Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Store forventninger

Store forventninger

Fauske kommune.

Fauske fikk en ny politisk ledelse sist høst.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.01.2016 kl 01:12

Fauske fikk en ny politisk ledelse sist høst.

Det er knyttet til valg og ikke noe stor overraskelse at det blir endring i politisk retning.

Fauske har endret politisk retning mange ganger de siste tiårene. Men litt mer merkelig er det at hele den administrative toppledelsen i kommunen skiftes nesten samtidig.

Det er ikke så ofte at en rådmann trekker seg som følge av et politisk valg, men det gjorde Even Ediassen.

Samtidig med at rådmannen forlater, er det tre kommunalsjefer som slutter.

Ole Reidar Sollund har gått tilbake til det private næringslivet og barnehager. Arve Rolandsen følger snart etter til Bodø for å jobbe med barnevern i Bodø kommune, mens Frank Bernhardsen har pensjonert seg.

Når både administrativ ledelse og politisk ledelse forsvinner nesten samtidig, blir det mange blanke ark på en gang. Det gir også mange muligheter for kommunen, og det er ikke tvil om at et skifte både i administrasjonen og politikken skaper forventninger.

Så får vi se om det nye Fauske klarer å levere opp til forventningene. Enten det er politisk eller administrativt.

Med så stort skifte samtidig er det mye erfaring som forsvinner ut. Så må man vurdere hva som gir mest tilbake: å beholde kontinuiteten eller å få noe nytt og friskt inn.

Det bør uansett være rom for nytenking i Fauske kommune. For det er ikke den samme kommunen som i 1989 eller 2009, det har skjedd ei utvikling som krever andre måter å jobbe på.

Få om noen samfunn i verden er mer åpent og tillitsfullt enn det norske. Våre politikere må stå mye mer til ansvar i Norge enn i andre land.

Vi har offentlighetslov, ytringsfrihet og en kritisk presse som er rammen for det arbeid som politikk og administrasjon gjør her i landet. Denne åpenheten er i hele vårt samfunn, og dette er et rammeverk som er like velfungerende på kommunalt nivå.Vi er til stede når nye veier åpnes, når nye skoler tas i bruk eller når ballen ruller på nye fotballbaner. Vi er også til stede på mange politiske møter. Men på ingen måte alle, vi velger ut hva vi vil gå på.

Det er ikke vår plikt å skulle informere om alt som skjer i kommunen. Nå er det flere som mener vi dekker det positive mye dårligere enn når vi retter et kritisk blikk på noe, enten det er mot politikerne eller kommuneansatte.

Vi har et samfunnsansvar hvor vi skal påse at det ikke foregår mobbing og at de eldre har det bra enten de bor hjemme eller på institusjon.

Dette samfunnsansvaret betyr også å være vakthund. Vi skal like mye følge med politikken som administrasjonen.

Fauske kommune har tradisjonelt vært et åpent samfunn, et samfunn hvor det har vært lett å skaffe seg informasjon og få i tale de vi ønsker å snakke med. Nå må jeg si at de siste årene har skuffet i så måte.

Det har vært for mange negative saker vi har gravd frem om kommunen. Flere rapporter om hemmelighold og unndragelse av dokumenter har blitt lagt frem. På toppen av det hele har også disse rapportene blitt holdt hemmelig.

Når jeg er kritisk mot manglende åpenhet, må jeg samtidig legget til at avgåtte rådmann Even Ediassen innførte et svært godt system for oss i media, hvor dokumenter ble lagt ut direkte. Ny teknologi ble brukt for å gi oss større åpenhet.

Vi kunne bare lese oss gjennom journalen og hente ut de dokumenter vi ønsket. Et transparent, åpent og fremtidsrettet system, som passet perfekt til vår åpenhet i samfunnet.

Nå var det riktignok noen svakheter med dette, men i stedet for å rette disse svakhetene ble hele dette flotte systemet fjernet.

Jeg vil ha tilbake denne typen journaler, og jeg har en klar forventning om at den nye politiske ledelse trykker på for at dette kommer på plass.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!