Saltenposten A/S

Saltenposten

Fauske-elever vil delta på klimastreik

VIKTIG STANDPUNKT. Victoria Andal (i front) har tatt initiativ til en lokal streik for klimakrisen. Hun har fått med seg flere andre elever ved Fauske videregående skole, men nå kjemper de for at tidsbruken til streik skal bli gyldig fravær. I bakgrunnen står Lena Israelsen Ytterkvik (t.v.) og Tanya Pedersen. Foto: Frida Kalbakk

Victoria Andal (20) reagerer på at hun og de andre engasjerte elevene ikke får gyldig fravær for å delta på klimastreiken i neste uke.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

FAUSKE: Neste fredag, den 22. mars, arrangeres det klimastreik flere steder i landet. Slike streiker gjennomføres over hele verden og neste fredag skal den markeres i nasjonalt.

Victoria Andal ved Fauske videregående tok raskt initiativ til en lokal markering. Hun sitter for øvrig også som nestleder i AUF, tillitsvalg for klassen og sitter i elevrådet.

Kritiserer ikke skolen

Problemet for Victoria og de andre elevene, ikke bare på Fauske, men de fleste stedene i landet, er at skolelever ikke får gyldig fravær for å delta på streiken.

- Vi vil komme til en enighet med skolen, og dette er ikke noe kritikk mot dem. Jeg skjønner at de har et regelverk de må følge. Derfor tar vi det videre opp til Nordland fylkeskommune, sier Victoria.

Et skriv til fylkeskommunen er signert Victoria Andal, elevrådet og hele russekullet.

Svensk inspirasjon

Inspirasjon til streiken kommer fra svenske Greta Thunberg, eller «Miljø-Pippi» som hun kalles. Hun begynte å skulke hver fredag for miljøet.

- I dette tilfellet er det snakk om én dag. Kanskje ikke en hel dag engang. Jeg er fornøyd om vi så får tre timer, så lenge vi får noe som kan være gyldig fravær, sier Victoria.

Hun påpeker at man får gyldig fravær om man har politiske verv, og mener at en slik streik som dette absolutt er politisk.

- Vi har mange engasjerte ungdommer som gjerne vil være med, men som ikke nødvendigvis vil melde seg inn i et politisk parti, sier hun.

Engasjert ungdom

Victoria og flere medelever er samstemte og engasjerte i saken.

- Det vi gjør nå kan hjelpe andre i framtida. Og vi vil vise at vi ungdommer engasjerer oss, og ikke bare sitter hjemme og ser på Netflix.

- Hvis jeg får være med å bruke stemmen min på dette viset, så skal jeg gjøre det.

Hun er ikke i tvil om hun skal delta uansett om fraværet blir gyldig eller ikke. Den ene dagen tenker hun at hun fint kan ofre for det hun mener er en viktig sak.

Uten pustemaske

- Det er vårt samfunn og vår framtid det er snakk om. Og det er vi og våre barn som kommer til å bli påvirket av dette, supplerer Elias Trones.

Han er aktiv i flere verv, blant annet elevrådet, elevorganisasjonen og ungdommenes fylkesting.

For elevene er dette viktig å få anerkjennelse for. Dette handler ikke om å slippe unna noen timer med undervisning.

- Jeg vil veldig at mine barn og barnebarn skal kunne gå rundt uten å bruke pustemaske fordi lufta har blitt så dårlig, sier Victoria.

Motstand

Kunnskapsministeren har også vært ute i media og vært hard på at en slik streik ikke er gyldig fravær i skolen.

- Det er et flott engasjement for klimaet som bør heies fram. Men dersom man som skoleelev skal streike, så kan man ikke få gyldig fravær, sier Jan Tore Sanner (H) til NRK.

Han har møtt mye motstand.

I går fredag, var det global streik, mens det neste fredag er nasjonal streik. Flere skoleelever har allerede vist engasjement landet over.

Global oppvarming

I skrivet til fylkeskommunen påpeker fauske-elevene flere uttalelser som kommer fra FN. Blant annet at CO2-utslippene er altfor store, og at vi nå har 11 år på oss til å kutte utslippene. I tillegg til at havnivået stadig stiger og at temperaturen på planeten øker gradvis.

- Vi mener at hvis de voksne virkelig bryr seg om framtida vår, så burde de engasjere seg i klima-politikken. Ikke fortelle oss at vi må være på skolen på Natur og Ungdoms nasjonale streikedag, skriver elevene.

Bryter regler

Victoria Andal, som også er opptatt av helse, mener at miljø og klima henger sammen med nettopp god helse.

- Det handler ikke om at alle skal bli veganere og kjøre el-bil. Vi kan ikke redde verden, men alle kan gjøre bitte litt.

På streikedagen blir Victoria blant annet å holde en appell.

- Hvis jeg kjører bil, og en passasjer blir syk, så kan jeg bryte veitrafikkloven for å få en person på legevakta. Nå er jorda i ferd med å bli syk, da er det kanskje nødvendig å bryte regler, sier hun avslutningsvis.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...