Saltenposten A/S

Saltenposten

Synspunkt:

Helter fortjener en røyk

ØVELSE. Legestudenter øvde på Rognan i 2017. Bildet har ingen sammenheng med den omtalte saken. Foto: Ina Sand Solli

Hvis du er så grei at du har som jobb å redde liv, er det klart du skal få ta deg en blås innimellom.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 05.01.2019 kl 11:02

Før jul omtalte Saltenposten to saker om ambulansetjenesten i Saltdal.

Den første var en klage fra en pasient som opplevde det som problematisk å bli fraktet i en bil med personell som etter sigende luktet røyk og hadde hår fra husdyr på uniformen.

Den andre var et tilsvar på klagen fra et samlet korps av ansatte i den påklagede tjenesten.

Her tar de ansatte fullt og helt ansvar, og sier at det ikke skal være sånn. Man skal ikke røyke i tjeneste, og man skal ikke være bærer av hår fra dyr som kan framkalle alvorlige allergiske reaksjoner fra pasienter.

Men de påpeker også en alvorlig svakhet i systemet med hjemmevakt, som dette personellet må ha. Utenom kjernetiden, er ikke vaktrommet i bruk. Da må de være hjemme, og vente på en eventuell utkalling.

Jeg aner ikke hvordan reglene er for responstid og bekledning, men jeg vil anta at man sitter med uniformen på når man er på vakt.

Alle vet at sekundene teller i en utrykningssituasjon, og det er dumt å la det gå et par minutter fordi man må skifte før nøkkelen vris om og blålyset settes på.

I svaret til Nordlandssykehuset vektlegger personalet også at det å ha ambulanser stående ute hjemme hos folk, gjør at det tar tid å få dem klare til start.

Så langt er jo alt vel. Det er satt fokus på et problem fra både brukere og de som jobber i tjenesten, og begge parter er oppriktig fokusert på å rette det opp så godt som mulig.

Men det spørs om ambulansetjenesten trenger å stresse noe særlig med det. For basert på debatten som har gått i sosiale medier siden disse sakene kom på trykk, virker det som om det store flertallet gir blanke i om det lukter sur gammel rullings av personellet som skal ta hånd om deg i et nødstilfelle.

- Uthenging! Folk må pinadø tåle såpass! Sett heller fokus på den flotte jobben disse menneskene gjør! Hvis det plager deg, bestill en taxi! Vær takknemlig for at noen kommer og hjelper deg! Folk blir krenka for alt mulig! Noen mennesketyper klager på alt! Bare poff i vei, jeg er bare glad jeg får hjelp!

Det er så man nesten ikke tror det man leser.

At det går an å bomme så fundamentalt på poenget som den store majoriteten av de som kommenterer denne saken gjør, er skremmende.

Joda, jeg skal nok tåle røyklukt om jeg «bare» har brukket en fot. Men jeg ville helst vært den foruten. Dyrehår bryr meg heller ikke, jeg har ingen allergier.

Men de som jobber i ambulansetjenesten, gjør det ikke med de som er så friske som mulig med utgangspunkt. De gjør det med mål om å redde flest mulig av de som er syke.

Da bør man klare å tenke såpass langt at det kan være alvorlig forverrende for en med hjerteinfarkt som kaldsvetter og kjemper mot kvalmen om den som skal være nærmest har tatt seg en blås?

Man mener altså at 10-åringen som falt og slo hodet i slalåmbakken, ikke skal bry seg om at han blir enda kvalmere mens han spyr ut mageinnholdet over seg selv og bilen på vei til sykehus?

Og ikke for å glemme den følsomme allergikeren, som helst skal slutte å føle seg krenket mens pusterøret blir trangere og trangere? Hvis vedkommende er heldig, så kan det jo hende at det finnes noe som demper et allergisk sjokk i bilen.

Men glem det, ambulansefolk gjør en så fantastisk jobb og redder liv, så da skulle det nesten bare mangle at de ikke skal få røyke og kose med katta i arbeidstida.

Skal man følge den logikken, er det et under at ikke kirurger og de som jobber på redningshelikoptrene møter sørpe fulle på jobb.

Så mange liv de redder, så fortjener de jammen å ta en tynn en og vel så det i matpausen og til to-kaffen.

Jeg er ekstremt takknemlig for den jobben alt av helsepersonell gjør i Norge, og skulle jeg få bruk for en ambulanse en gang, så vil jeg nok se på de som kommer som engler i rødt.

Men denne debatten ble av det uverdige slaget.

Sett heller krav om at de som har hjemmevakt skal få gjøre det på vaktrom, foran å kalle de som opplever ubehag for sytepaver og krenkede folk som henger ut de fantastiske menneskene som redder liv.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...