Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Storstua på Fauske

Storstua på Fauske

For første gang på 83 står ikke navnet Dahlberg på papirene over eierne av Fauske hotell. FOTO: Arild Bjørnbakk

Vi er mange som kan takke Dahlberg-familien for at de hadde ei storstue der vi kunne møtes

Tekst:

Publisert:

Så er storstua på Fauske gått over til nye eiere, dermed er en ny epoke i gang for Fauske Hotell.

Med dette salget går et 83-årig familieeierskap over i historien. Og hvilken historie har det ikke vært for hotellet som i mange år var et tilbud først og fremst for de reisende.

Slik var det til langt utpå 60-tallet, men utbyggingen på slutten av dette tiåret gjorde at hotellet ble et sted for også den lokale befolkningen. Restaurant for de litt finere selskap, men mest av alt benyttet lokalbefolkningen kafeteriaen som kom på plass i 1969.

Jeg husker godt da jeg kom tilbake til Fauske i 1971. Da var denne kafeteriaen samlingsstedet for oss skoleelever. Der gikk vi når vi skulle ha oss ei cola eller en øl.

Det var samlingssted i ukedagene og i helgene.

Det var på denne tiden at hotellet utvidet sine tilbud. En bar kom på plass og restauranten åpnet på formiddagen. Baren har for øvrig flyttet rundt i bygget flere steder etter hvert som hotellet har fornyet seg.

Det var heller ikke lenger bare Coop-kafeen som ble besøkt for å få seg en kopp kaffe. Kakebordet på Fauske Hotell dro svært mye folk. Hit kom egne kaffegjenger som samlet seg ved sine faste bord.

11-kaffen på Fauske Hotell ble en institusjon i flere tiår.

Der møttes en gjeng fast hver dag. I mange år var det Per Harald Kristiansen, eller «Bobbo» blant venner, som holdt orden på dette bordet. Han sørget for at alt var på plass.

Over dette kaffebordet ble det solgt både klokker, biler og hus. Og på scenen var det levende taffelmusikk som underholdt.

Fauske fikk også sin kea-club som hadde tilholdssted på toppen. Det ble vanlig for folk å bruke hotellet til de meste; barnedåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse. I storhetstiden på 80-tallet var det mer enn 110 ansatte.

I løpet av disse 83 årene familien Dahlberg har drevet hotellet har de hatt tusenvis av personer i arbeid.

I helgene som på hverdager var restauranten, baren og diskoteket fylt opp. Ja, mange ganger var det kø utenfor diskoteket. Hvem husker vel ikke køen utenfor diskoteket i juletider? Da var det kaldt å stå og vente i kulda.

Fauske Hotell var rett og slett treffsted i mange tiår. Det skulle vært interessant å vite hvor mange par som hadde sitt første møte, sitt første treff på Fauske Hotell, i baren, i restauranten eller i diskoteket.

Jeg vil tippe at det er mange par på Fauske som hadde sitt første møte eller sin første date her. Dette var det store treffstedet i flere tiår.

Det får meg til å spekulere litt hva gjør de unge i dag, hvor møtes de? Er det på nett, eller hva?

Fauske Hotell var stedet man skulle møtes enten det var jubileum eller markering. Her ble de samlet til «Back to the Sixties»-fest, og et ble det laget stort årtusenfest.

Det var her fauskefolket samlet seg om de hadde noe de skulle feire eller markere.
Fortsatt er det slik at når bedrifter og institusjoner skal feire noe, da møtes de gjerne på hotellet.

Men hotellet har ikke bare vært et sted for fest, det har også vært et sted for møter, for bridgespill og for lag og foreninger som skal holde sine årsmøter. Det var i mange år fast møtested for Rotary og Lions.

Vi er mange som kan takke Dahlberg-familien for at de hadde ei storstue der vi kunne møtes så mange så ofte til ulike anledninger.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!