Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Vi må tørre å snakke

Vi må tørre å snakke

PLANLEGGER. Her sitter en driftig gjeng med ansatte rundt møtebordet på Vensmoen mottak og planlegger dagene som skal komme med flere flyktninger som de skal serve. Fra venstre barne- og ungdomsansvarlig Maria Elisabeth Carl, miljøarbeider Ibrahim, miljøarbeider Kibret, miljøarbeider Kjerstin Norén, mottaksleder Wenche Skarheim, miljøarbeider Pål Carlsen og økonomiansvarlig og nestleder Anne Marie Pettersen. Foto: Knut F. Olsen

- Det er forskjell på fremmedfrykt og fremmedhat, mener vår skribent.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2015 kl 16:09

Han har kommet fram til det ukjente stedet. Han hører fortsatt skuddene og skrikene som fulgte etterpå. Mamma og småsøstrene er borte. Døde. Hvor pappa er, vet han ikke.

Men ingen skudd å høre lengre. Det er stille. Altfor stille. Det er ingen klissete, varme lillesøsterklemmer å få lenger. Ingen mamma som ber han om å gå ærend på markedet.

Det blåser utenfor, det faller is ned fra himmelen. Hva er det?

Han er redd. 15 år og alene i verden. På et flyktningmottak langt mot nord. Det er kaldt, vått og grått.

Han er redd. 15 år og alene i verden

På Hemmoen i Saltdal er nå 60 unge gutter mellom 15 og 18 år på plass. For mange av dem kan situasjonen være akkurat sånn. Eller kanskje enda verre.

De har vært utsatt for bilder og hendelser helt fra barndommen som det ikke er meningen barn skal se. Noen har drept, har sett andre bli drept, har nesten blitt drept selv. Mange har sultet, kjempet, slåss for å komme seg dit de er nå.

Til en kald plass langt nord i verden. Det var ikke det at han ville. Det var bare ikke noe alternativ. Det var ingenting igjen å leve for.

Krigen i Syria har til nå kostet over 250.000 mennesker livet

Krigen i Syria har til nå kostet over 250.000 mennesker livet. 4,2 millioner mennesker har flyktet, mens 6,5 millioner er drevet på flukt internt. De må ha et sted å komme til.

Norge venter å ta imot 25.000 til 30.000 asylsøkere i år. 85 prosent av alle syriske flyktninger får opphold. Kommunene er bedt om å bosette 28.000 flyktninger og asylsøkere de neste to årene. Men de har bare sagt ja til å bosette 11.500.

Mange av disse er barn, opp mot 10.000 vil være enslige mindreårige, slik som de på Hemmoen.

Det er naturlig at det oppstår fremmedfrykt. Både fra den ene og den andre siden. Og det er greit. Redsel for det ukjente er naturlig. Vi vet ikke hva disse menneskene kommer til å tilføre samfunnet vårt.

I Saltdal har de imidlertid vært flinke til å invitere lokalbefolkningen på informasjonsmøter sammen med flyktningene.

Det er kjempenødvendig.

Å se ansiktene til folk. Ikke noe demper frykten mer enn det

Å være informert. Å skaffe seg kunnskap. Og aller viktigst - se ansiktene til folk. Ikke noe demper frykten mer enn det. Nå tok det litt tid før informasjonen nådde folk i bygda. De fikk vite svært lite i forkant.

Her har svenskene feilet stygt. Riktignok er verdenssituasjonen prekær, og de som styrer har signalisert at de ønsker å hjelpe så mange som mulig. Og ikke noe er bedre enn det. Landet venter opp mot 190.000 asylsøkere bare i år.

Problemet er bare det at man ikke ønsker en åpen debatt. Man vil være liberal og ta imot med åpne armer. Skulle noen stille et kritisk spørsmål, blir det klubbet ned. Det er politisk ukorrekt.

Vi må for Guds skyld ikke legge lokk på noen debatt

Men når man legger lokk på en debatt på denne måten, blir den liggende og ulme, og så pipler den i stedet opp over alt, på de villeste måter.

Derfor er det så viktig at noen tør å gjøre som småbarnsmammaen på Hemmoen, før flyktningene ankom. Som turte å si at hun var redd for sine egne barn. Som våget å innrømme at hun var redd for det ukjente.

Det var beskytterinstinktet som drev henne til det. Evnen til å tenke konsekvens, og ikke minst motet til å stå fram og si det. For vi skal ikke være naive og tro at problemer ikke kan oppstå.

Vi må for Guds skyld ikke legge lokk på noen debatt, som i Sverige. Men i en debatt som denne er det ekstra viktig å velge sine ord og trå forsiktig. Vi må tørre å stille spørsmålene som dukker opp. Anerkjenne problemstillingene, uten at det trenger å kalles fremmedfrykt eller rasehat. Hvis ikke kan vi jo ikke finne løsningene.

Vi skal forberede oss på en ny, multikulturell virkelighet

Vi skal forberede oss på en ny, multikulturell virkelighet. For verden er totalforandret.

Det må vi bare se inn i øynene.

På samme måte som at vi skal se våre nye landsmenn inn i øynene. På den vennlige måten.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!