Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Stort potensial i Salten

Stort potensial i Salten

NYSKAPNING. Gulrotmarmelade er et spennende produkt som ønsker å flytte produksjonen til Valnesfjord. Her er det Lisbeth Furnes som får smake hos Mathilde Jakobsen og Håvard Winther i «Han Sylte» under Kulturdagan i 2013. Foto: Stig Bjørnar Karlsen

De fleste har fått med seg at hele Norge er i gått inn en omstillingsfase.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.03.2015 kl 12:40

Vi vet at enkelte bedrifter, som levde godt av oljenæringa, nå taper penger og nedbemanner. Oljebølgen har avtatt i styrke, og næringsliv, makta og Innovasjon Norge ser inn i spåkula for å søke nye leveveier.

Havet skal vi fremdeles leve av. Det er alle sikre på. Laks og oppdrettskveite, kanskje? Reiseliv satses det også på. Både antall gjestedøgn og sommerforbruket gikk opp sist sommer. Innovasjon Norge skrev i en pressemelding til oss nylig at målet er å øke antall turister framover.

Men vi er ikke alene, det forventes en tøffere internasjonal kamp om de stadig flere reisende. Tilbud og tilgjengelighet har nok aldri vært større.

- Det er helt avgjørende å ta tydelige grep for å øke verdiskapingen i reiselivsnæringen framover, sier Per-Arne Tuftin i pressemeldingen.

Han trekker fram innhold, tilgjengelighet og pris som avgjørende for den norske konkurranseevnen. Samtidig som vi må videreutvikle og levere et bredt spekter av opplevelsestilbud. Så må også kultur bakes mer inn i reiseopplevelsen.

Gode og lokale matopplevelser framheves, samt samarbeid, innovasjon og digitaliseringen av reiselivet.

Jeg synes vi har hatt flere artikler i det siste som er tegn på at det røres på seg på flere hold i Indre Salten. Tirsdag skrev vi om geitebonden Knut Inge Johansen i Misvær, som er i ferd med å lage seg nisjeprodukt i form av geitepølse.

For ikke lenge siden skrev vi også om geitebondeparet André Kristoffersen og Lill Merethe Kristoffersen som leverer geitemelk til en ny type rømme.

Kjøttforedlingsbedriften Lundal i den lille bygda Breivik hadde nettopp landbruksministeren på besøk, og opplever stor etterspørsel etter sin lokalmat. Enda flere produkter kan det bli, også basert på geitekjøtt.

Gulrotmarmeladen fra Valnesfjord, som nå lages i et privathus i Bodø, kan forhåpentligvis bli produsert i egne lokaler i Valnesfjord etter hvert. Marmeladen ble frontet på den store reiselivsmessa Tyskland tidligere i vår.

I Sulis satser Mona Mosti gjennom sitt selskap Fjellfarer på historie- og opplevelsesturer i fjellheimen og i gruvebyen. Hun også har lagt ned mye energi i å rydde fram gamle stier i Sulis, til glede for både fastboende og besøkende.

I tillegg noterer Den Norske turistforeningen økte hyttebesøk og mer vandring i fjellet. Natur og stillhet selger som aldri før, samtidig som byene ekspanderer og bygdefolket blir færre.

I sommer skal Polarsirkelsenteret i gang med guidete fjellturer ymtet for barn og voksne, hvor det også blir naturveiledning i lavvo. Det blir spennende å se hvor mange av de 150.000 besøkende som vil ha med seg en slik tur.

Men det er ikke bare stillhet du kan få i fjellet gjennom turistforeningen. Du kan dra på rockefestival eller lære deg å kite, klatre eller padle. Det finnes tilbud om rideturer til fjells og matkurs.

Reiselivssjefen i Innovasjon Norge peker på at norske turister blir mer kulturinteresserte på ferie i eget land. I fjor sommer kunne rundt 14 prosent av de norske turistene karakteriseres som kulturturister, hele 82 prosent flere enn året før. Kulturturistene bruker også mer penger hvert døgn enn de øvrige norske turistene.

Slik utviklingen og satsingen er på Sjønstå gård framover, så bør stedet absolutt være en plass for kulturturister.

Min artigste sommerjobb var på Vikingmuseet på Borg i Lofoten. Der jobbet jeg som guide. Museet har hele tiden tilbudt opplevelser. De har leid inn håndverkere i høysesongen, men også klart å utvikle utstillingen sin digitalt. De har dyr på beite, turstier, et stort skip som en kan dra på tur med. Og masse historie.

Det finnes mange attraksjoner i Salten, og disse må selvsagt samarbeide seg i mellom. Enten det blir i en storkommune eller som i dag.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!