Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Ta vare på ungdommen

Ta vare på ungdommen

VIL BARE HA EN SJANS: Russestyret 2016 fra venstre: Caroline Bendiksen, Ronja Hammernes, Susanne Bernhardsen ,Thea Andorsen. - Vi er de samme ungdommene som ellers i året, vi skal bare bruke andre klær i 17 dager, sier de. Foto: Ina Sand Solli

I forrige uke fikk Saltenposten en mail fra årets russestyre på Fauske videregående skole.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.02.2016 kl 16:03

I forrige uke fikk Saltenposten en mail fra årets russestyre på Fauske videregående skole.

De var fortvilte over motgangen de møter under planleggingen av russefester.

Tradisjonelt sett lager russen fest og tjener gode penger. Deretter lager de en russeavis, og tjener enda mer penger.

Etter russetiden går overskuddet til et selvvalgt, godt formål. Årets russestyre har tatt det steget lenger, og skal gi pengene til et forbund som virkelig står dem nært. Nemlig Unge Leve Nordland.

Det var riktignok lettere sagt, enn gjort for russen å arrangere fest. Grendelag, etter grendelag gir dem et konsekvent nei. Russen føler at de ikke får muligheten til å vise at de faktisk kan oppføre seg.

Jeg kan til dels forstå at noen er skeptiske til å leie ut sine lokaler til ukjent ungdom, som for øyeblikket har den avskrekkende tittelen «Russ». Det er tross alt lagt ned timevis av arbeid av de fleste grendelag, for å vedlikeholde og flikke på sine elskede lokaler.

De fire representantene påpekte noe velformulert i denne sammenheng: «Vi er de samme ungdommene, vi skal bare bruke andre klær i 17 dager.»

Et veldig godt poeng.

Jeg skal være den første til å irritere meg over russ, og i Brønnøysund har det aldri vært noe russemiljø. Så for min del er dette en uforståelig tradisjon, men jeg er fullstendig klar over at dette er årets happening for mange som studerer siste året på den videregående opplæringen.

«Det er ikke festene vi er opptatt av, det er pengene vi tjener på festene». En setning som beviser at denne russen ikke direkte kan sammenlignes med den kaotiske russen som vi leser om i riksmedia. Der pengene først og fremst brukes, i stedet for at de spares.

Det er så lett å hate russen. De bråker, de hoier, de spiller høy musikk, de drikker. Listen er endeløs. Og ja, selvfølgelig er det mange russ som kan kunsten å drite seg ut. Hvert år. Hvert kull.

Men den sjanglende 18-åringen som knuser ei blomsterpotte i sentrum, klokken fire på natta, hadde nok gjort det samme med eller uten russebukse og tilhørende lue. I mai, som i desember.

Ta for en gangs skyld i bruk trynefaktoren, selv om jeg vanligvis ikke er noen fan av den. Se an ungdommen. Det er små forhold her på Fauske, og i Indre Salten. Dere vet hvem ungdommen er.

Russerepresentantene i avisen virker som fire aktive og fornuftige jenter. Som man møter i det daglige samfunnet, for eksempel i kassen på butikken.

De har planlagt disse festene i samråd med politiet, og håper på en sjanse til å vise at de får dette til. I tillegg skal russestyret selv være edru under festene, et utsagn jeg ærlig talt må si at jeg ikke har hørt et russestyre si før.

Under arbeidet med denne saken slo det meg at det er ikke mange månedene siden jeg var på videregående for å lage en annen sak, i anledning at det var mangel på hybler til tilreisende elever.

Så med andre ord, nok en gang er det vanskelig å være ung på Fauske.

En kommune som i likhet med de fleste andre i sin størrelse, er opptatt av å beholde de unge innenfor grensene.

På Fauske videregående har de også landsdekkende linjer, som på toppen av det hele lokker ungdommen fra andre kommuner til Fauske.

Da bør det etter min mening være noe annet som møter dem enn en sovesal og kjepper i hjulene.

Før årets russ blir avskåret tillit fra den voksne delen av befolkning. Tenk over det årets russestyre sa. «Kua må ikke glemme at den selv har vært kalv.»

Vi kan også se dette i sammenheng med det økende presset dagens ungdom lever under. Generasjon «perfekt» er så opptatt av å oppføre seg rett at de blir syke av det.

Derfor klarer jeg ikke se et problem i at de får herje av seg 13 år med skolegang, før de går videre til minst tre nye.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!