Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Staten vinner alltid

Staten vinner alltid

MAKTFORDELING? I skolen lærer vi om maktfordelingsprinsippet: Domstolen er en uavhengig statsmakt, alle er like for loven. Men dersom dette er riktig - hvorfor vinner da staten som regel over private i norske domstoler?

Domstolen er en uavhengig statsmakt, alle er like for loven. Likevel skal man ha masse penger og sterk ryggrad for å vinne fram i en rettsak mot staten.

Tekst:

Publisert:

Det var ingen stor overraskelse for meg at Jernbaneverket ikke ville betale erstatning for hesten Frydenlund Frøya som ble påkjørt på jernbanesporet i Røvik. Det som var overraskelsen i denne saken var at Jernbaneverket brukte hele seks år å komme fram til at de ikke ville gi hesteeier Marlene Rendall Berg erstatning.

Nå var ikke Marlen Rendall Berg opptatt av å skulle få erstatning fra Jernbaneverket, men hun ville at de skulle ta ansvar i saken. Hun mener de har et ansvar for et gjerde som de i sin tid satte opp. Og som hun sier: «det var allmenn oppfatning at Jernbaneverket hadde ansvar for å vedlikeholde dette gjerdet etter at de hadde bygd jernbane».

Men slik er det ikke, for staten ved Jernbaneverket kan bare frasi seg ansvar for dette gjerdet.

I dag framstår det som noe underlig at Jernbanen i sin tid fikk lov å dele vårt land i to med jernbanesporet. En rekke steder har de nærmest fått lov å stenge adgangen til havet og skjærgården ved å legge et jernbanespor nesten helt ned i fjæresteinene.

Selvsagt burde Jernbanen påtatt seg et ansvar for å sikre jernbanesporet på en skikkelig måte. At de har fått fritak for gjerding, er rett og slett tull.

Er det de private som da grenser opp til denne jernbanen som har det ansvaret?

«Jernbaneverket er ikke erstatningsansvarlig og ditt krav om erstatning avvises», heter det i avslaget.

I juridisk avdeling i Jernbaneverkets vurdering heter det blant annet: «Jernbaneverket har ikke opptrådt uaktsomt i denne saken. Vi er videre av den oppfatning at det ikke foreligger årsakssammenheng mellom Jernbaneverkets opptreden og skader De er påført, ettersom det er Deres manglende sikring av innhegning som er den direkte årsak til påkjørsel».

Jernbaneverket sier om gjerdet sitt at det kun er ment som markering av eiendomsgrensen.

De gjør også klart at for at de skal kunne holdes ansvarlig for påkjørselen, må det kunne påvises årsakssammenheng mellom uaktsomhet som er utvist av Jernbaneverket, og den skade som er inntruffet.

For noen år siden oppdaget jeg at på Finneid var det ikke noe gjerde eller stengsel mot jernbanelinjen fra en veistubb som går langs jernbanesporet. Der kan man rett og slett kjøre inn på jernbanesporet og parkere en bil om man vil.

Jernbaneverket fraskrev seg ansvar for å sikre sitt eget spor. Det var ikke noe de var opptatt av.

Hesteeieren er mest opptatt av at staten skal ta ansvar, her gjennom Jernbaneverket. Hun sier rett ut at det er ikke slik man forventer at en stor statlig etat skal oppføre seg når de kommer i konflikt med lokalsamfunn og enkeltpersoner.

Denne konflikten er ikke noe enkeltstående. Det er alltid slik at når du kommer i konflikt med staten, er det staten som vinner, selv om de taper i retten. Det er det svært mange som har fått oppleve. Enten det gjelder krangel om eiendom, skatt, avgift eller på andre måter.

Havner du i rettsak med staten skal du ha rygg for å stå han av, og ikke minst penger. For staten anker alltid til Høyesterett om de taper i lavere rett, og da koster det å stå på motsatt side.

I skolen lærer vi om maktfordelingsprinsippet: Domstolen er en uavhengig statsmakt, alle er like for loven. Men dersom dette er riktig - hvorfor vinner da staten som regel over private i norske domstoler?

Staten har oftest mer ressurser enn det privatpersoner og småbedrifter har. Bare de aller største næringslivsaktørene har tilsvarende ressurser, og oppnår tilnærmet jevnbyrdighet. Det betyr at mindre ressurssterke motstandere vil oppleve en tilsvarende større ulikhet.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!