Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

I pose og (penge)sekk

I pose og (penge)sekk

 

Jeg har blitt voksen og mer opptatt av skattefradrag, kontantstøtte, barnetrygd og renter.

Tekst:

Publisert:

Statsbudsjett er et sånt ord som lenge fikk meg til å gjespe. Jeg tenkte alltid at det ikke var noe som angikk meg. Jeg kunne jo ikke styre det uansett, jeg måtte bare akseptere realitetene.

Dessuten var det ikke jeg som trengte bekymre meg om penger. Man hadde jo foreldre til sånne ting.

Min verden har endret seg litt. Jeg har blitt voksen og særlig den siste tiden har jeg blitt opptatt av viktige faktorer som skattefradrag, kontantstøtte, barnetrygd og renter.

I tillegg har jeg jo også forstått hvordan det hele fungerer. Det er jo absolutt mulig å påvirke, i hvert fall i noe grad, hvor millionene skal strøs.

Problemet er å ha oversikt over alt. Det er svimlende summer som skal fordeles ut til fylkene og de minste kommunene. Alle skal få, men hvor mye? Eller kanskje man heller skal spørre, hvor lite?

Jeg skal ikke gå i dybden av statsbudsjettet. Det har jeg verken tid, spalteplass eller kunnskap til å gjøre.

Men jeg gjør mine registreringer, kanskje spesielt innenfor familiepolitikk, siden det er det som berører meg mest om dagen.

Mandag leste jeg på NRK.no at KrF foreslår å øke kontantstøtten til 9.000 kroner. Venstre på sin side vil fjerne den helt.

Venstre mener at det er en fattigdomsfelle, som bidrar til at kvinner, særlig innvandrere, holder seg hjemme med barna framfor å jobbe. Noe de mener hindrer integrering.

Som småbarnsfamilie er man sårbar på mange måter. Omveltningen i livet er bare et av mange aspekt. Det økonomiske får også en «reality check».

Så lenge det opereres med en eksakt dato i forhold til om du får barnehageplass eller ikke, syns jeg det sier seg selv at kontantstøtten må bestå. Og kanskje til og med økes.

Det er jo neppe noen tilfeldighet at det fødes flest barn på vår, sommer og tidlig høst. For de som er født etter 1. september byr på utfordringer.

Bor man på steder det ikke er flust av barnehager som kan ha ekstra plasser i året utover, kan det være avgjørende med kontantstøtte.

I tillegg er det en fin mulighet til å kjøpe seg litt ekstra tid før poden starter i barnehagen. De første årene er dyrebare. Det skjer så mye på kort tid, og personlig syns jeg det er synd at mange er nødt til å plassere de små i barnehagen før de har fylt ett år.

Med kontantstøtte kan det frigjøre muligheten for enkelte til å utvide foreldrepermisjonen med en måned eller to. Det kan være gull verdt for alle parter.

Barnetrygden er et annet viktig moment. At den fortsatt er på 970 kroner i måneden er forbausende, og helt bak mål at det ikke står i stil med annen prisøkning i landet.

Når det er sagt, så kan det umulig være en enkel oppgave. Det å skulle fordele pengene utover til de som trenger det mest, uten at noen skal sitte igjen som de store taperne. For noen vil føle at de taper uansett.

Jeg vet veldig godt at vi ikke kan få i både pose og sekk. Men det er alltids lov å håpe.


Personlig heier jeg litt på Robin Hood-prinsippet. Ta fra de rike og gi til de «fattige». Med jevnere fordeling og likere økonomiske forhold tror jeg vi kan gjøre verden litt bedre.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!