Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Mangt om skuterløype

Mangt om skuterløype

ENDRINGER OG ENGASJEMENT. Skuter og skuterløyper er en sak som engasjerer mange. Nå ser det ut til at det blir strengere regler for skuterkjøring i Sulitjelma. Arkivfoto

Mange har engasjert seg i saken om skuterløyper i Fauske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.01.2016 kl 18:11

Lørdag skrev Saltenposten om innspillene som er kommet til forslaget til forskrift for skuterløyper i kommunen.

Saken er lest av mange på nett, og den er lagt ut på facebookgruppa Sulitjelma. Her er kommentarene mange, mens i vårt kommentarfelt er det stille.

Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men kanskje er de fleste som kommenterer denne saken ikke abonnent hos oss. Ellers så er de redd for at avisen vil fjerne noen av meningene.

Noen har definitivt ikke lest saken, eller gått inn på kommunens hjemmeside for å lese innstillingen til plan- og utviklingsutvalget.

På Sulitjelma-siden kan man lese at «rådmannen er en idiot om vedtaket blir som innstillingen», selv om en person ymter frampå om at rådmannen må følge norsk lovverk.

En setter sin lit til at politikerne bestemmer over rådmannen, så da er det ennå håp.

En annen oppfordrer til storstilt demonstrasjon og å sperre hele fjellveien med biler og skuterhengere.

Skutertilhengerne jublet nok litt for tidlig da det ble i fjor ble vedtatt at kommunene kunne får søke om å få opprette skuterløyper.

Skutereierne trodde alt skulle bli som før, da Fauske var en prøvekommune - gjennom altfor mange år. Og det ble en vane at det kunne kjøres fra hyttene og rett inn på løypa.

Det er det ikke anledning til lenger, og kommunen har lenge sagt at det kom til å komme innskrenkinger. I fjor reddet en gammel ordning med isfiskeløype «turistløypa».

Slik som jeg leser rådmannens innstilling så ble forslaget om tilførselsløype droppet i år, fordi det er for mange utfordringer rundt den. Og den går gjennom et hyttefelt, som vil bli rammet av støy og økt trafikk, om den skulle bli åpne for alle.

Selv om hytteeiere ønsker og mener det er mye mer miljøvennlig å starte skuterturen fra hytta og inn på ei skuterløype, i stedet for å laste skuter på henger og kjøre opp til en p-plass, og laste av, så er det er altså bestemmelser i lovverket som setter begrensninger, ikke rådmannen...

Salten Friluftsråd skriver i sitt innspill til skuter-forskriften at de er tilfreds med at «Kartlegging og verdsetting av friluftslivsområder» er brukt aktivt i konsekvensutredningen, men savner friluftsliv som tema i den samlede vurderingen.

- Når en har vurdert at skuterløypene har store negative konsekvenser for friluftsliv (-3), stiller vi oss undrende til de vurderingene som er gjort under avbøtende tiltak, skriver de.

For det er ikke til å komme utenom at skuterløypa i Sulis går gjennom viktige friluftsområder i kommunen. Det er jo også i Sulis de fleste hyttene i kommunen er, og det er ingen tvil om at mange som drar til Sulis gjør det for å gå på tur der. Og om vinteren benytte skiene. Turistforeningen har et godt utbygd hyttenett i Sulitjelmafjellene, og det er en stabil vinter der.

De fleste som liker å gå på ski i nærmest uberørt natur, vil uansett se på en skuter som et unaturlig element. Uansett om den er blitt mer stillegående med åra. Fortsatt lukter den...

Fylkesmannen hadde mange momenter i sitt innspill til forskriften. Instansen er usikker på hvorvidt hytteeiere i området er klar over hva forslaget vil innebære for dem, og råder kommunen til å ta en begrenset høring blant dem om at det går videre med tilførselsløypa,

På den annen side er turismeutvikling og vinterturisme i nord et aktuelt tema. Fauske vil gjerne ha flere arbeidsplasser og flere turister. Men det ser ut som om kommunen trenger mer tid til å jobbe med ei forbedret turistløype. Og at denne forskriften er litt forhastet, slik at en sørger for et visst åpent skuter-tilbud i vinter.

Uansett hvor løypa går, vil neppe alle bli fornøyde. Men er man så misfornøyd med situasjonen enten man er skigåer eller skuterkjører, så kan man alltids holde seg helt unna Sulis. Salten har mange fine turområder, og i Sverige må det jo være kanonflott å være skutereier.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!