Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Mora di jobber ikke her

Mora di jobber ikke her

MYE JOBB OG PENGER. Det er ifølge Jan Nilsen minst over et år siden denne søppelremsa begynte å hope seg opp. Men pallene som ligger ytterst, de har kommet i løpet av den siste uka. Statskog må jobbe med å rydde området på garasjeanlegget på Sandnes i to uker, og søppeldumpinga blir politianmeldt. Alle foto: Ina Sand Solli

Det føles ikke helt rettferdig at det er en annen som får den dårlige betalte jobben med å rydde opp andres rot.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.06.2016 kl 11:47

La meg tegne et irriterende scenario. Du våkner om morgenen, subber ut fra soverommet til stua. Der står det brukte asjetter og glass. Tomme brusflasker, og snusbokser.

Det er ikke ditt rot. Spørsmålet om hvem som skal rydde dette surrer i hodet. Det bør jo strengt tatt være den som har nytt måltidet som skal rydde opp?

Det føles ikke helt rettferdig at det er en annen som får den dårlige betalte jobben med å rydde og vaske opp etter andre.

Jeg husker da jeg flyttet inn i mitt første bokollektiv. En typisk arena der noens rot, er andres irritasjon.

Et magnetskilt på kjøleskapet varslet om dette kollektivets moral:

Mora di jobber ikke her - rydd opp etter deg

Jeg tenker kanskje et slikt skilt kunne passet fint inn også ellers i samfunnet, der man tenker at søppelet er ute av sinn, bare det er ute av synet.

Et ferskt eksempel er Statskogs hjertesukk over søppelholdningene i Sulis.

Jan Nilsen har leid inn arbeidere, som skal jobbe i to uker for å rydde opp på garasjeanlegget på Sandnes. Fordi noen har slengt søppelet sitt fra seg på andres eiendom. Men også i naturen.

Min bestemor hadde et passende navn på folk som gjør slikt. Hun ville kalt de natursvin, og det vil for så vidt jeg også.

For det er en ting at grunneieren Statskog nå tar ansvar og rydder opp. Irriterende nok for dem. Men hva med naturen? I 2016 har vi vel sett nok videoer og bilder av dyr som på forskjellige vis har skadet seg på menneskers avfall.

Pinnsvin med hodet fast i en plastboks, skilpadder som har svømt seg fast i plast, og derfor vokst på seg deformerte skall.

Vi trenger ikke se mange månedene tilbake for å finne et lokalt tilfelle.

Det begynte med at kua til Rutt Gustavsen i Saltdal aborterte. Deretter var hun syk i en måneds tid og hadde gjentatte besøk av dyrlegen før hun til slutt måtte avlives.

Kua pintes i lang tid før de fant årsaken. En ølboks fra en sommerfest i fjor, most i småbiter av fôrhøsteren og deretter servert i Dagros matfat.

Alle som har kommet over en ødelagt ølboks vet at det er fort gjort å kutte seg på den, så det sier seg selv hvor mye skade den kan gjøre på innsiden av ei ku. Det er helt grusomt å tenke på.

Ikke minst unødvendig.

Også har du miljøaspektet. Hva er vitsen med at verdensledelsen bruker tid på å diskutere klimakvoter og diverse, når vi på gulvet slurver med noe så enkelt som å hive søppelet på rett plass?

Det handler ikke bare om at det ikke ser bra ut, og handler heller ikke bare om at dyr kan ta skade av det.

Leverer man søppelet til gjenvinning, så får materialene i søppelet en ny nytteverdi.

Leverer man søppelet til gjenvinning, så får materialene i søppelet en ny nytteverdi

Gjenvinning er fantastisk sånn sett. Ikke bare minimerer man søppelet på jordkloden, siden man bruker det man allerede har.

Men man behøver heller ikke ta nye materialer fra jorda for å lage noe nytt. Det er vinn-vinn, det ligger i ordet.

I fjor ble omtrent 250 tonn søppel hentet fra norske strender, ifølge Hold Norge Rent. De laget en topp ti-liste over gjenstandene som oftest gikk igjen. På en klar førsteplass var udefinerbare plastobjekter, etterfulgt av isopor. Deretter Q-tips.

En plastflaske vil ifølge miljøstatus.no bruke omtrent 450 år på å nedbrytes. En aluminiumsboks, som en ølboks vil bruke under halvparten av tiden, og en metallboks vil bruke omtrent 50 år på å forsvinne på egenhånd.

Det tar veldig mye lengre tid å ikke deponere avfallet på en miljøstasjon eller de dedikerte bøttene under kjøkkenbenken, enn å la være.

Så om ikke mora di jobber på miljøstasjonen eller kjøkkenet ditt - ta ansvar for søpla di sjøl.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!