Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Tid for å bry seg

Tid for å bry seg

 

Så likegyldige vi har blitt, så lunkne. Først når ulykken er ute, styrter vi til, da er vi der på pletten. Men ikke for å hjelpe.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.01.2016 kl 10:07

«Hun var opprinnelig en munter og livsglad pike med godt humør».

Det er beskrivelsen som familien til den døde 13-åringen kommer med, etter at jenta døde nyttårsaften. Hva var det som gikk så galt?

Jenta døde av sult. Nærmere bestemt underernæring og spiseforstyrrelser. Hun opplevde mobbing på det groveste. Nå er moren til jenta, som er eneforsørger, siktet for omsorgssvikt.

Da kvinnen ble avhørt i går, forklarte hun hvor mye tid hun har brukt på å skaffe hjelp til datteren, og nekter straffskyld i saken.

Den dagen hjertet til den 13 år gamle piken sluttet å slå, da er det organiserte samfunnet lynraskt til stede

Nå går familien til kvinnen ut og forsvarer henne i media. De forteller at de sammen med jentas mor og har kjempet i mange år for å få hjelp fra det offentlige.

Men uten å bli hørt.


Nå, derimot, får saken oppmerksomhet. Når det er for seint. Den dagen hjertet til den 13 år gamle piken sluttet å slå, da er det organiserte samfunnet lynraskt til stede. Og den sørgende moren, som har mistet sitt eneste barn, blir arrestert.


- Skal man ta lærdom fra noe av denne tragiske hendelsen må det være at vi i fellesskap tar avstand fra all form for mobbing, også den delen som har oppstått i sosiale medier etter pikens død, er familiens siste ønske.

Vi ser hverandres ulykke, men strekker ikke ut ei hand. Fordi vi har det så travelt? Fordi vi ikke tør blande oss? Fordi vi har nok med vår egen ulykke?

Å, så likegyldige vi har blitt, så lunkne. Først når det er for seint, styrter vi til, da er vi der, på pletten. Kjenner lukta av blod, og er klare for å finne syndebukken.

Hver dag er det rundt 40.000 barn som opplever mobbing

Og dette er ikke noe enkelttilfelle. I 2014 fortalte Katrine Olsen Gillerdalen historien om sønnen Odin som ble mobbet og som tok livet sitt, bare 13 år gammel. Hun opprettet Odin-stiftelsen, som driver med forebyggende arbeid mot mobbing.

Selv om det er for seint for den 13 år gamle jenta, er det fortsatt mulig å berge andre barn som blir mobbet. Hver dag er det rundt 40.000 barn som opplever mobbing. Som må kjempe seg gjennom hverdagen.

Mange av dem begynner med selvskading eller utvikler spiseforstyrrelser. Noen tar til slutt sitt eget liv.

Det er mye samfunnet kan gjøre før det kommer så langt. For det første må det være et apparat på plass til å ta hånd om bekymringsmeldinger. Enten de kommer fra lærerne, klassekameratene eller den som blir mobbet.

Som foreldre kan vi også bry oss, ha åpne øyne og ører, selv om ens egne barn ikke blir mobbet.

Er middagsbordet en arena for baksnakking og sladder?

Hva vet du og jeg, om holdningene til vårt eget barn? Hva har vi videreformidlet av verdier? Er middagsbordet en arena for baksnakking og sladder?

Noe av det aller viktigste man kan lære et barn, er at det bor noe positivt i alle mennesker. Også i barnet selv. Og å gi det en selvtillit som er helt uavhengig av barnets prestasjoner eller familiens status.

Det er bare én oppskrift som jeg kjenner til, som fungerer.

Det er kjærlighet og åpenhet. Hvis vi viser barna våre at vi elsker dem, akkurat som de er, også på dårlige dager, blir de solide barn. Som tør å være seg selv. Som tør å gå til de barna som står alene i skolegården og være deres venn.


Snakk alltid positivt med barna om andre mennesker. Det er vi som foreldre, i samarbeid med skolen, som skal lære de å utvikle empati og toleranse.

Terskelen for å snakke negativt om andre, bør være svært høy

Terskelen for å snakke negativt om andre, bør være svært høy. Men det er dessverre alt for mange slarvkjerringer blant oss. Som opererer ut fra en målestokk der de selv står i midten. Alt som er for langt til siden den ene eller andre veien, er ikke bra nok.


Det er på høy tid å begynne å elske hverandre og oss selv, akkurat som de menneskene vi er. La dette året bli en start, ei tid for raushet og varme.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!