Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Praten på en benk

Praten på en benk

150 FORSLAG. Røde kors Norge ga en rød benk til Fauske sentrum nylig. Den er ett av 150 forslag til aktiviteter som kan gi oss et varmere samfunn. Foto: Sylvia Bredal

«Det står en grønnmalt benk i haven, den har vært vitne til så mang en ting. »

Tekst:

Publisert:

Er det flere enn meg som nynner med nå på Otto Nielsens sang nå?

Forleden hentet min datter og jeg vår hagebenk og satte den utenfor huset vårt, og gårdagens frokost ble inntatt på benken, på det som kunne minne om sommerens første dag.

Også i Fauske sentrum i går ble benkene flittig benyttet av glade is-spisere.

Den siste benken som kom på plass i sentrum er knall rød.

Den er det Røde kors Norge som har gitt i anledning sitt 150 års jubileum. Hele 150 røde benker står nå spredt i hele landet. Og det er ikke så lenge siden ordfører Siv Anita Johnsen Brekke avduket benken, og fikk prøve den, da jubileumsbussen med sin flotte utstilling gjestet Fauske.

Det var ikke så mange som så det, for den dagen var det skikkelig surt ute, og de frivillige fra Røde kors ble mest stående å snakke med hverandre, for det var så få som var ute i gata. De fikk nok noen liter vaffelrøre til overs, dessverre.

Den røde benken har et lite hvitt skilt på seg, og der står det «Sett deg ned. Slå av en prat». Den har også en likeså viktig sidetekst: Dette er bare én av mange veier til et varmere samfunn. Finn den rette veien for deg på www.rodekors.no/150.

Jeg har klikket meg inn på siden jeg, og her kommer den frivillige organisasjonen med nettopp 150 tips til hva vi kan gjøre for å være et litt rausere menneske. For det er godt å gi og godt å få, sier organisasjonen.

De sier også at hver femte person i Norge føler seg ensom. Det blir ganske mange bare i Fauske det.

Jeg skal ikke ramse opp alle tipsene her, for det er det ikke plass til. Men jeg kan trekke fram noen: be noen på middag, ring en gammel venn, møtes over en kaffe, vis noen at du bryr deg, bli blodgiver, gi skryt til sjefen/læreren, gi bort gammelt sportsutstyr, si fra om du ser noen blir mobbet, ring foreldrene dine, les for barna dine, bli besøksvenn/flyktningguide og blås bobler for å glede noen.

Saltenpostens lesere vet at Røde kors Norge og ellers i utlandet gjør mye bra. Og når jeg tenker den røde logoen til organisasjonen, så tenker jeg med på hjelpekorpsene i fjellet, eller når det skjer naturkatastrofer og annet.

Jeg tenker egentlig ikke så masse på besøksvennene. Men de har jeg hørt og lest mer om nå. 6.700 besøksvenner besøker rundt 12.500 hjemme eller på sykehjem.

De er et lyspunkt i uka for de det gjelder. Noe å glede seg til, og det blir gjerne gode vennskap av på sikt, tross alt stor aldersforskjell i enkelte forhold.

I tillegg finnes det jo flere andre instanser som tilbyr telefonvenner. Og kommuner som tilbyr støttekontakter, eller aktivitetsbusser og aktivitetstilbud for eldre.

Dessverre er det mange ungdommer også føler seg ensom og utenfor. Og for denne sårbare gruppen kan det få konsekvenser videre i livet i skole og arbeids-utsikter. Gode fritidstilbud er det viktig å ha, samt lærere og foreldre som bryr seg og tør å ta tak i utfordringene.

Jeg liker benker, enten de står i hager, byene, på en flyplass eller på et flott utsiktspunkt på en tur. Det er moro å tenke på hvem som satt her før meg og hva som ble sagt.

Kanskje kan også vennskap starte på en benk.

Jeg kan ikke huske akkurat noen venner kom inn benk-veien. Men et godt vennskap startet faktisk på en flyplass i Bangkok, i en taxikø, midt på natta, hvor to ukjente jenter av ulik nasjonalitet på loffen bestemte seg for at det var tryggest å reise i samme bil enn hver for oss. 15 år senere snakker vi samme språk og bor relativt nært hverandre.

Det startet med et hei/hello.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!