Saltenposten A/S

Saltenposten

Astrid fikk en siste helikoptertur til hytta i 80-årsgave - men politikerne avslo søknaden

KOMMUNEN SA NEI. Astrid Henriksen fikk avslag på en aller siste hyttetur til Storvikvatnet, hvor hun skulle fraktes med helikopter. Dette er bilde i fra 2014, da Magnus Stensland på over 80 år fikk skyss med helikopter til toppen av høyden Tellingen i Beiarn for å fly ned igjen med en paraglider. Foto: Jan Steen

Astrid Henriksen (80) fikk en helikoptertur til hytta i gave. Kommunen vil ikke gi dispensasjon, men nå må kommunen behandle saken på nytt.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

FAUSKE: Fylkesmannen har nemlig sendt avslaget i retur for ny behandling. De mener avslaget ikke er tilstrekkelig begrunnet.

- Jeg ble jo en smule skuffet over avslaget, innrømmer Astrid Henriksen til Saltenposten.

Hun bor i Valnesfjord og viser til at kommunen skal være en folkehelsekommune. Hun vil ikke stille opp i avisa med bilde.

Henriksen søkte den 6. juni sist sommer om tillatelse til å bli transportert med helikopter til og fra hytta ved Storvikvatnet. Der ønsket hun å være fem-seks dager.

Kan ikke bruke skuter

Etter et lårhalsbrudd i 2008 har hun ikke helsa blitt så god igjen at hun har klart å gå til hytta. Hun er avhengig av krykker. Det er dessuten et bratt og ulendt terreng til hytta. Og det er til og med vanskelig å komme seg dit med snøskuter om vinteren.

Storvikvatnet ligger på fjellet mellom Sjønstå og Setså. Og så vidt Saltenposten ser så er det kun en hytte ved vatnet.

Plan- og utviklingsutvalget behandlet søknaden i møte 6. juli. Henriksen fikk da avslag, og det begrunnes med at en slik sak vil skape presedens for lignende saker. Rådmannen mente derimot det motsatte.

En siste gang

Henriksen klaget på vedtaket og presiserte at hun ønsket å bruke hytta en siste gang. Klager viste til at det blir gitt dispensasjoner for at andre med funksjonsnedsettelser kan bruke snøskuter for å komme seg til sine hytter.

Dette mener klager at hun ikke har mulighet til. Henriksen mener også at en siste tur på hytta ville gitt henne stor livsglede og en real vitamininnsprøytning.

Spesiell sak

Henriksen viser også til at rådmannen hadde en annen innstilling i saken, da han mente dette var en helt spesiell sak.

Hun trekker også fram at skilandslaget fikk fly over fjellheimen i Sulitjelma, da de besøkte Jakobsbakken uten å søke om tillatelse.

Hvis leserne undrer på hvorfor Saltenposten ikke omtalte saken, da den ble behandlet i planutvalget, så er det fordi den var unntatt offentlighet.

Svak begrunnelse

I sin vurdering skriver Fylkesmannen at søknader om bruk av helikopter skal vurderes etter motorferdsellovens paragraf seks. Her står det. «Når særlige grunner foreligger, kan kommunen gi tillatelse til bruk av motorfartøy eller luftfartøy som ellers ikke kan finne sted etter denne lov eller med hjemme i loven.»

Fylkesmannen skriver også at det må foretas en konkret og grundig vurdering av hver enkelt søknad, og at det er bare anledning til å gi dispensasjon i spesielle tilfeller. Den mener også at begrunnelsen med presedens ikke er en synlig, konkret og grundig vurdering om det foreligger «særlige grunner» i denne saken.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...