Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Verdt å vente på?

Verdt å vente på?

NØT GODVÆRET. Mange hadde slått seg til på svabergene i Nordvika i helga. Noen unge småfrøkner fikk prøve nybikinien for første gang i år. En begivenhet i seg selv her i kalde nord. Foto: Maria Trondsen

Er noen få soldager nok til at vi frosne nordlendinger får ladet opp batteriene?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.07.2015 kl 21:12

Endelig fikk vi smake litt sommer. Jeg nøt å sitte på stranda og høre godlydene fra barn som plasket rundt. Og fra stormåsen, som lå og duvet fornøyd på speilblankt hav.

Nordlendinger til tørk på hvert svaberg. Kjenner sola, kjenner at man langsomt lades opp. Det er velbehag i hver lille muskel. Som om hele kroppen smiler og bekymringsrynker sletter seg ut.

Å, som det var godt med litt varme.

Ikke bare kjenner man selv at man får mer energi. Men man merker også at folk åpner seg. Smiler til hverandre. Som om også hjertet har hatt teleløsning.

I helga slo jeg av en lang prat med naboen over gjerdet. Det har vi ikke gjort på år og dag. Vi har vel ikke hatt tid. Eller vi har sittet inne foran TV-en. Hutret foran peisen.

I helga slo jeg av en lang prat med naboen over gjerdet

Og så har vi sikkert vært litt sure og frosne. En ball over gjerdet her og en katt i blomsterbedet der. (Altså, vår ball og vår katt.)

Men når sola skinner på oss og på verden, skjer de utroligste ting. Mennesker begynner å snakke i lag. Fortelle historier. De slipper mobiltelefonen, malekosten eller hva det var de holdt i hånda og slår av en prat over gjerdet.

Som plutselig ikke føles så høyt lenger.

Når jeg har vært på turer lenger sør i Europa, har det slått meg at vi nordboere er en egen rase når det kommer til hus og hjem. Vi bruker helt enormt mye penger på møbler og oppussing og skal gjerne ha det som i en møbelkatalog før vi tør slippe noen inn.

Nå har til og med stua havnet ute på terrassen hos folk. Salong og tepper og lamper og... det tar helt av. Jo visst kan det være koselig. Bare man ikke overdriver. Det går an å bruke enkle midler til å lage en fin uteplass.

Vi bruker helt enormt mye penger på møbler og oppussing

(For hva er vitsen med en dyr salong når man bare får sitte i den et par- tre dager?)

I varmere strøk er folk ikke like opptatt av å ha det perfekt, ytre sett. Standarden er stort sett enklere. Folk later til å ha et annet fokus. De er mer avslappede, mer sosiale og mer opptatt av hverandre.


Er de rett og slett varmere? Sånn som vi blir her i nord, når vi bare får noen stråler sol?


«Vi trur på oss sjøl littegranne», synger Halvdan Sivertsen i «Nordaførr vårvisa», som antakelig er det beste han har lagd. Jeg tror det er en sammenheng.

Nå ser det ut til at det er tilbake til «værdagen» igjen. I hvert fall for ei stund. Noen velger å stikke av til varmere strøk. Jeg forstår dem.

Men samtidig er det så mye man kan finne på her i Salten for å holde oppe humøret og få sommerfølelsen. Uansett vær.

Lage sin egen iskrem. Ta på varme klær og gå et sted man ikke har vært før. (Eller kjøre hvis været er altfor ille.) Lage et blomsterbed. Spise jordbær til man får vondt i magen. Lage bål i fjæra. Sove i telt i hagen. Arrangere våkenatt med quiz (for de som har ferie). Dessuten kan man gå på fjellet hele døgnet.

Kanskje er det fordi jeg er ferdig selv med ferien, at jeg prøver å finne på sånne trøsteaktiviteter i «sommerkulda». Mens jeg venter på at det skal bli hull i skydekket.

Ingen ting er som en finværsdag i Nord-Norge

Men vet du hva? Det går helt fint. Fordi ingen ting er som en finværsdag i Nord-Norge. Helt magisk og vel verdt å vente på.

Det slår til og med ut ei uke i Syden, spør du meg.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!