Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Konsert på Finneidvarden?

Konsert på Finneidvarden?

Illustrasjonsfoto: Lars-Martin Hunstad

På hvilket annet vis kan man få fem tusen mennesker til å slite seg på toppen av et fjell samtidig?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.08.2015 kl 12:30

Hvordan få bodøværinger i god form?

Plasser Halvdan Sivertsen på toppen av et fjell.

På søndag var fem tusen mennesker på fjelltur - samtidig.

Den muntre tanken slo meg da jeg deltok i det som nesten kan omtales som en folkevandring opp til toppen av Keiservarden i Bodø, søndag ettermiddag.

Hele fem tusen mennesker hadde kjøpt billett til konserten med Halvdan Sivertsen på fjellet.

Fem tusen mennesker: det er omtrent hele Saltdals befolkning eller fem ganger utsolgt idrettshall på Fauske. På søndag var fem tusen mennesker på fjelltur - samtidig.

Det kan umulig bare være meg som fascineres av dette?

Unge og gamle, store og små: de alle trosset det ufyselige været som ikke akkurat overraskende, men uheldig kom på. Det var overskyet og smått med regn i lufta på turen opp.

På toppen var tåka så tett at de fleste slet med å se hva som foregikk på scenen. Det begynte å regne, vinden viste litt av sin styrke og folk frøs.

Likevel er det ingen tvil om at konserten var en opplevelse utenom det vanlige. Å høre Halvdan hadde ingen problemer med, og det er vel i grunn det viktigste. Å forvente en solskinnsdag er naivt og vel optimistisk.

Selv syns jeg det meste har sin sjarm, ikke ulikt er det med en Halvdan Sivertsen-konsert i tjukt tåkehav og regn på Keiservarden.

Nordland Musikkfestuke skal ha skryt for å tørre og i det hele tatt tenke på noe så kontroversielt for en arrangør å være. De har invitert til konsert på Keiservarden de siste årene, alltid med en plan B om å flytte konserten ned til Bodø sentrum.

De bestemmer seg dagen før om det blir konsert på fjellet eller ikke.

Selv med så mange usikre momenter, syns jeg hele konseptet er fantastisk, eksotisk og herlig nordnorsk. Og så bra for den berømte folkehelsa.

På hvilket annet vis kan man få fem tusen mennesker til samtidig å slite seg på toppen av et fjell i drittvær?

På fjorårets åpning av Fauskedagan husker jeg at ordfører Siv Anita Johnsen Brekke proklamerte at Fauskedagan er folkehelse i praksis. Det er jeg enig i. Samhold, trivsel og aktivitet i sentrum.

Hva med å satse på tusen mennesker på tur neste år?

Hva med å øke hele tilbudet, ta inspirasjon fra nabokommunen og invitere til konsert på fjellet?

Den populære Vardemarsjen står allerede i programmet til Fauskedagan. I fjor deltok to hundre mennesker i vandringen opp til toppen av Finneidfjellet. På søndag kan vi forvente et likt antall.

Hva med å satse på tusen mennesker på tur neste år? Kanskje enda mer. Samme konseptet, bare med underholdning på toppen. Tenk så ufattelig tøft det hadde vært.

I motsetning til Keiservarden, finnes det ikke kjørbar vei opp til Finneidvarden, men med en real dugnadsinnsats burde det ikke være umulig å bære opp et aggregat og en liten scene til toppen.

Til neste år arrangeres den 25. vardemarsjen. Dette burde markeres.

Det trenger ikke være så omfattende heller. Bare en kassegitar og en røslig stemme kan være alt som skal til. Det er bare fantasien som setter grenser.

Selv om utsikten ikke måler seg med den i Bodø, tror jeg det lunere og mer forutsigbart vær på Finneidfjellet. Og om det skulle vise seg å bli ille, så er det jo bare å gjøre som i Bodø og flytte konserten ned til sentrum.

Dette hadde vært en utmerket utvidelse av og avslutning på Fauskedagan i folkehelsekommunen Fauske. Dette hadde krydret opp og skapt nytt liv i den tradisjonelle vardemarsjen.

Til neste år arrangeres den 25. vardemarsjen. Dette burde markeres.

Ikke med kake på torget, men med konsert på fjellet.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!