ettermiddag. Bare rett bak huset sitt!

Vi vet at både voksne og barn i Norge sitter for mye i ro. Helsedirektoratet anbefaler at barn bør være fysisk aktive i minst 60 minutter hver dag.

Det er en sammenheng mellom stillesitting og kroppsvekt, motoriske ferdigheter, kognitiv utvikling og risikofaktorer til hjerte- og karsykdommer blant barn og unge.

Vi trenger derfor å tilrettelegge for mer fysisk aktivitet og at det skal være enkelt for både voksne og barn å komme seg ut på hverdagsturen, ikke fjerne eksisterende lavterskeltilbud som nettopp bidrar til økt aktivitet og bedret folkehelse.

Kommunens visjon «Folkehelsekommunen - der alle trives» er stadfestet i «Kommuneplanens samfunnsdel - Fauske kommune 2025», ble vedtatt av Fauske kommunestyre i 2011, og omhandler blant annet kommunens folkehelsearbeid frem mot 2025.

Her står det på side 21 at «Fauske kommune skal være en foregangskommune nasjonalt innen folkehelse». Videre på s.20 heter det at man skal «utforme bomiljø som gjør det lystbetont å utvikle en aktiv livsstil».

Vi ber derfor Fauske kommune om å ruste opp anlegget i Hauanmarka fremfor å legge det ned. Å bevare lysløypa i Hauan - også i økonomisk trange tider - er en gylden mulighet for kommunen å vise at det er innhold i begrepet «folkehelsekommunen».

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...