Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

SYNSPUNKT

La oss bli konkrete

La oss bli konkrete

INDRE SALTEN-ALTERNATIVET. Nylig var denne gjengen samlet på Kobbelv vertshus for å gjøre siste finpuss på en intensjonsavtale mellom Sørfold, Saltdal, Fauske, Hamarøy og Tysfjord. Fra v. Bjørn Skog (rådmann Hamarøy), Tor Asgeir Johansen (ordfører Tysfjord), Ørjan Higraff (rådmann Sørfold), Lars Kristian Evjenth (ordfører Sørfold), Geir Mikkelsen (rådmann Fauske), Jørn Stene (ordfører Fauske), Ben Stenvold (Saltdal), Rune Berg (ordfører Saltdal) og Jan-Folke Sandnes (ordfører Hamarøy). Foto: Gull H. Pedersen

La oss snakke litt om det kjedelige temaet. Ja, nettopp, kommunesammenslåing.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.03.2016 kl 10:04

La oss snakke litt om det kjedelige temaet. Ja, nettopp, kommunesammenslåing. Nei, vent. Ikke hopp av riktig enda.

Jeg vet det er et tørt tema. Kommunestruktur. Inntektssystem. Intensjonsavtale. Interkommunalt samarbeid. Bla, bla, bla. Det liksom bare glir inn det ene øret og ut det andre. Men det er framtida vår.

Det er et uhyre viktig tema, som det er på høy tid at vi begynner å konkretisere, gjøre forståelig. Og da må vi omsette det til vanlig hverdagsliv.

For blir ting egentlig så annerledes?

Jeg tror ikke jeg er alene i båten når jeg kjenner på at alt dette snakket om kommunereform er som en grøt som jeg ikke forstår så mye ut av. For det er vanskelig å se for seg hvordan samfunnet og hverdagen blir å se ut til slutt.

Jeg har et inntrykk av at folk flest, ja selv politikerne, bare lar temaet gå over hodene på seg. Utsetter og utsetter å gå inn i det. Kaver i informasjonståka, skal de se mot nord eller sør?

Vi har så vidt blitt presentert for hvem som kanskje skal samarbeide med hvem, og hvem som helst vil holde i tømmene selv. Saltdal vil helst være for seg selv, Fauske også, og hvis de ikke får det, skal de se mot Bodø, men det får de ikke lov til. For det er visst ikke et tema engang.

Tysfjord og Hamarøy ville helst være sammen med Steigen, men Steigen ville være sammen med Bodø. Fancy Bodø. Derfor må de finne noen andre. Nå ser Tysfjord og Hamarøy på et samarbeid med Sørfold, Fauske og Saltdal. Men de vil helst være alene. Eller se sørover, som Steigen.

Og standhaftige Beiarn? De vil selvsagt fortsette å klare seg selv.

Det er som en stor klassefest, der noen allerede har klikket seg sammen, og andre vil inn, men får ikke. Og andre igjen holder seg for seg selv.

En gang i tida, i 1930, var det så mye som 747 kommuner i Norge. Nå er vi 428, og skal ned til et mye lavere tall.

Jeg snakket med ordførerne i Tysfjord og Hamarøy her om dagen. Bortsett fra ordfører Monika Sande i Beiarn er de kanskje noen av de som har uttalt seg mest tydelig om temaet.

De virker veldig gira på å inngå et samarbeid med hverandre, i tillegg til Sørfold, Fauske og Saltdal. Men det er bare ett problem. For, som de sier;

- Da er det viktig at alle går inn for det.

Uansett var det en nyttig og hyggelig samtale. For det er første gang jeg har hørt noen snakke så konkret om å slå sammen kommuner. Det handler selvsagt om sentralisering. Et ord jeg normalt fryser av.

Men det er sant som de sier, Jan-Folke Sandnes fra Hamarøy og Tor Asgeir Johansen fra Tysfjord, at teknologien gjør det mulig å organisere seg annerledes og billigere. Og det trenger ikke være et onde, bare vi bruker fornuft og gjør det på rette måten.

I dag er det kun få tjenester vi trenger å møte opp på rådhuset for å få utført. Det meste kan vi løse med noen tastetrykk, via nettbrett og mobil.

For eksempel må vi ta hensyn til at mange eldre ikke får til å løse oppgaver like godt via nettbrett og mobil, men gjerne vil ha hjelp.

Skole, barnehager og flest mulig helsetjenester må selvsagt bli igjen i minst mulig grad sentraliseres. Men det er heller ingen grunn til å skulle flytte andre kommunale oppgaver, som utkjøring av lønn, inn til et kommunesentrum. Det er en oppgave som like gjerne kan plasseres i Sørfold, selv om Fauske blir sentrum.

29. mai skal vi få lov å si vår mening om hvem vi vil være sammen med. Eller om vi vil være alene og holde på et såkalt null-alternativ. Om det kommer til å veie tungt på vektskåla, er jeg ikke sikker på. Men politikerne har lovt å høre på oss. Det er derfor de er der, det er deres jobb.

Så da er det bare at vi vet hva vi skal uttale oss om. Da må vi først ha tilgang til informasjon. Kommunene har lovet at de skal gi oss det gjennom folkemøter og via nettsidene.

Da er det også opp til oss å sette oss inn i saken. Det er vår plikt.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!