Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Ikke bare gladsaker

Ikke bare gladsaker

SKJULT. Mye informasjon om tilstandene på Røvika ungdomssenter ble holdt tilbake, men gjennom ti års tid har Saltenpostens journalist Arild Bjørnbakk gransket rapporter og kunne dermed komme med avsløringene. FOTO: Sylvia Bredal

Vår journalist mener entusiasme er svært viktig også når man jobber med tyngre nyhetssaker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.04.2015 kl 10:40

Jeg er særdeles stolt over reisen med Saltenposten som jeg har fått være med på gjennom 20 år. Riktig nok var de to første årene som ansatt i Nordlandsposten, men jeg leverte hele tiden til Saltenposten også, og har dermed vært med i alle 20 årene. Ansatt ble jeg først i 1997.

Fra de to kontorene i bakrommet på Nordlandsposten, rett over Fauske Hotell var alt vi hadde. Vi skrev på skift, for det var på ingen måter arbeidsplasser nok til alle. I kjelleren var det mørkerom som vi benyttet før den digitale verden inntok oss. Vi tok gladelig flyttejobben, vi ansatte, da turen gikk fra Storgata til Torggata til andre-etasjen på det gamle Selforsbygget som står ved siden av administrasjonsbygget.


I andreetasjen var det et kjøkken, ei stue og soverom. På ingen måter noen ideell situasjon for å betjene to aviser. Heldigvis kunne jeg sette en spiker rett i veggen, og det kom godt med. På kveldstid sørget jeg for å dele av og lage kontorer. Fem-seks nye vegger kom opp og fire dører ble satt inn. Det måtte bare gjøres om vi skulle få oss egne arbeidsplasser. Og kravet ble forsterket da en av de ansatte forlangte å få røyke på kontoret, noe de andre nektet på. Dermed var det ikke annet å gjøre å snekre ei røykebu til vedkommende. For noen få tusenlapper ble det kontorer til oss alle.

Dermed var det ikke annet å gjøre å snekre ei røykebu


Vi vokste kraftig på denne tiden, ble en av landets største ukeaviser med et opplag som var over 5.000 på det meste. Vi leverte gode resultater, så gode at eierne ville bestemte at vi skulle bli tredagersavis. Dermed vokste vi også ut av Torggata, og det ble ny flyttesjau - denne gangen til Vollgata, hvor vi i første omgang hadde underetasjen. Nye utvidelser i staben gjorde at vi flyttet inn også i andre etasje.

I februar 2002 var jeg både direktør og redaktør i Saltenposten, jeg sto ansvarlig for en stab på åtte personer. Vi var uten penger, uten eiere og hadde et fallende opplag. Det var en tøff og utfordrende verden for oss.

Vår konkurrent var store Avisa Nordland, en pengemaskin med 40 redaksjonelle medarbeidere. Heldigvis lot dem oss få være i fred, jeg tror de hadde en forventning at vi kom til å dø i vår ensomhet. Det gledelige med denne fusjonen i Bodø var at vi skulle bare levere til Saltenposten. For det er ikke til å nekte at det var frustrerende å skulle levere til to aviser. Mer enn en gang måtte vi se en god sak gå til Nordlandsposten og vi måtte bare gjenta saken i Saltenposten i ettertid.

På denne tiden var Fauske et veikryss, kjent for at folk slåss i helgene. I hverdagen var det politisk krangel, og dette var det som preget avisene om Fauske på den tiden.

Derfor var det egentlig enkelt når vi skulle velge profil for Saltenposten. Det måtte bli gladavisen som skulle få frem mye positivt, ikke minst at det var et samfunn og et næringsliv med mange flinke folk. Men også den profilen har vi utviklet videre, for i dag er det nyheter som preger oss mest.

Entusiasme handler ikke bare om gladsakene

Det er som nyhetsavis vi har markert oss mest det siste tiåret. Vi har også gått langt tøffere inn i lokalsamfunnet enn før en utvikling som ikke alle er like glad for, men vår oppdragsgiver leseren er vel mest fornøyd med det. Vi har hentet en rekke priser både for god journalistikk, gode foto, god valgkampdekning.

Vi gjør vårt samfunnsoppdrag, vi følger politikere, vi følger kommunen og næringslivet langt tettere og det må de bare forventer vi fortsetter med de neste årene.

Og vi gjør det med entusiasme. Entusiasme handler ikke bare om gladsakene - den er også viktig når vi jobber med tyngre nyhetssaker.


En lokalavis er ofte limet i et lokalsamfunn.

Vi håper dere sitter klistret til oss i minst 20 år til.

Nøkkelord

Se bildet større

MOTTOK PRIS. Arild Bjørnbakk har gått under overflata i lokalsamfunnet og har gjennom en tiårsperiode avdekket kritikkverdige forhold ved en av kommunens institusjoner, Røvika ungdomssenter. For det arbeidet mottok han journalistprisen i 2011.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!