Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Ikke glem å se etter lys

Ikke glem å se etter lys

FOTO: Frida Kalbakk

Det er lett å bli deppa når mørketida setter inn. Men under den mørke høsthimmelen finnes det utrolig mange lyspunkter.

Tekst:

Publisert:

For de fleste av oss er det kanskje litt kortere mellom de tunge dagene nå når høstmørket pakker seg tett rundt oss som ei kappe.

Den mørke årstida er skyld i at mange nordmenn blir deprimerte en periode. Hvis man da i tillegg er «flink» til å fange opp alt det negative som faktisk skjer, og la det prege vårt bilde av verden, kan det bli noen tunge måneder.

Og ja, det skjer virkelig mye dritt rundt omkring. Jeg bare scroller meg nedover Dagbladet på nett, hvor jeg får se en video av at en mann blir dyttet foran T-banen. Hjelpearbeidere som ble voldtatt og drept da de skulle hjelpe andre i nød.

Leser den fæle historien til norske Kjartan Sekkingstad som har levd under umenneskelige forhold det siste året, som gissel hos geriljaen på Filippinene. Og om jenta som ble skamslått av den berusede kjæresten sin da hun sa nei til å ha sex med ham.

Lytter til historien til skuespiller og regissør Sofie Frost, som opplevde regelmessige seksuelle overgrep fra hun var 13 år gammel. Av en hun omtaler som en norsk, hvit slektning. Da hun 16 år, ble hun voldtatt etter en fest, av en hun omtaler som en norsk, hvit fremmed.

- Etter hvert lærte jeg at min kropp ikke tilhører meg. At mine følelser ikke er sanne, sier hun åpent i videoen som hun har delt.

Den 22. juli 2011 er hun i sentrum av Oslo og hører de usannsynlige lydene av glass som knuses og metall som vrenges, mennesker som roper. Kjenner på følelsen av totalt manglende kontroll. Den samme dagen får hun vite at venninna hennes, som har flyktet fra krigen, er drept på Utøya. Av en norsk, hvit terrorist.

- Jeg har så mange grunner til å hate. Det ville vært så lett å hate alle disse mennene. Men jeg tar et valg, sier Sofie.

Hver dag hun står opp, gjør hun nettopp det. Hun velger å la være å hate selv om hun kanskje har alle grunner i hele verden til å gjøre det. Hun velger å ikke la hatet og frykten styre i sitt liv. Fordi hun er overbevist om at noen få menneskers handlinger ikke skal få representere alle; kjønn, farge, opphav og legning.

Den modige skuespilleren har kommet fram til verdens enkleste og mest logiske konklusjon, samtidig som det kanskje er den vanskeligste; hun velger kjærligheten.

Og akkurat det er det kanskje vi alle må gjøre; å la haugen av gode tinge veie opp for haugen av vonde ting. Å la lyset overstråle mørket.

Å ikke la oss bli slått ut av det vonde som skjer, enten det er på privaten eller et helt annet sted i verden. Vi må bare stå opp og gjøre som Sofie; ta et valg.

Vi kan i de fleste tilfeller velge hvordan vi skal forholde oss til en situasjon. Om vi skal la den stoppe oss, eller bevege oss videre. Om så med bitte små museskritt.

Ikke start dagen din med knuste biter av gårdagen. Husk at hver dag kan du rett til å starte over igjen. Dette er kanskje verdens største klisjé; men hver dag er faktisk en ny begynnelse. En ny start på resten av ditt liv.

Og under den mørke høsthimmelen er det utrolig mange lyspunkter. Ikke glem å se opp en gang i blant. Kanskje oppdager du et stjerneskudd som raser over himmelranden. Eller en satellitt som snegler seg av sted.

Er du riktig heldig, har du selskap av nordlyset, eller månen.

Kanskje går det an å finne et annet eller vakrere lys i høstmørket enn i sommerens sterkeste solskinn?

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!