Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Spis dine fiender

Spis dine fiender

ELSKET OG HATET. Den er en livskraftig skapning, løvetannen, som vet å slå rot og trives. Kanskje skal vi slutte å kjempe så mye imot den, og heller bruke planten for det den er verdt? Foto: Maria Trondsen

Hvis vi jobbet litt mindre, fikk vi kanskje tid til å høste salaten rett utenfor vinduet. Men vi har jo råd til å kjøpe den ferdig innpakket i plast.

Tekst:

Publisert:

Den ser vakker ut i begynnelsen av juni, der den står i full blomst og lyser opp åker og eng. Løvetanna, den både forhatte og høyt elskede planten, som vet å slå rot og stortrives hvor enn den måtte havne.

For det skal søren meg være sikkert. At den kan slå rot.

Og ja, jeg har noe å lære av den lille trassige veksten. Det har vi kanskje alle sammen. Om å gripe de mulighetene vi får, gjøre det beste ut av det og bare blomstre i vei.

Det er da også noe å tenke på, der man står med morderblikk og anløpning til adrenalin i musklene og skal til å gyve løs der ute i hagen. Litt enklere blir det imidlertid når jeg finner fram spettet og vipper de opp lett som bare det.

Problemet er bare at jeg aldri blir ferdig. De er så mange, og de sitter så sinnsykt godt fast.

Og helt ærlig, så har jeg ikke tid til dette. Jeg skal jobbe og trene og fikse middag og vaske klær også, liksom.

I Frankrike bruker de løvetann som salat. Den er en delikatesse

Så hører jeg tilfeldigvis et program på radioen om løvetannen. Om at de i Frankrike bruker den som salat. Den er en delikatesse, rett og slett storindustri. De dyrker den uten så mye lys, så blir den mindre bitter på smak.

Her hjemme kaster vi den utfor skråninga eller i kompostbingen, etter timer med luking og x antall stygge ord i forsøkene på å få den opp. Så går vi på jobben vår for å tjene penger sånn at vi kan kjøpe oss mat i butikken.

Fancy salat som er sprøytet med gift, pakket inn i forurensende plastemballasje og sendt hundrevis av mil med forurensende transport.

En aldri så liten omvei? Ja, det kan man si. En lite intelligent måte å handle på? Ja, det vil jeg også si.

Det er jo rett og slett komisk å tenke på hvor vi strever for å få råd til å kjøpe noe som finnes en armlengde unna, som smaker nesten helt likt, kanskje bedre, og som er både sunt, giftfritt og gratis.

Vi mennesker har blitt så opptatt av å tjene penger til å kjøpe oss mat, at vi ikke lenger har tid til å høste

For salaten står jo der utenfor kjøkkenvinduet og byr seg fram; spis meg!

Det er et problem at vi mennesker har blitt så opptatt av å tjene penger til å kjøpe oss mat, at vi ikke lenger har tid til å høste av det naturen har å by på. Det gjør meg bekymret.

Jeg er redd det skal bli sånn at vi til slutt samler alt i en felles hage, der maskiner og sprøytemidler og billig arbeidskraft (det vil si arbeidstakere uten rettigheter) gjør jobben. Det vil si, vi er allerede godt på vei dit.

Det er ikke imidlertid holdbart i lengden. Og hvis vi ikke klarer å forstå det, så må naturen selv lære oss den leksa.

Tro meg, det har vi ikke lyst til.

Hvorfor ikke nyttiggjøre oss den lille gule rakkeren og samtidig gjøre både helsa, miljøet og kontoen en tjeneste?

Selvsagt er det synd at løvetann tar over der det før var eng med gress som ble til vinterfôr til beitedyr. Men nå er det en gang sånn at det er færre dyr på beite. Da må vi gjøre det beste ut av situasjonen.

Så hvorfor ikke nyttiggjøre oss den lille gule rakkeren og samtidig gjøre både helsa, miljøet og kontoen en tjeneste?

For all del, luk gjerne løvetann der du slett ikke vil ha den, og er du smart, gjør du det før den setter frø. Men ifølge Bioforsk bør man la det stå noen eksemplarer igjen.

Det var først da landbruket tok over at løvetann ble regnet som et ugress. Før den tida så man nytteverdien av planten. Blant annet er den svært nyttig for de utrydningstruede villbiene.

Og så er løvetannen næringsrik. Bladene har en litt bitter smak som kan minne om ruccola-salat. Husk å plukke planten når den er ung. Røttene kan også brukes.

Det går også an å lage vin av blomstene til løvetannen.

For ikke å snakke om alt det andre lekre og sunne som spirer og vokser der ute. Hva med en saftig omelett med gressløk fra hagen? Eller en rabarbrapai? Nam!

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!