Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Vinden har snudd

Vinden har snudd

 

Så har det skjedd. Det som Halvdan synger om i Kjærlighetsvisa.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.09.2015 kl 09:44

Så har det skjedd. Det som Halvdan synger om i Kjærlighetsvisa si. Vinden i fra Høyre har snudd.

Og FrP sitt forsøk på å snu kappen etter vinden, som de vanligvis er svært så gode på, lyktes ikke denne gangen.

Det er til fordel for partier med mer ideelle målsettinger. Senterpartiet, for eksempel, som står steilt imot sentralisering, og som vil ta vare på matjorda vår. Som vil arbeide for at vi i størst mulig grad kan dyrke vår egen mat og sikre utkantene.

Ferskingene i MDG overrasket også stort og sitter nå med mandater i flere av kommunene. I tillegg har Rødt markert seg sterkt.

Riktig nok gikk det ikke veien for Fauske Ap denne gangen. Men på landsbasis viser valgresultatene at Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne er valgets store vinnere.

Høyre og Frp måtte innse nederlaget. De gikk ned med henholdsvis 4,1 og 1,5 prosentpoeng på landsbasis.

Folket har altså talt.

De vil ha mer kjærlighet og grønne enger. Det ser ut som om en ny bevissthet har nådd oss. For i stedet for å kjempe for privatlivets goder, virker det som om folk igjen har begynt å se viktigheten av fellesskapet.

Det har ikke skjedd siden krigsårene. Da nøden tvang oss til å være medmennesker.

Nå skjer det igjen. Det vil si, vi har lenge visst om det. Lidelsene. Men nå har vi de på netthinna. Bildene av elendigheten. Pappaen på svøm som måtte la barna gli ut av armene sine, se dem forsvinne i dypet.

Klart det gjør noe med oss, å få det så nært

Klart det gjør noe med oss, å få det så nært. Vi er sånn. Først når vi kan identifisere oss med ofrene, kobler vi inn hjertet.

Det var noen blant oss som reagerte på de sterke bildene, særlig det av det døde barnet på stranden. Mente at det var krenkelse av offeret og familien. At verden likevel ikke blir noe bedre sted ved at slike bilder florerer.

De tar fullstendig feil. Saken er den at verden vil bedras. Men enkelte ganger er vi nødt til å se virkeligheten i øynene. Forpliktet.

Privatlivets fred er i denne sammenhengen fullstendig underordnet. Selv det nakne løpende barnet i Hiroshima var i sin tid en debatt, hvorvidt man skulle vise nakne barn i media eller ikke.

Barnet på stranden har forandret mye.

Det har gjort verden mindre, himmelen større, hudløs. For å bruke ordene til en stor norsk kvinnelig forfatter.

Barnet på stranden har forandret mye

FrP tråkket dypt i salaten med sine valgkamputspill om ikke å ta imot flere flyktninger. De så for seg bildet av fremmede som tar over landet. Som får ta del i «våre» goder. Det ga dem kuldegysninger.

De trodde de skulle sanke stemmer. Det motsatte skjedde.

Nå er jeg svært klar over at både FrP og Høyre lokalt har gode folk som arbeider for gode saker, som i høyeste grad handler om medmenneskelighet. I Saltdal trosser Høyre det nasjonale partiprogrammet når de vil arbeide mot kommunesammenslåing. Mens FrP gjerne vil ta imot flere flyktninger.

De sentrale holdningene ødelegger mye for dem.

Den lille gutten med ansiktet ned i sanden. Uten at han vet det, så har han forandret en hel verden. At han måtte dø, før vi begynte å ta hjertene våre med på valg, det er trist.

Men han døde i det minste ikke forgjeves.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!