Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Kjære biblioteket

Kjære biblioteket

MER ENN BØKER. Fauske bibliotek er en arena for mer enn bare boklån. Her er et bilde fra åpningen av bakterie-utstillingen i fjor. Arkivfoto

I dag vil jeg framsnakke biblioteket mitt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.12.2015 kl 09:01

Nylig spurte en av de ansatte på Fauske bibliotek meg forsiktig om jeg likte siden deres på Facebook. Joda, sa jeg, selvsagt gjør jeg det.

Ja, for de hadde en konkurranse gående der, om en stor bokpakke. Den er det noen som vinner når biblioteket har oppnådd 1.000 «likere» på Facebooksiden sin.

Det ga meg lyst til å framsnakke biblioteket mitt. For jeg føler jo at det er litt mitt bibliotek, siden det er nærmest der jeg bor.

Fra vi flyttet hit på 80-tallet har jeg benyttet meg av biblioteket. Det har selvsagt gått opp og ned i perioder med hvor mye jeg har lånt, men jeg har i alle fall vært en trofast bruker, og prøver nå å overføre det gode forholdet til mine barn.

I begynnelsen var det selvsagt barnebøker det gikk i, og etter hvert som jeg ble mer og mer lesehest, slukte jeg alt fra bøkene om Britta og ponnien Silver til Maria Gripe sine spenningsbøker og andre ungdomsromaner.

Evi Bøgenes sine ungpikebøker fikk heller ikke stå i fred, ei heller bøker med spøkelseshistorier.

En påskeferie på hytta leste jeg min første krimbok for voksne, Maria Lang sin «Morderens bok». Da var det gjort, og i løpet av mine neste år som bibliotek-kunde leste jeg alle bøkene hennes som de hadde inne, samt Agatha Christie sine.

I studietiden ble det mindre lesing. Det vil si, jeg leste mye fagstoff, og da forbandt jeg det å lese med jobb og slit.


En påskeferie hjemme på Fauske, var jeg i ferd med å forlate biblioteklokalene uten å ha lånt med meg en eneste bok. Det fristet bare ikke.

Det var da daværende biblioteksjef Tora Bikset stoppet meg og spurte om jeg ikke skulle låne noe. Jeg tror hun mildt sagt var litt overrasket, for hun kjente nok til min store appetitt på bøker.

Tora anbefalte meg en bok av Henning Mankell, «Villspor», og det takker jeg henne for i ettertid. Hun ga meg tilbake leselysten, og fikk øynene mine opp for den nye bølgen av nordiske krimforfattere.

Siden den gang har jeg lest mye, spesielt krim, selv om det i en travel hverdag ikke blir like mye som da jeg var skoleelev.

Jeg har også fått sans for lydbøker, og for tiden er det nok mest det det går i. Det er så praktisk og kjekt å kunne høre på en lydbok mens man kjører bil, gjør husarbeid, sitter og strikker eller bare ligger og slapper av.

Man trenger ikke å være svaksynt for å benytte seg av den muligheten, selv om det nok var ment for den lesergruppen i starten.


Noe av det positive med Fauske bibliotek er at de ansatte alltid er så hjelpsomme. Dersom jeg lurer på noe, enten som privatperson eller journalist, så står de parat for å hjelpe.

Uansett om det er snakk om å bestille bøker fra et annet bibliotek, komme med ønske om innkjøp eller hjelpe med å finne informasjon om et emne, så har jeg opplevd dem som serviceinnstilte og imøtekommende.

Spesielt de siste årene har biblioteket også blitt en arena for annen aktivitet. Tidligere i høst hadde de et samarbeid med Fauske husflidslag som resulterte i fire kvelder med forskjellige foredrag og sosialt samvær i bibliotekets underetasje.

Lokalene var for anledningen pyntet med alskens husflidsprodukter, og det var både kaffe og kaker på bordene. Et vellykket samarbeid som jeg håper gjentas til neste år.

Biblioteksjef Rita Jørgensdatter er opptatt av at biblioteket skal være et levende møtested, og det har vært både forfattertreff, konserter og andre arrangement der.


Les også: Vil utvikle bibliotekene

I disse dager samles julegaver fra befolkningen under bibliotekets juletre. Gavene skal gå til noen som ikke har så mye. En fin handling, og et fint initiativ fra biblioteket, tverrfaglig samarbeid i Fauske kommune og «En hjelpende hånd».

Takk til biblioteket for at dere kan glede en lesehests hjerte, og for at dere gjør noe ekstra ut av de mulighetene som er.


Og til deg som ikke liker dem på Facebook ennå, gå inn og trykk liker da vel!

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!