Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Nødvendig opprydding

Nødvendig opprydding

VERN VARSLERNE. Enkelte avdelinger på Helsetunet i fauske, har ansatte som roper varsku om en fryktkultur. Foto: Arild Bjørnbakk

Torsdag 7. april kunne Saltenposten fortelle om en fryktkultur i enkelte avdelinger på Helsetunet i Fauske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.05.2016 kl 01:31

Torsdag 7. april kunne Saltenposten fortelle om en fryktkultur i enkelte avdelinger på Helsetunet i Fauske.

Ansatte på korttidsavdelingen ropte et alvorlig varsko. Avdeling sto nesten helt uten sykepleiere og hjelpepleiere. Personalet på avdelingen var helt utslitt, hele syv personer av dem var sykemeldt samtidig.

Da Saltenposten møtte ei gruppe av sykepleierne, fortalte de om manglende tillit til ledelsen. De interne tjenesteveiene med bekymringsmeldinger og avviksmeldinger fungerte ikke, eller så nådde det som ble rapportert ikke fram til de rette personene. Tillitsvalgte og verneombud følte seg latterliggjort.

Lederne på avdelingen seg ikke igjen i dette.

Korttidsavdelingen er den viktigste avdelingen på sykehjemmet. Her kommer pasientene som blir skrevet ut fra sykehus.

I løpet av de tre første månedene har en rekke pasienter blitt liggende for lenge på sykehuset. Både fordi Fauske kommune ikke har hatt kapasitet å ta dem hjem, men aller mest fordi de ikke har hatt nok fagfolk til den jobben.

Det koster kommunen 4.500 kroner per seng for hver natt en pasient må ligge på sykehuset. Så langt har det kostet Fauske 3-400.000 kroner i en fra før presset kommunekasse.

Det positive i denne situasjonen er at den nye kommunalsjefen, Nils-Are Johnsplass er klokkeklar på at det skal ryddes opp. Noe fryktkultur på sitt skift er ikke aktuelt.

Dermed har han lagt listen høyt og sagt klart fra det skal ryddes i Fauske. I disse dager får kommunen en rapport som tar opp disse problemene. Dermed får kommunen et grunnlag for å gjøre noe.

Sett ut fra mitt ståsted mener jeg at det er også positivt at den politiske ledelsen stiller sine krav til opprydding.

Ordfører Jørn Stene har gjort klart at det skal ryddes opp i det han betegner som en fryktkultur. Slik skal de ikke ha det i Fauske kommune.

Heller ikke i sykepleierforbundet er de særlig tilfreds med situasjonen. Fylkesleder Gjertrud Krokaa har advart Fauske kommune.

Hun mener de utsetter pasientene for en sterk helserisiko. Hun stiller rett og slett spørsmål om pasientenes sikkerhet blir godt nok ivaretatt.Fylkeslederen likte svært dårlig at en sykepleier ble forsøkt fratatt sykepenger. Hun sa rett ut at hun håpet det ikke var noe sammenheng med at det var snakk om en sykepleier som også var tillitsvalgt.

For som hun sa videre: Både tillitsvalgte og verneombud gjør en jobb for de andre, og de er valgt til å ivareta de ansattes arbeidsmiljø. Det må ikke glemmes.

Nå ble inndragningen av sykepengene stanset rett og slett fordi sykepleieren fikk støtte i sitt syn fra en lege, som på ingen måter var enig i at sykepleieren ikke hadde gjort sitt i forhold til sin arbeidsgiver.

Jeg har ei klar forventning at denne saken blir grundig gjennomgått både av sykepleierforbundet og av Fauske kommune. For det kan ikke være slik at ansattes rett til sykepenger blir utsatt for angrep om de er tillitsvalgt.

Det er rett og slett ikke akseptabelt, dersom det er tilfelle. Det vitner om en kultur og arbeidsforhold som vi ikke ønsker.

Derfor mener jeg at både de ansattes organisasjon, sykepleierforbundet og Fauske kommune må gå skikkelig inn i dette og rydde opp. På samme måte som de personene som har turt å snakke med avisen i denne saken, må være sikker på at de blir skjermet og at det ikke er noen som prøver å bruke dette mot dem.

For i dette tilfellet snakker vi rett og slett om varslere som ikke bare trenger beskyttelse, de er faktisk lovbeskyttet her i landet.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!