Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På kanten

Så mange slags ord

Så mange slags ord

ALLE SLAGS ORD. Det finnes så mange slags ord. Fine, vonde, rare. Ord som skaper fred, eller krig. Som gjør deg trist, glad, eller kanskje sulten. Her ser vi et utdrag fra menyen fra Vensmoen sanatorium, den gangen folk med tuberkulose hadde opphold på senteret. Foto: Maria Trondsen

Vår spaltist skriver om ord som skaper trøbbel og ord som gjør oss glade. Har du også et favorittord?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2016 kl 08:46

Ord. Korte, lange. Søte, varme. Eller kalde og skjærende. Ord som gjør dagen vakker og stor. Eller som ødelegger den. Som gjør tilværelsen likegyldig og grå.

Jeg er hekta på dem. Ordene. Og bokstavene som de er sammensatt av. Og jeg er mer hekta på noen ord enn andre. For eksempel elsker jeg ordet vidunderlig. Jeg bruker det ikke så ofte. Dessverre.

Et annet nydelig ord er sommerkjole. Og så har du drømmefanger. Godværsdag, fjellvann og mjuk. Eller underfundig. Det er fint.

Så har du de morsomme og rare uttrykkene. Som «attlet», som betyr noe sånt som å tenke seg litt bekymret om. Og så er det «mellabær». Et fantastisk ord, som antakelig ikke trenger noen forklaring her i Indre Salten. (For sikkerhets skyld, det betyr at det er sprekk mellom to klesplagg. Et fenomen som antakelig skaper mest bekymring her nord for polarsirkelen.)

Tyttebær. Småspurv. Mushumle. Knagg. Boble. Molefonken. Er de ikke rare?

Knagg. Boble. Molefonken. Er de ikke rare?

Og så de som helst bare folk under 15 får lov å si. Du vet, chille, LOL, dude, serr, skills og den typen uttrykk.

Noen ord får det til å sprenge i brystet, får meg til å bli trist. Som asylsøker. Middelhavet. Og Listhaug. Andre får ørene til å lukke seg igjen av seg selv. Og de små grå til å slutte å virke. Som kommunesammenslåing. Omorganisering, og skolestruktur.

I nyhetsbransjen har vi en hel drøss med ord som vi skal holde oss langt unna. Blant annet ordet fokus. Det er av en eller annen grunn bannlyst. Og å drifte. Det får vi ikke skrive. For det heter å drive. Og så går det jo an å skrive «rektor» i stedet for «enhetsleder». Sånn at folk forstår.

Noen ord er bare så mye finere på nynorsk

Så er det noen gjengangere som folk stadig skriver feil. Journalistene har de stort sett inne, håper jeg, men noen klarer ikke å lære seg at det ikke heter «artic», men «arctic». Det kan være greit å ha inne til sommeren, forresten. Og så heter det tunnel, for søren, ikke tunell.

Noen ord er bare så mye finere på nynorsk. Som kjærleik. Og attende. Og danskene, som sier «morgenmad» i stedet for frokost, de har skjønt det. At det er mye mer sexy å snakke sitt eget språk, i stedet for å adoptere alle slags ord fra Tyskland og Frankrike.

For det gjør vi til gagns. Frokost, som kommer av tysk frühstück, betyr altså en tidlig matbit. Kan vi ikke bare gjøre som danskene? Og så har vi bursdag, som også kommer av tysk, «geburstag», altså dagen du ble født, fødselsdagen.

Hvorfor kan vi ikke snakke norsk?

Hvorfor kan vi ikke snakke norsk? Greit nok med ord som lunsj, som jo tross alt er mye kortere enn formiddagsmat. Og så er det noen ord som bare har kommet for å bli. Fordi vi, på den tiden ordene oppsto, ikke hadde noe navn på disse fenomenene selv. De eksisterte ikke blant oss vikinger. Ennå.

Det gjelder ordene sjåfør, parfyme, restaurant og butikk. De kommer selvsagt fra Frankrike. Og de må vi bare få fortsette å låne.

Men at vi fortsatt bruker ordet middag om det måltidet som de fleste av oss spiser en eller annen gang mellom klokka 16 og 18, er meg en gåte. Hvorfor i alle dager? Middag er klokka 12, det. Bruken av ordet kommer fra den gangen bønder og andre hardtarbeidende vesener som sto opp i fire-femtida om morgenen, trengte et større måltid på den tida av dagen.

Og forresten, hva er ditt yndlingsord?

Jeg har ikke noe annet forslag til hva vi nå skal kalle måltidet. Men jeg syns godt vi kan tenke på det. Ettermiddag, ville jo vært den korrekte betegnelsen. Men det høres unektelig litt sært ut. Hva syns dere?

Og forresten, hva er ditt yndlingsord? Prøv å bruk det litt oftere! Det skal jeg gjøre med mitt.

Vidunderlig.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!