Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Vel anvendte penger?

Vel anvendte penger?

 

Når du bruker 20 ganger mer enn planlagt, kan det være en idé å spørre noen om det er greit.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.12.2015 kl 10:34

Fredag i forrige uke fikk kontrollutvalget i Fauske kommune en av de mest alvorlige sakene de har hatt på lenge til behandling.

Graden av alvor var så stor, at selv om leder Odd Henriksen er jurist, måtte saken utsettes slik at utvalget kunne sette seg mer inn i saken.

Salten kommunerevisjon, kommunens egen revisor, meldte i en rapport om bruk av juridisk konsulentbistand om det de selv kaller «et alvorlig brudd på lov om offentlig anskaffelse».

I løpet av de to siste årene har kommunen nemlig brukt over 11 millioner kroner på bistand fra firmaet Innkjøpsservice AS. Det var opprinnelig budsjettert med 600.000 kroner.

Finn minst én feil.

Det ble lagt fram i anbudsutlysningen at det ikke var en øvre grense for den jobben som skulle gjøres, og at «arbeidsmengden vil variere stort».

På spørsmålet om det ikke hadde noe for anbudsprosessen at beløpet var satt så lavt, svarte rådmannen at det er mangelen på kompetanse på dette området som er problematisk. Det var grunnen til at det bare kom ett anbud.

Ikke at de store advokatfirmaene i dette landet neppe bryr seg om en kontrakt på 600.000 kroner over to år.

Det er altså i følge administrasjonen rett og slett ikke mange nok i Norge som sitter på kompetansen som kreves for å gjøre dette oppdraget for kommunen. Derfor kom det ikke flere anbud inn enn det Innkjøpsservice AS leverte.

Det er jo nesten som man ikke tror det man hører. Hvis dette var tilfellet, skulle vi bodd i gapahuk hele gjengen.

Jeg har hatt kontakt med flere advokater i etterkant av dette møtet, og tro meg på dette. Om summen i anbudet hadde vært 11 millioner kroner, ville det høyst sannsynlig vært andre aktører på banen.

Og med det ville det vært en reell konkurranse om å få anbudet, noe mangelen på er det revisjonen påpeker som det mest alvorlige i saken.

Det var ingen reell konkurranse om å få anbudet under de korrekte premissene.

Rådmannen sier han ikke er synsk og kunne forutsett at kommunen skulle prosjektere allaktivitetshus, ny skole i Valnesfjord og nytt teknisk bygg.

Det har jeg ingen problemer med å forstå. Men da må jo kommunen sikre seg selv først.

Nå er det lett å misforstå mitt poeng med denne kommentaren. Også jeg skjønner at det koster å prosjektere, det er det ingen tvil om.

Når man i tillegg opererer i slike store saker som det kommunen har gjort de siste årene, så må den sikre seg juridisk i alle bauger og kanter.

Men å sette i gang en prosess som dette, uten en øvre grense for kostnader, uten en mulighet for å trekke seg ut eller reforhandle ved passering av x antall millioner kroner, og uten å vite hva man faktisk kommer til å ha behov for, det er rett og slett ikke holdbart.

Det er som å sette kakeboksen på gulvet i barnehagen, og gå seg en lang tur. Og i tillegg prestere å være overrasket over at den er tom når man kommer tilbake.

Det kan kun være i offentlig forvaltning at man kan gjøre dette uten at det får konsekvenser. Om en bedrift i privat sektor ender opp med å betale 20 ganger mer enn de hadde budsjettert på en post, da vil personen som har inngått avtalen få innkalling til ledelsen.

Mest sannsynlig med en representant fra fagforeningen til stede.

Det vil ikke skje i kommunens administrasjon. Den har slått fast at dette var penger det var viktig å bruke, og fastholder at avtalen med Innkjøpsservice er god.

Hvis jeg var revisor i Salten kommunerevisjon, ville jeg vært mildt sagt forbauset over at det ikke er et snev av selvkritikk å spore hos de du nettopp har satt til veggs.

Og forresten, i fall du ikke vet det, så er det dine penger som er brukt på dette. 11 millioner av dine penger.

Du er arbeidsgiveren her, er du fornøyd med jobben som er gjort?

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!