Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå er det jul igjen

Nå er det jul igjen

 

Året går mot slutten. Nyt tiden som kommer.

Tekst:

Publisert:

En av fordelene med å kjenne mange, er det at det av og til er mange som bidrar til å gjøre dagene litt triveligere, litt morsommere og litt mer nostalgiske.

I løpet av desember har jeg, som i fjor, bedt mine venner i sosiale medier sette opp topp fem-lister over alt mulig rart – både julerelatert og ikke.

Det har ført til både smil, humring og direkte høylytt latter hos meg, etter hvert som alle de fine folkene har delt både drømmer og minner.

Noen har gitt tilbakemelding om at det var gøy å mimre, for eksempel om hvilke julegaver de husker best fra barndommen.

Her ser man fort at tidene har forandret seg, og jula med den.

De av mine venner som har levd like lenge som meg har nok et annet forhold til jul enn dagens 16-åringer.

Det er ingen tvil om at det som tidligere (uten at jeg ønsker å høres ut som en 80-åring) var gaver man bare kunne få til jul, og helst etter å ha ønsket seg det lenge og inderlig, nå er ting som ganske greit kan kjøpes når som helst i året.

Sin første egne spark, ei dukkevogn trukket i rød fløyel, en Stiga snowracer, en gitar i barnestørrelse, kassettspiller, togbane... Alt var selve drømmene som gikk i oppfyllelse og sendte mottaker inn i en lykkeboble av episke dimensjoner.

Gavene har åpenbart vært mange og flotte, og minnene om dem var det åpenbart mange som satte pris på å bli «påtvunget».

Det gjør godt å se at så mange har så fine minner og så stort engasjement rundt jula. Gaver er hyggelig, og jo yngre man er, jo viktigere er det vel, og det er vel ingen tid på året som har så mange tradisjoner og ritualer knyttet til seg.

Det er nydelig å se at de holdes stolt i hevd blant folk i alle aldre. Det sikrer at de lever videre, samtidig som at folk skaper sine egne fine tradisjoner.

Mye har skjedd i løpet av det året som er gått siden forrige gang nyvaskede hjem luktet av pinnekjøtt eller ribbe, siden munter løfting av akevittglass og bekymring om hvorvidt svoren er sprø nok.

Mange skal feire en jul i år som er helt annerledes enn tidligere. Liv er både begynt og endt siden sist.

Noen skal glede seg over sin første jul som nybakte og stolte foreldre, mens hos andre står en stol tom rundt det julepyntede bordet.

Det er tid for å glede seg over det gode i livet, og samtidig minnes det som ikke lenger er – og som for alltid skal savnes.

Vi kjenner alle noen som har fått livene sine snudd opp-ned i løpet av året. Jeg sender her en varm juletanke til dere alle.

Mange har kommet hit til vårt lille område for første gang i sitt liv, og skal tilbringe juletiden langt vekke fra det som hittil har vært deres hjem. Men også langt vekke fra krigens grusomheter.

Jeg ønsker dem velkommen, og håper vi kan være det beste vertskapet de kan få. At vi hjelper dem å finne seg til rette, slik at de kan skape seg nye liv blant oss som har vært her hele tiden.

Jeg synes at vi har mye å gå på etter 2015. Vi kan bedre. Vi bør skjerpe oss.

Hva 2016 kommer til å by på vet vi litt om, men året har garantert mange hemmeligheter det skal avsløre for oss etter hvert. Det kommer helt sikkert til å bli både gledelige og mer utfordrende stunder.

Men det er da vi skal stå sammen, dele glede, jobbe gjennom vanskeligheter, gi støtte og trøst. Som familier, venner, lokalsamfunn. Som verden.

Ta vare på deg selv, og på de rundt deg.
Ikke fordi det er jul, men fordi du har muligheten.

Jeg ønsker dere alle en nydelig høytid og romjul.
2015 er på vei mot slutten. Sørg for at slutten blir så god som den bare kan.

God Jul!

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!