Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tenk før du kaster

Tenk før du kaster

TOMFLASKER. Tomflaskene trenger ikke alltid vrakes, hvis de ikke pantes kan de få nytt liv som en hjemmelaget vase eller til oppbevaring. Arkivfoto

Bruk og kast er en trend ingen bør være fan av.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.02.2016 kl 21:57

I en hektisk og innholdsrik hverdag skal det mye til for å sette ned tempoet, og kanskje sette av litt tid til refleksjon og ettertanke.

Så kanskje det var hell i uhell at influensaen tok rennefart og spente bein på meg denne uka.

Vanligvis er det ikke mange timene vi tilbringer hjemme, men når en blir tvunget ned i knestående og lenket til sofaen er det ikke stort annet å gjøre enn å la dobbeltsynet vandre over interiøret i stua.

Fra sofaperspektivet gikk det opp for meg at leiligheten jeg deler med min kjære, kanskje behøver litt mer oppmerksomhet.

Tomme vegger, usystematiserte skuffer og generelt lite stæsj er standarden. Og et år etter at vi flyttet inn, kan vi vel ikke skylde på at vi har funnet noen gode løsninger ennå.

Vi har riktignok et bilde på veggen. Julegaven fra meg, til min kjære. En slik collage, med bilder av oss fra diverse ferieturer og fjellturer. Nøyaktig slik pynt jeg liker.

Personlig, billig og noe vi aldri kommer til å gå lei av.

Min mening er nemlig at moter er designet for å bli umoderne. Enten det er klær eller interiør. Det er upersonlig, og fascinasjonen av den er relativt flyktig.

Hva gjør man videre når noe er umoderne? De aller fleste kjører det til søppeldynga, i tråd med bruk og kast-samfunnet.

En trend absolutt ingen burde være fan av.

Av denne grunnen orker jeg sjeldent å kjøpe noe nytt. Jeg vet at jeg går lei av det, og siden jeg ikke har hjerte til å kaste det så samler det seg opp på boden.

Om det var feberen eller rastløsheten som lette fram hobby-profilene på Instagram, vet jeg ikke. Men jeg fant i alle fall veien til flere inspirasjonskilder som brukte det gamle for å skape noe nytt.

Er det noe en virkelig aldri får nok av, så må det være oppbevaring. Og det var vel det jeg var mest på utkikk etter selv.

En av de oppfinnsomme surret fint papir rundt tomme doruller, og satte en sløyfe på. For å ha sminkekoster i. En annen gjorde det samme med en tom Pringles-eske og tomme hermetikkbokser.

Favoritten ble umiddelbart de tomme glasskrukkene, eksempelvis et syltetøyglass, som fikk en ny vri. Plastdyrene vi alle hadde i barndomsårene ble limt fast på lokket, og begge deler ble deretter sprayet med valgfri maling.

Jeg ble nesten i ekstase av å tenke på at mine favorittdyr fra barndommen, bortsett fra den ekte katta mi, kunne få leve videre med ny nytteverdi på for eksempel kjøkkenbenken.

I samme kategori scrollet jeg også over tusenvis av tomme glassflasker som ble lakkert og brukt som vaser. Men det jeg husker best var hun som hadde spraylakkert tomme og bonglete brusbokser.

I fin pastell, med en blomster i tror jeg denne pynten kunne blitt godkjent av selveste Blekkulf.

Nå skal det også poengteres at det går vel noen liter maling med, og noen kroner på Panduro for å kjøpe sløyfer og fint papir for å utføre akkurat disse eksemplene. Pluss lim.

Men selve poenget er at samme gjenstanden blir brukt på nytt, i stedet for å kjøpe noe nytt som er nesten likt.

Du fører med andre ord ingen ny ting inn i huset, og heller ingen ny ting til søppeldynga.

I 2014 kastet husholdningene på landsbasis 2,3 millioner tonn, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Det er selvfølgelig en del av den søpla vi ikke slipper unna. Men før vi kjører den umoderne lysestaken på dynga så er det i det minste verdt å tenke tanken på om det er mulig å gjøre den mer interessant, med eksempelvis et strøk maling.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!