Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

I sluttspurten av året

I sluttspurten av året

NYTTÅR. 2016 kommer med blanke ark og fargestifter til. Arkivfoto: Bjørn L. Olsen

Godt nyttår! Mon tro hva 2016 vil bringe...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.12.2015 kl 09:17

Så var vi der igjen. I sluttspurten av 2015. Det er bare noen timer igjen av det gamle året, noen taler skal holdes, massevis av digre kalkuner skal fortæres, champagnen skal sprettes, det skal skåles og fyrverkeri skal tennes.

Det er nyttårsfester for store og små, og de minste har gradvis strukket leggetiden i romjula slik at de skal klare å holde seg våken til midnatt.

Det er fester for mange og noen feirer ikke i det hele tatt. Jeg vet om flere som slettes ikke liker nyttårsaften. I ungdomsåra kunne denne festaftenen være trasig om ikke en var invitert hjem til noen. Da var en jo en taper. Det var alltid et stress å finne ut hvor vi skulle være, og mye ringing og styr.

Jeg er sikker på at de som er ensomme sliter like mye med nyttårsaften som med julaften. Det er en høytidsdag med forventninger om høy stemning og glade mennesker som er sammen.

Innad i familien er det alltid ulike meninger om hvor og hvordan nyttårsaften skal avvikles. Noen vil på hytta, noen vil sikkert til Bodø og se på stor-fyrverkeriet der, noen vil være sammen med mange venner og noen vil tone det hele ned.

Men for tenåringsdøtrene i huset er det neppe noen drøm å sitte på hytta med foreldrene og knapt se en eneste rakett.

Derimot kan det være et fantastisk skue over Vestfjorden dersom været er klart. Det har jeg opplevd for mange, mange år siden. Den gangen det var mange fiskefartøy, og de fyrte av nødblussene sine. De røde kulene hang og hang lenge i horisonten, som perler på snor.

Nyttårsaften er liksom slutten på jula for meg, og dermed også julekosen og julemusikken. Januar kan være en tung og mørk måned, og det er tungt å komme i gang igjen med det meste. Både skole, arbeid og hverdagsrutinene. Nyttårssalget gjør meg heller ikke i bedre humør. Hvem synes det er artig å finne julegaver man kjøpte til halv pris?

Samtidig er januar alltid som å åpne en bok med uskrevne blader. De skal fylles dag for dag, med minner, opplevelser, oppdragelse, daglige virke, klesvask og matlaging. Særlig mye av de fire siste punktene, synes jeg.

Nyttårsforsetter blir det ingen av, ikke noe annet enn å prøve å gjøre det beste ut av dagene sammen med de som jeg bryr meg om.

I hylla mi på jobb ligger det også en uåpnet svart dagbok med 2016 inngravert i skinnet. Her skal avtaler med dere som skal være i avisa skrives ned etterhvert, og kvelds- og helgevakter skal noteres ned. Samt andre ideer, politiske møter og faste innslag som skal være i avisa. Og for ikke å glemme ferieukene.

Heldigvis har snøen kommet, og bare det gjør dagene litt lysere slik at det er mye lettere å komme seg ut i eventyrskog eller i fjæra.

I skrivende morgenstund har himmelen et fargespill som nesten bare midnattssola kan konkurrere med. Det var et fantastisk skue. Og det går jo faktisk mot lysere tider igjen, mot vår.

Hvilket år blir 2016? Ja, det vet ingen. Hvem kunne ane i begynnelsen av 2015 at vi i løpet av året skulle få mange nye asylmottak på indre strøk, og at hotellet i Sulis skulle bli et akuttmottak? Det nyeste mottaket åpner sine dører i Røsvik i disse dager. Det er det mottaket som ligger lengst vekk fra butikk og fritidsaktiviteter.

Det blir en jobb å gjøre å inkludere de utenlandske ungdommene i våre aktiviteter, noe som Frivilligsentralen på Fauske og kommunen oppfordrer lag og foreninger til å gjøre. Valnesfjord IL har i alle fall begynt og hadde en fotballkamp med beboere fra mottaket i Røvik før jul, til stor glede også for de lokale ungdommene.

Lokalpolitikken skal det selvsagt bli interessent å følge både her og der. En ny skole på Vestmyra åpnes til høsten, og vi i Valnesfjord er spente på om det blir nok lånepenger til å bygge både skole og hall. I Sulis vil det jo begynne en rekke syriske elever på skolen snart, men hva med barnehagekapasiteten der oppe?

2016 vil også by på bedriftsetableringer, konkurser, gleder og sorger. Men vi får ta de etter hvert. Godt nyttår!

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!