Saltenposten A/S

Saltenposten

16-åring måtte bøte med livet for sabotasje

Erlin Kurt Borge. fra Sulitjelma som døde av tortur under 2. verdenskrig. Foto: -

(SULITJELMA) Sulisgutten Erling Kurt Borge (16) sovnet trolig på vakt i Østgruva i Sulis i 1943. Dette kostet han livet.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2019 kl 15:37

Skjebnen hans er en av de sterkeste historiene i boken «Fauske under 2. verdenskrig» bind III.

Sabotasje

Han var bare 16 år, men hadde fått lov til å passe en stor kompressor inne i fjellet. På natta hadde han trolig slumret litt, for da en frakk ble antent av et varmeapparat, rakk han ikke å stanse ilden før den ble for sterk. Han rømte fra stedet og brannen utviklet seg. Skaden ble omfattende.

I rapporten som sjefen for det tyske sikkerhetspolitiet i Norge sendte til Berlin ble produksjonstapet anslått til 7.000 tonn per måned. Det sto også i rapporten at en 17-årig norsk vaktmann hadde gjort sabotasje med forsett. Men Erling var bare 16 år.

Arrestert

Erling Borge ble arrestert av ordenspolitiet dagen etter og overlatt til tysk sikkerhetspoliti. De foretok et skarpt avhør før han ble fraktet til Bodø, der han ble utsatt for en fryktelig tortur.

Det var ikke mulig for gruve-
ledelsen eller familien å få kontakt med ham. Han ble sendt til Vollan kretsfengsel i Trondheim, hvor torturen fortsatte. En medfange trodde at han skulle dø av de forferdelige behandlingene han ble utsatt for.

Turen gikk videre til krigsfangeleiren Falstad utenfor Levanger. Her ble 16-åringen funnet død 22. september som følge av hva han hadde blit utsatt for.

Fortsetter

Kapitell III av krigshistorien strekker seg fra januar 1942 til siste halvår av 1943. I det uvanlige for-
sidebildet er tyske soldater klipt inn i dagens hovedgate i sentrum.

26. januar 1942 ble det annonsert fra generaldirektøren i NSB at jernbanelinjen fra Pothus bru til Fauske endelig var stukket, det vil si linjen var markert i terrenget med perler. Dermed var det bestemt hvor jernbanen skulle gå.

Nye bilder

De vel 200 sidene som utgjør dette tredje bindet, har en rekke nye bilder som vi ikke har sett tidligere. Det gjør boka ende mer spennende.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...