Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kan vi snakke om Kelly?

Kan vi snakke om Kelly?

Kelly Sildaru. FOTO: Twitter

Verdens beste blant voksen er for ung for ungdoms-OL.

Tekst:

Publisert:

Årets største skisensasjon heter Kelly Sildaru og ble 14 år 17. februar.

Jenta fra Estland har som 13-åring kjørt de største voksen-konkurransene i verden – og vunnet dem.

Hadde hun vært norsk hadde forrige sesong vært den første der hun kunne sett resultatene sine i avisa sortert etter poeng.

Kelly fra Estlands hovedstad Tallinn (helt uten fjell) gikk til topps i verdens største actionsport-konkurranse – X games i slutten av januar. Tidenes yngste vinner i en idrett der nivået i toppen er skyhøyt.

– Å komme på andreplass bak Kelly om dagen er egentlig det samme som å vinne, sa Tiril Sjåstad Christiansen etter X-games.

Så god er Kelly.

Hun er i øyeblikket verdens overlegent beste kvinnelige freeskier, men ungdoms-OL på Lillehammer, som går i disse dager, går hun glipp av.

Kelly Sildaru er for ung.

Kommunikasjonsdirektøren for ungdoms-OL på Lillehammer, Magne Vikøren, vil ikke gå inn i diskusjonen om hvorvidt konkurransen svekkes av at de beste ikke får delta.

Kelly Sildaru ville vært det soleklart heteste navnet i ungdoms-OL. Blant andre deltakere, publikum, sponsorer og den delen av media som dekker hennes idrett. Det er en idrett som ungdom har omfavnet.

IOC og de internasjonale særforbundene har satt aldersgrensene til ungdoms-OL. Men dispensasjoner er allerede gitt i kunstløp der noen av guttene er for gamle i forhold til jentene.
– Det gis ikke på grunn av dette tilfellet – at noen er så gode at de bør være med, understreker Vikøren til friflyt,no.

Det er klin tullete.

Et ungdoms-OL består av håndplukkede talenter fra de ulike landene. Da skal det ikke med kunstløpere som er for gamle – da får man finne noen i passende alder.

Med ujevne mellomrom dukker de ekstreme talentene opp i ung alder.
I Norge diskuterte fagfolk seg svette på om det var riktig av den unge John Arne Riise å dra til Monaco eller om han hadde best av å følge utviklingstrappa i fotballforbundet.

Samme debatt kom med Martin Ødegaard. Der må vi vente med konklusjonen.

Ruta Meilutyte fra Litauen var tidenes yngste OL-utøver fra Litauen da hun sjokkerte svømmeverden med OL-gull i London. Hun var 15 da hun tok gullet på 100 meter bryst.

Katie Ledecki fra USA var like gammel da hun tok et enda sterkere gull på kvinnenes 800 meter fri – et halvt sekund fra verdensrekorden og fire sekunder foran sølvvinneren.

I Norge lot man en Petter Northug som ydmyket alle sine konkurrenter i NM, være hjemme fra OL. Hvorfor? Han var for ung...

Hvor ble det av «Er du god nok så er du gammel nok»?
Han var uansett langt innenfor aldersgrensa.

Det virker ugreit med unge og gode idrettsutøvere i Norge. Hvis noen viser et spesielt talent innen for eksempel sang så kan de vinne tv-konkurranser som åtteåring.

Er det snakk om musikalske vidunderbarn så kan de ikke komme fort nok inn på Barratt Due musikkinstitutt. Der finnes det tilbud til «spesielt interesserte og talentfulle barn og unge» i alderen 10-19 år.

Skolen har også et tilbud i Oslo med grunnskoleopplæring med særlig tilrettelagt opplæring for talenter i klassisk musikk – og de har musikkbarnehage for de fra 0-5 år, der de tar utgangspunkt i barnas personlige forutsetninger og tilpasser lærestoffet etter barnas utviklingsnivå.

Tenk om idretten kunne gjort det samme. Tilpasset trening etter barna og de unges utviklingsnivå.

Dette må selvsagt skje i fornuftige former. Den største fienden tror jeg er overambisiøse foreldre – veldig ofte fedre.

Men kan vi legge til rette for talenter innen kunst, kultur og skole, så bør vi kunne klare det i idretten også.

Den jevne hopen er veldig godt ivaretatt i barne- og ungdomsidretten i Norge.

Jeg er opptatt av at alle skal ha et godt tilbud, og et som er tilpasset deres ønsker og ferdigheter.

Også de som er litt bedre enn resten.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!