Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Trendy og nødvendig

Trendy og nødvendig

HJEMMEBAKT. - I morges hadde min seks år gamle sønn dekket frokostbordet før vi andre våknet. Det var nokså søtt. Fem fat, fem kniver, tre sorter pålegg. Det er deilig å av og til kunne gå til dekket bord, mener vår skribent og journalist Sylvia Bredal. Illustrasjonsfoto: Maria Trondsen

Å kunne lage sin egen mat er ikke bare trendy, men også sunt. Vår skribent planlegger å hive seg på bølgen og ta fram kjøttkverna.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2015 kl 09:12

I morges hadde min seks år gamle sønn dekket frokostbordet før vi andre våknet. Det var nokså søtt. Fem fat, fem kniver, tre sorter pålegg. Selv om jeg skrøt mye, så blir det kanskje med denne første og siste gangen.

I realiteten gikk jeg til dekket bord i morges. Det er deilig av og til å gjøre nettopp det. For som regel er det jeg som dekker bordet, og lager det som skal spises.

Vel, det er ikke helt sant. For vi har vært heldig stilt.

Jevnlig har vår fryser vært fylt opp av hjemmelaget fiskekaker, fiskeball, fiskepudding og selvfisket kveite og torsk. Nå er den nesten tom.

Min snille pappa må jobbe utenlands for tiden, og nå har han ikke så mye fri som han pleide, verken til å snekre hos oss eller lage fiskemat.

Det vil si at jeg nå enten må lage min egen fiskemat, eller så må jeg ta en butikkvariant.

Skal jeg tilvirke selv, så må jeg jo først få tak i fiskemat, og det er det er god sesong for det nå. Kan jeg kanskje søke sjefen om matauk-permisjon?

Det er i alle fall gledelig at stadig flere vil ha fisk til middag. Fiskerne får mye bedre betalt for skreien i år. Det ble forklart med økt etterspørsel, noe jeg hørte på nyhetene i går. Men her er det jo heller ikke så enkelt å være etisk forbruker.

Man må i alle fall lese nøye bak på pakken i disken om hvor fisken er fisket hen, og hvor den er pakket. Hvis en kan lese seg fram til det da.

To til tre fiskemiddager i uka er rådet til helse-vitere. Det målet oppnår vi ikke hver uke, må jeg innrømme.

Men jeg har i alle fall innført en suppedag i uken. Og det gjerne uten kjøtt. Det er mye god mat i grønnsaker, og der er det mye å teste ut. Jeg har oppdaget flere muligheter med linser og bønner. Og er gira på å prøve ut nye retter med fisk og skalldyr.

En gammel barndomsvenninne av meg pleide å få fiskeboller i hvitsaus på julaften, bare fordi det var livretten hennes.

Jeg er stolt den dag i dag over at jeg slo en to år eldre slektning av meg i konkurransen om å spise mest fersk fisk ved bestemors respatex-bord (jeg var kanskje fem år den gang).

Det er i alle fall viktig at barn tidlig blir vant med all slags mat, og at en ikke gir opp at de skal smake på maten.

Det sliter vi litt med for tiden med 6-åringen. Han unnskylder seg med at han har smakt alle rare greier i barnehagen, så han vet at han ikke liker det.

Å kunne lage mat er trendy. Det er blitt en status-sak, tror jeg.

Det bugner av nye kokebøker, matoppskrifter i blad og matblogger. Vi skal helst være vinkjennere og ha et eget bryggeri i kjelleren. Samt sanke egne skjell og dykke etter kråkeboller. Og invitere venner og familie til dekket bord.

Vel, kråkebollene har jeg ikke hevet meg over ennå, da tar jeg heller tanga først. Tror jeg. Har du hørt om Trines matblogg, forresten?

Hun var kåret til den beste matbloggeren i fjor. Hun er 50 år og har 400.000 følgere på nett i måneden.

Vi er veldig opptatt av hva vi putter i munnen. Og hva vi ikke putter i munnen. To måneder uten godteri, ett år uten alkohol eller trening seks dager i uka. Det er mange livstilprosjekt der ute.

Selvkontroll er blitt vårt nye statussymbol, sier sosialantropolog Gunn Helen Øye til bladet KK.

- Selvpiningen er et utslag av godt, gammelt gruppepress. Det er en opptaksprøve som avgjør om du får være med i gjengen. Ved å avstå fra noe, vise selvkontroll og presse deg selv, viser du hvem du er. Vi voksne er ikke noe bedre enn barn og ungdom her, hevder Øye.

Jeg kjenner det litt på meg. Har man ikke et eller annet livsstilsprosjekt, så er en blitt grå og A4. Likevel blir en fristet til å hive seg på den ene bølgen etter den andre. Det er jo artig også å sette seg personlige mål.

Mitt mål er stadig mer hjemmelaget mat. Så snart leverer jeg min matauk-søknad og tar fram kvern og kroker.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Eventyret starter nå

Det blir spennende å følge planene videre til stamfiskanleggene i Sørfold.

Interessante svar fra ungdom

Saltenposten skrev i lørdagens avis om resultatene av spørreundersøkelsen Ungdata på Fauske. Den var oppe i Ungdomsrådet forrige uke, og lederen av rå...

Ikke glem å se etter lys

Det er lett å bli deppa når mørketida setter inn. Men under den mørke høsthimmelen finnes det utrolig mange lyspunkter.

En fornyelse

Enkelte dro på smilebåndet da vi fortalte i Saltenposten om de ambisiøse planene til Fauske hotell.

Takk for turen!

Tar du det som en selvfølge at turen du går er skiltet og tilrettelagt?

Grønt er skjønt

Nordmenn har et kjøttforbruk som resten av verden ikke kan kopiere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!