Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Når du vet det tar slutt

Når du vet det tar slutt

FOTO: Frida Kalbakk

Noen er så alvorlig syke at de ikke vet hvilken dag som er den siste. På den måten handler det kanskje om å bare gjøre det beste ut av det.

Tekst:

Publisert:

En dag er det over. Livet altså. Det er vel kanskje det eneste vi virkelig kan vite med sikkerhet.

Det høres brutalt ut. Det er jo brutalt. Heldigvis vet ikke de fleste av oss når den dagen kommer. I mellomtiden kan vi la være å tenke så mye på det. Leve som normalt. Noe annet vil være usunt.

Nylig klikket jeg meg inn på NRK Nett-TV og kom over Brennpunkt-dokumentaren «Den siste reisen».

Siv Tove Pedersen er 41 år og har fått en uhelbredelig lungesykdom. Hun har kjempet kampen i sju år og er ifølge legene allerede veldig på overtid. Lungekapasiteten svekkes gradvis og til slutt vil hun kveles. Det er livets harde virkelighet.

Men Siv Tove er ikke interessert i å dø på den måten. Hun vil selv velge hvordan det skal skje, og reiser til Sveits for å avslutte livet. Vi som seer får følge henne på den aller siste reisen.

Hun mener det er mer humant enn om hun for eksempel skulle tatt en overdose med piller eller lignende.

- Jeg lever ikke. Jeg eksisterer bare. Min framtid er nye lungekollapser, gjenopplivning og sykehusopphold. Hvorfor kan ikke jeg bestemme når jeg skal dø?

Det var Siv Toves ord. Hun er ikke alene om å velge samme vei. Hvert år bestiller rundt fem nordmenn flybillett til Sveits og en plass på en klinikk, for å få hjelp til å dø. I 2012 var det 172 personer fra hele verden som dro til Sveits.

Noen mener det er en lettvint utvei. Jeg mener det er folks eget valg, noe som bør respekteres. Det er neppe en lett avgjørelse å ta. De som kommer til den konklusjonen har tenkt nøye over det.

En kan ikke kontrollere en uhelbredelig sykdom. Og da må det på et vis føles godt at det går an å ta kontroll over noe.

Hva om vi visste at det nærmet seg slutten? Ville vi gjort noe annerledes?

Ville du tilbragt mandagen på en annen måte om du visste at det kunne bli din siste?

Jeg ville for eksempel ikke klaget fordi den siste skvetten med melk ikke var nok til et helt glass. Eller tenkt at klokken 07 er altfor tidlig å våkne. Da ville jeg utnyttet dagen fullt ut.

Det er en ganske absurd situasjon å sette seg inn i. Likevel er det virkeligheten for ganske mange der ute.

Noen er så alvorlig syke at de ikke vet hvilken dag som er den siste. På den måten handler det kanskje om å bare gjøre det beste ut av det.

Jeg har enorm respekt for de som klarer å nyte hver dag, selv om de vet hva som plutselig kan skje.

At de klarer å ha et avslappet forhold til døden, og det at de må ta farvel med venner og familie. Det er beundringsverdig.

VG hadde nylig en artikkel, hvor de har snakket med fire personer på 10, 20, 40 og 80 år. Her spør de om hva du ville sagt, om du visste at du ville dø i morgen.

Flere av dem ville takket sine nærmeste for en god oppvekst og et godt liv. Noen ville delt ut noen gode råd og andre ville mimre over livet som har vært.

Hva ville jeg sagt?

Jeg ville skrevet et langt brev til venner, familie og mannen min. Hvor jeg ramser opp gode minner og opplevelser som jeg aldri vil glemme. I tillegg til en liten epistel om hvor mye hver og en har betydd for meg. For det er slike ting som man er altfor dårlig til å si til folk. Og en dag kan det være for sent.

Så tror jeg at jeg ville sagt som 10 år gamle Tale fra VG-artikkelen. På gjensyn, og ikke farvel.

Jeg tror verken på himmelen eller helvete, men en liten del av meg liker å tro at det ikke er helt over når vi tror at det er det.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!