Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nei takk, jeg blir hjemme

Nei takk, jeg blir hjemme

Illustrasjonsfoto

Hva er greia med at vi forlater landegrensen så fort temperaturen her hjemme blir såpass at vi kan kle av oss ulltrusa?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.07.2015 kl 17:57

I dag drar to av kompisene mine til Kreta. Jeg er ikke misunnelig i det hele tatt. Sommeren i Norge er mer enn god nok for meg. Uansett så slipper jeg unna all elendighet som følger med en slik reise.

For det første er det alt for mye sol der nede. På Kreta meldes det om opp i mot 30-40 varmegrader de neste dagene. Det er ALT for mye, spesielt for oss bleikfiser av noen nordmenn.

Kanskje er det tre-fire år siden jeg besøkte «Syden». Jeg var i Alanya, Tyrkia. Det kan vel sies å være nordmenns andre hovedstad om sommeren.

Og det må jeg bare føye til: Hva er greia med at vi forlater landegrensen så fort temperaturen her hjemme blir såpass at vi kan kle av oss ulltrusa? Hvorfor ikke sette til side noen uker med ferie til man kan laste opp «gni det inn»-bilder på Facebook når kulda virkelig setter inn her til lands?

Jeg er ikke misunnelig i det hele tatt.

Men som jeg sa, så var jeg i Tyrkia for noen år siden. For dere som aldri har vært der, så kan jeg fortelle at det er varmt. Det er kvelende der. Helt forferdelig!

Og der er utrolig lite å gjøre. Man får to valg: enten henge ved det skitne hotellbassenget eller ligge tett i tett med nordmenn, svensker og dansker på den overbefolkede stranda.

For de som er glad i shopping, så kan man gjøre det også. Men da må man innstille seg på at man er et stykke kjøtt. I det groteske rollespillet av en handlerunde er de tyrkiske selgerne sultne rovdyr. De river og sliter i deg.

Er man heldig, kommer man ifra handelen helskinnet med en Diesel-skjorte til en uforståelig billig penge. Så billig at man kan mistenke den for å være falsk. Men selgerne i Tyrkia er veldig opptatt av å fortelle at alt de selger er ekte vare. Så da er det vel det, da.

Det er kvelende der. Helt forferdelig!

Jeg er ikke så glad i shopping, så mine to uker i varmehelvetet ble tilbrakt på stranden. Har man ikke parasoll eller en kropp innsmurt i solkrem faktor 50, ender man opp som noe likt en rosin. Men oppdager man varsellampene i tide, kan man gladelig takke seg for bare å ligne på en bleik tomat.

Ja, solen er sterk der nede. Og man må være obs på at selv om parasollen står fint plassert i forhold til solen når man sovner på solsenga, så er den ikke nødvendigvis det når man våkner. Det fikk jeg smertelig erfare.

Resultatet av å ha sovet på mage i solsteiken i litt for lang tid, var en rygg så rød som fargen i det tyrkiske flagget. Det ironiske i situasjonen slo meg ikke da jeg vugget meg bortover til hotellet som en vinglende kjegle for ikke å krølle rygghuden.

I det groteske rollespillet av en handlerunde er de tyrkiske selgerne sultne rovdyr.

Rådene er mange for de solbrente. Jeg smurte meg med aloe vera, after-sun og fuktighetskrem, og holdt meg vekke fra solen de neste dagene. Da de nevnte kremene bare ga en kort tilfredsstillelse av smertelindring, tok jeg andre råd i bruk.

Tyrkisk yoghurt skal visst nok være mirakelproduktet for ofre av solen. Desperat som jeg var, kom valget enkelt: jeg skulle prøve. Og det må jeg innrømme, kald yoghurt på solbrent hud er som varm dusj etter kjølig skitur. Man får den der «ahhhhh»-følelsen.

Faktisk funket yoghurt-trikset. Det gikk seg til og ryggen ble tilsynelatende bra. Da visste jeg ikke at det skulle bli verre, for en forferdelig kløe bredde seg plutselig utover hele ryggen min, så intens at det ikke engang hjalp å klø.

Etter hvert fant jeg ut at den tidligere solbrente huden ville av. Litt etter litt løsnet det - små hudflak falt av, som flass fra en eldre manns hodebunn. Før jeg visste ordet av det, hadde ryggen min en ny og fersk overflate.

Faktisk funket yoghurt-trikset.

Det kjipe var at ryggen havnet tilbake på «square one» og turen nesten var over. I tillegg fant jeg ut at Diesel-skjorten jeg kjøpte var falsk.

Nei, det får da være måte på - jeg tar feriene mine hjemme i Norge.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!