Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Når heltene går bort

Når heltene går bort

FOTO: Motörhead

I dødens øyne er vi alle like.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.01.2016 kl 11:00

Ikke før var den direktesendte begravelsen til Ian «Lemmy» Kilmister i Motörhead unnagjort, så våknet verden opp til nok et dødsbudskap av de som setter større spor enn andre.

Denne gangen var det selveste Ziggy Stardust, eller David Bowie, som tok farvel med denne verden, og tok til himmels, akkurat som Major Tom i sangen Bowie skrev.

Ikke det at musikere eller andre forbilder er bedre enn andre mennesker, men det er like fullt noe mer når de ikke lenger er iblant oss.

For det som gjør dem spesielle, er det de har fått oss til å føle og oppleve gjennom dem.

La oss ta Lemmy og Motörhead som et eksempel.

Da bandet ble startet tilbake i 1975, var det nesten ene og alene fordi Lemmy hadde blitt sparket ut av alle de andre bandene han spilte i.

Allerede da kunne man se et klart og tydelig signal til omverden om at verken frontmannen eller de andre som spilte i det som er blitt klassifisert som verdens mest høytspillende band, ga seg blaffen i hva noen andre mente om dem.

Lemmy ble på mange måter selve symbolet på sex, dop og rock'n roll.

Det er ikke så rart, siden han levde på en flaske Jack Daniels om dagen fram til i 2011, og en god del andre og langt mer suspekte intravenøse bidrag til rus.

I sin egen biografi, fortalte Lemmy om den mye omtalte episoden der legene ikke anbefalte han å ta en blodoverføring for å nærmest «starte systemet» på nytt.

Det ville mest sannsynlig ta livet av han, siden kroppen allerede var blitt så vant til mengder med stoffer som ingen andre ville overlevd.

At han derfor framsto som temmelig skummel på meg i oppveksten, er ikke å overdrive. Basslyden hans hørtes ut som helvetes plagede sjeler ropte ut av Marshall-forsterkeren hans, og stemmen var mer synonymt med spiker enn fløyel.

Men samtidig var han så vanvittig kul. Basert på historiene som er fortalt om Lemmy, er det bare fornavnet.

Etter hvert som jeg har lest og sett mye om Lemmy og Motörhead, har jeg skjønt at det slett ikke er sånn at det å være kul rockestjerne, samtidig betyr at du må være et overlegent vesen.

I en tid der vi renner over av latterlige krav og forventninger fra alt fra realitystjerner til fram-avlede popstjerne, var det ikke noe sånt å spore hos bassisten med det svarte jernkorset rundt halsen.

- Han var så inkluderende, uansett hvem du var eller hvor du kom fra. Du ble alltid behandlet med respekt, og tatt vare på av Lemmy. Det er derfor det er så forferdelig trist at han ikke skal ut på veien for å ta vare på de framtidige generasjoner musikere, sa flere fra talerstolen i begravelsen hans.

Det har blitt vitset i utallige år om at de eneste som kom til å overleve apokalypsen når den kommer, er to kakerlakker, Keith Richards og Lemmy.

Nå ble det ikke sånn, og vi burde egentlig være takknemlig over at både Lemmy og David Bowie var med oss så lenge de var.

Det er ikke noen selvfølge med tanke på livsstil og år på veien.

Derfor får vi heller velge å sette pris på minnene og det som var. Det de ga oss, i form av glede i oss selv. Musikken vil vi alltid ha uansett.

Og huske på at selv de største stjerner blir innhentet av den samme virkeligheten som alle oss andre til slutt.

I dødens øyne er vi alle like.

Carpe Diem, Memento Mori.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Det gror som bare det!

Det kryr av gode idrettsutøvere i lille Indre Salten.

Må ha det - bare må ha det

Det er lett å la seg påvirke av tilbudsplakatene i butikken. Og kanskje spesielt om man er på nye steder.

Så redde for å skille oss ut

Vi mennesker er flokkdyr. Det er det ingen tvil om, og vi blir syke om vi blir sittende alene å se i veggen.

Gi Newton-rommet ro

Newton-rommet har sin plass og sin verdi.

Det store valget

Det er ikke enkelt å bestemme seg for hva man skal bli «når man blir stor».

Glede trumfer alt

I debatten om topping av lag eller publisering av tabeller i barnefotballen må vi ikke glemme det aller viktigste.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!