Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Viktige kultur-veivisere

Viktige kultur-veivisere

VISER VEI. Noen av barna fikk se nærmere på utstyret Rakel Nystabakk bruker for å lage musikk da hun hadde konsert under Kraftfestivalen. Fra venstre Anton Stormdalshei Jørgensen (7), Gabrielle Bergholt Antonsen (6), Linnea Landstrøm Hegglund (8) og Hermine Lundestad Myrvang (6). Foto: Eva S. Winther

De som blir profesjonelle kulturarbeidere, viser vei for nye generasjoner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.06.2016 kl 10:21

I kjølvannet av Kraftfestivalen i Sørfold lar jeg meg nok en gang imponere over hvor godt det gror i kulturlivet i kommunen.

Kultursjef Bente Braaten bruker gjerne å si at Kraftfestivalen, som arrangeres annethvert år, er et utstillingsvindu for kommunens kulturliv.

Det er ikke en type festival der de leier inn band og artister fra fjern og fjernere, men de benytter seg av det som er lokalt. Kortreist kultur, rett og slett.

Saltenposten har ved et par anledninger laget større reportasjer der vi har presentert foldværinger som jobber som profesjonelle innenfor kultur. Som for eksempel musikere, forfattere, dansere og skuespillere.

Listen over navn er lang, og den blir stadig lengre. Det spirer godt i kulturkommunen mellom fjell og fjord, og nye generasjoner av kulturpersonligheter følger i sporene til de som har gått før dem.

Kraftfestivalen er ikke bare et utstillingsvindu for kulturlivet som finner sted i Sørfold, men også en fin anledning til å hente hjem noen av de som har flyttet ut og som jobber med kultur andre steder.

I forkant av årets festival snakket jeg med tre av de som vendte tilbake til røttene sine denne gangen: operasangeren Siv Oda Hagerupsen, kunstneren Kamilla Sajetz Mathisen og musikeren Rakel Nystabakk.

De syntes det var stas å bli invitert hjem til Kraftfestivalen, og det er tydelig at de ønsker å gi noe tilbake til kommunen der de har vokst opp.

Rakel synes det er viktig at de som er unge i dag får se at det går an å bli proff musiker, kunstner eller jobbe med annet innenfor kultur.

- Jeg fikk se det da jeg var tenåring, at det ikke bare var en utopi, sa hun.

- Det var fint å se at andre som oss som kom fra ei lita bygd hadde fått det til, synes Kamilla.

Da utstillingen hennes - «Av jord» - ble åpnet i tunnelen under Kobbelv vertshus, var ordfører Lars Evjenth inne på temaet om god grobunn og rikt jordsmonn i sin tale.

Og det må jo være noe spesielt med Sørfold som gjør at så mange derfra har satset på kultur og lykkes med det.

Om det er lufta eller vannet eller jorda som gjør det, det kan jo diskuteres.

Rakel Nystabakk mener at de som kommer fra små steder gjerne må stå ekstra på for å komme noen vei.

- Man må kanskje ha en sterkere vilje for å få til ting. Det er bra å måtte kjempe litt for det man vil få til, at man ikke får noe gratis, sier hun.

Man får også lettere oppmerksomhet og blir sett på en liten plass enn i en større by, er hennes mening.

Siv Oda Hagerupsen kan bekrefte at Nordland er et fylke med stor andel operasangere på scenen.

Selv bestemte hun seg for å bli operasanger allerede som 6-åring, og hun er en av mange som har vært elev i kommunens musikk- og kulturskole.

Der var Sørfold tidlig ute, og ble en modellkommune for andre.

Kultursjefen har fulgt utviklingen over mange år, og ser at det også dukker opp spennende kombinasjonskunstnere.

- Det er fantastiske kunstnere med en felles plattform som tilfører hjemkommunen så mye forskjellig. Det er sterkt, og det er en kollektiv stolthet i befolkningen over det, slår Bente Braaten fast.

Det er ingen tvil om at det fortsatt blomstrer i kulturkommunen Sørfold, og det kommer det til å gjøre framover også.

Noe av det som bidrar til det er den store deltakelsen i kulturskolen, spennende prosjekter som musikalen Marg og bein, og det at barn og unge dras med i hele produksjonen som ved UKM.

I tillegg til at det er en nærhet mellom amatørene og de som allerede er profesjonelle.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!